Eskişehir'de esnaf cep telefon ve hesap makinelerini yaktı

Eskişehir’de, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletme sahipleri yüksek elektrik faturalarını protesto etti. Hesap makinesi ve cep telefonlarını yakıp üzerine mum dikerek faturaları protesto eden işletmeler, zamların geri çekilmesini talep etti. Eyleme Eskişehir Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

Eskişehir'de esnaf cep telefon ve hesap makinelerini yaktı
17 Şubat 2022 Perşembe 16:07

Ulus Anıtı önünde gerçekleşen eylemde hükümete seslenen Eskişehir Turizm Birliği Başkanı Deniz Demir, elektrik ve doğalgazda alınan bedellerin işletmelere yaşama şansı bırakmadığını belirterek, “Bırakın üretim yapalım, bu ülkeye katma değer ve istihdam sağlayalım. Artık sesimizi duyun, bizimle de daha fazla dalga geçmeyin” dedi. Bu ay gelen faturalar karşısında esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Demir; “Türkiye’nin uygulamakta olduğu politikalarla üretimin gücünü kırarsanız, bizim kolumuzu kanadımızı kırıp paramparça ederseniz, biz üretemeyiz. İşletmelerin, esnafın, restoranların, otellerin, eğlence mekanlarının ayakta kalmasını nasıl bekliyorsunuz. Bizim sabrımızı mı sınıyorsunuz.” 

“Bu milleti artık aptal yerine koymayın”
Demir açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Şarkılar, türküler, ilahiler, din adamlarının vaazları ve beyanları ile ülke ekonomisinin ve paranın değerinin yükselmediğini hep beraber canlı canlı gördük. Adalet ve hukuk varsa ekonomi oluyor. Son üç yılda iki tane ekonomi bakanı, üç tane Merkez Bankası başkanı, dört tane TÜİK başkanı değişti bu ülkede. Madem yapamıyorlardı, neden atadınız? Ülkeyi nefret, kin ve tehdit diliyle yönetmekten vazgeçin. Biz artık bundan sıkıldık.  Hata yaptıysanız da artık “hata yaptık” demeyi bilin. Türk milletini artık aptal yerine koymayın. Siz bir şeyleri saklamaya çalışsanız da bizler her şeyin farkındayız. Bu ay zaten her şeyin farkına vardık zaten. İşletmelerin, esnafın, restoranların, otellerin, eğlence mekanlarının ayakta kalmasını nasıl bekliyorsunuz?” 

“Bir fatura da 15 bin lira fark olması hak mıdır?”

Restoran sahibi Güven Kilit ise, esnafın bıçak sırtında idare ettiğini belirterek, “Elektriği devletin kurumları bir birime, normal meskenler iki birime alıyorken, esnaf neden dört veya beş birime alıyor. Biz vergimizi verirken, istihdam yaratırken neden yüksek enerji bedeli ödüyoruz. Yaptığımız ticaretin önü kendi devletimiz tarafından kesiliyor. Faturaları manipüle ettiğimizi söylüyorlar. Her ay 4 bin ila 5 bin arasında gelen faturam bu ay 19 bin TL olarak geldi. Bir fatura da 15 bin lira fark olması hak mıdır? Zamların geri çekilmesini istiyoruz ” ifadelerini kullandı. 

Elektrik faturası dükkan kirasından fazla

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise, birçok esnafın elektrik faturasının dükkan kirasından fazla olduğuna dikkat çekerek,  elektrik şirketlerine tepki gösterdi. Tarifelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Akçasoy, şu ifadeleri kullandı: “Bizlere gelen şikayetler, sabahtan akşama kadar devam ediyor. Şehrimizin her köşesinden esnaflar,  mail atıp, telefon açıyor. Esnafımız ciddi anlamda zorlanıyor. Birçok esnafın elektrik faturası dükkan kirasından fazla. Elektrik ve doğal gaz faturalarının toplamı ev kiralarını fazlasıyla aşıyor. Vatandaş isyanda, fırınlar isyanda, otelciler isyanda, kasap, balıkçı yani esnaf isyanda. Daha maaşını alamadan, zammı eriyen asgari ücretliler isyanda. Zaten aldıkları üç kuruşla geçinmeye çalışan, emeklilerimiz isyanda. Elektrik şirketlerine iki çift sözümüz var; ‘milletin sırtına çökmeye çalışmayın, tarifeleri derhal gözden geçirin, özellikle düşük gelirli vatandaşlar, çiftçimiz ve esnafımız için bu sorunu çözün.’ Esnaf şehrimizin omurgasıdır, lokomotifidir. İşletmelerimizin ayakta durabilmesi için fahiş zamları geri alın.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.