Eskişehir'de yüzlerce işçi kesilen maaşları ve aylardır ödenmeyen alacakları nedeniyle eyleme başladı

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holdinge bağlı Doruk Madencilik’te çalışan yüzlerce işçi kesilen maaşları ve aylardır ödenmeyen alacakları nedeniyle eyleme başladı.

Eskişehir'de yüzlerce işçi kesilen maaşları ve aylardır ödenmeyen alacakları nedeniyle eyleme başladı
29 Ağustos 2023 Salı 14:41

Eylemdeki işçilere dayanışma ziyaretinde bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Seçime 5 gün kala  dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Ankara Milletvekili adayı ile dönemin Enerji Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Adayı bu tesise gelip şov yaptılar. Tesisin yeniden üretime başlayacağını, ücretsiz izindeki işçilerin döndüğünü, yüzlerce işçiye istihdam kapısı açılacağını söyleyerek bu şirkete kefil oldular. Her ay işçi alınacak dediler. Ne için? oy için! Peki ne oldu? İşte işçilerin durumu! Maaşlar, tazminatlar  ödenmiyor, sigorta eksik yatıyor, işçinin hakkı gasp ediliyor! Ve şirketin yaşattığı bu mağduriyet karşısında kimseden ses çıkmıyor. Seçim öncesi bakan arabalarıyla gelip siyasi şov yapanlar şimdi nerede?” dedi.

HAKLARINI ALAMAYAN İŞÇİLER EYLEMDE!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna 5 gün kala dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve dönemin Enerji Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Adayı Fatih Dönmez Yunus Emre Termik Santrali’ni ziyaret ederek işçilere propaganda yapmıştı. Oktay ve Dönmez, santralin TMSF’den şirkete devri sırasında yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, ücretsiz izindeki işçilerin işe geri döndüklerini söylemiş, sürecin takipçisi olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletmişlerdi. Oktay ve Dönmez’in bu ziyaretinden üç ay sonra Yunus Emre Santrali’nde çalışan yüzlerce işçi haklarını alamadıkları için eylem başlattı. TMSF’den Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madenciliğe devredilen şirkette çalışan yüzlerce maden işçisi ödenmeyen kıdem tazminatları, maaşlarının asgari ücrete düşürülmesi ve sigortalarının düşük gösterilmesini  gerekçe göstererek 3 günlük eyleme çıktı.

TAZMİNATLAR ÖDENMEDİ, MAAŞLAR DÜŞÜRÜLDÜ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP Mihallıçcık İlçe Başkanı İsmet Taner ile birlikte işçileri ziyaret ederek, taleplerini dinledi.  Madende örgütlü Maden-İş Sendikası Orta Anadolu Şubesi Başkanı Talih Kocabıyık, işçilerin grev kararı alma gerekçe ve taleplerini şöyle anlattı:

  • 200 kişinin işçi başına 200 bin liralık kıdem tazminatı alacakları 9 aydır ödenmiyor.
  • 650 kişinin Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan ve yüksek hakemden gelen karar bağlamında kişi başı ortalama 150 bin TL alacakları ödenmiyor.
  • Çalışanlardan kesilen bireysel emeklilik ve icra kesintileri hesaplarına yatırılmıyor.
  • Maaşlar düzenli ödenmiyor.
  • İşçilere tebliğ edilmeden çalışma yerleri değiştiriliyor, maaşları düşürülüyor.

İŞÇİLER: HAKKIMIZ İÇİN ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ

Kocabıyık, “Mağduriyetlerimizin giderilmesi için işi bırakmadan vardiya çıkışında istirahat saatlerimizde burada üç günlük eylem başlattık. Eğer üç gün sonunda hakkımz olan taleplerimiz yerine getirilmezse ailelerimizle birlikte Ankara’ya yürüyeceğiz” dedi.

İşçilerin taleplerini dinleyen Çakırözer seslerinin duyurulması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çaba göstereceklerini söyledi. Çakırözer, ziyaretinde şu açıklamayı yaptı:

 “Maaşlar ödenmiyor, eksik ödeniyor, kıdem tazminatı alacakları aylardır ödenmiyor, bireysel emeklilik kesintileri resmen gasp ediliyor. Kim tarafından? Bu iktidarın TMSF eliyle ve yüzlerce işçinin hakkını gasp ederek peşkeş çektiği ve seçim zamanı da gelip kefil oldukları şirket tarafından. Bu mağduriyetlere neden olan bir işveren tarafı var. Bir de ona kefil olan yaptıklarına göz yuman devlet tarafı, iktidar tarafı var. İşin daha başında, TMSF’nin elindeki bu santralin şirkete devri esnasında yüzlerce işçinin alacağı kaynadı. Büyük hukuksuzluk yaşandı. Hala davaları sürüyor. Bu şirkete devir sonrasında ise işçiler yine maaşlarını alamaz olmuştu. Seçimlere 5 gün kala buraya Eskişehir’in ve Ankara’nın milletvekili adayları altlarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakan arabalarıyla geldiler. Tesiste üretimin başlayacağını, ücretsiz izindeki işçilerin geri döndüğünü, yüzlerce kişiye istihdam planlaması yapıldığını söylediler.”

“SEÇİM ÖNCESİ ŞOV YAPANLAR ŞİMDİ NEREDE?”

Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda iktidara çağrıda buluna Çakırözer, “Seçimi kazanmak için burada şov yaparken iyi! Ama seçim bitince işçinin hakkını düşünen yok! Seçimlere 5 gün kala oy için buraya gelip işverene kefil olanlar şimdi nerede? Bu şirkete bu santrali devredenler şimdi yapılan hukuksuzluklar karşısında neden sessiz! Emekçilerimizin haklı taleplerinin karşılanması için biz yanlarındayız” dedi.

“EMEKÇİNİN ALIN TERİNDEN ÇALIYORLAR”

Eylemdeki işçilere, “Biz sizin yanınızdayız. Bunun takibini Meclis’te de yapacağız” diyen Çakırözer, “Burası Eskişehir sınırları içerisinde. Eskişehir’in değeridir. Burası üretmek için var. Emekçinin alın terinden çalmak yakışmaz. Bunu özel sektör yapıyorsa yakışmaz, buna devlet göz yumuyorsa ona hiç yakışmaz. Bundan birkaç ay önce buraya gelip gazetelere açıklamalarda bulunanlar bunun takibini yapmak zorundadır! İşverene öyle istediğin gibi sen işçiyi ezebilirsin mantığı yoktur. Biz iktidarda olmayabiliriz ama Meclis’te yetkilerimiz var. Biz şirket üretsin deriz ama işçi de bu üretimden hakkını alsın isteriz. Emekçinin sırtından koyun kesilmesine izin vermeyiz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cafer tanrıverdi - 9 ay önce
Yine leş kargası iş başında. Bu işleri bırakta kaç dönemdir milletvekilliği yapıyorsun sizde hiç utanma yokmu.
Avatar
Aylin - 9 ay önce
Uyku bey belediyelerinize bir bakın. Günduzlerde çukurhisarda muttalipte memurları süründürüyirsunuz. Utanmadan han belediyesine bile tepebasından memur gönderdiniz. Onların hakkınıda ararmısınız. Şov yapmıyorsanız hadi buyrun hak aramaya.Ama duymazsıniz görmezsiniz