Eskişehir'de Trendyol Express kontak kapattı

Trendyol Express işçileri, maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını protesto ettiler. Eskişehir''de çalışan yaklaşık 90 Trendyol Express işçisi, yapılan zam oranlarını beğenmedikleri gerekçesiyle eylem başlattı.

Eskişehir'de Trendyol Express kontak kapattı
25 Ocak 2022 Salı 12:45

İşçiler adına açıklama yapan Cem Kavruk, "Biz Trendyol express kargo taşıyıcıları olarak ekonomik kriz sürecinde her geçen gün yakıttan temel yaşam ihtiyaçlarına kadar artan zamlar ve zorlaşan çalışma koşullarına karşılık olarak şirketin bizlere dayattığı sözde zamma karşı bugün buradayız ve iş durduruyoruz" dedi.

Kavruk şöyle devam etti:Kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değil

"Her geçen gün ağırlaşan ekonomik krizin yükü biz emekçilerin omuzlarına bırakılıyor. Son 1 yıl içerisinde sadece akaryakıta gelen zam %250 iken bir kargo çalışanın sadece yakıt gideri aylık 2500 ile 3000 tl arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra Vergi ve harçlara %36’lık, araç ve araç parçalarına  %100 e varan zam yapılmıştır. Her yeni güne zamlarla uyanırken tüm bunlar düşünüldüğünde bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değildir.

%11'lik zam trajikomik

Tüm bu çalışmanın gerekliliği olan zorunlu giderler hesaplandığında ortalama bir trendeyol express çalışanının aylık gideri 7500 TL'dir. Bu hesaba çalışırken yediğimiz yemek, evimizin kirası, faturaları dahil bile değildir. Kaldı ki trendyol express in işe alım yaparken verdiği vaatlere güvenerek arabalarını borç ile alan çalışanların araba borcunu da çıkardığımızda temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için ya asgari ücretinde altında bir tutar ya da ay sonu gelmeden alınan ücretin bitmiş olması karşılıyorken yapılan %11 lik zam traji komiktir ve biz trendyol express çalışanları tarafından da kabul edilemezdir. Bunun yanısıra işe geç gelmenin, dışarıda iş arkadaşlarımızla beraber kahvaltı yapmanın bedeli ücretlerimizden yapılan kesintiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ağır çalışma koşulları

Tüm bunlarla beraber her geçen gün daha çok zengileşen trendyol %600 büyüme kazanırken çalışanların payına düşen her türlü kötü hava koşullarında,kaza riskiyle karşı karşıya bırakmasıyla beraber aynı zamanda pandemi süreciyle de beraber daha ağır çalışma koşulları karşılamaktadır. Biz trendyol express çalışanlarının talepleri çok açık ve nettir. Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda tüm bu yukarıda belirttiğimiz koşullarda göze alınarak daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.

iş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.

Hakkını arayan hiçbir trendyol express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.

Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazladır.1 dakika bile geç gelmenin sonucu ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.

Biz trendyol express kargo taşıyıcıları tüm bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz. Güvenceli iş güvenceli ücret istiyoruz!

            

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.