Eskişehir'de ayrımcılığa geçit yok

Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hayata geçirilen ‘Ayrımcı Dili Terk Et’ projesinin ikinci ayağı olan belediye başkanlarının katılımı ile gerçekleşen taahhütname imza töreni Eskişehir Barosu Hizmet binası Konferans Salonunda gerçekleşti.

Eskişehir'de ayrımcılığa geçit yok
22 Ekim 2021 Cuma 14:31

Törene Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkan Vekili Cahide Tetik, Tepebaşı Belediye Başkan Vekili Ahmet Vural, Alpu Belediyesi Başkan Vekili Murat Erginbaş, Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Karataş, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, ayrımcı dilin önlenmesi projesi kapsamında projenin ikinci ayağını 15 belediye başkanı ile gerçekleştirdiklerini ifade etti.

15 belediye başkanını da burada görmek istediklerini kaydeden Elagöz,

“ Burada yapmış olduğumuz faaliyetin asıl amacı ülkesini seven insanlar olarak ve hukukçular olarak ülkemizin kronik sorunu haline gelmiş ayrımcı dilin başta siyasiler olmak üzere yöneticilerimiz ve yetkili makamlarda oturan herkese destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Devleti güçlü kılan sadece siyasi otiretinin varlığı veya askeri veya siyasi güç değildir. Devleti devlet yapan toplumun birlikte yaşama arzusu ve güçlü bir toplumun inşasından geçmektedir.Gelinen aşamada özellikle siyasilerimiz toplumda kendisi gibi düşünmeyen, kendi ideolojisinden olmayan kişilerin ırkına, dinine, diline, mezhebine göre ayırarak bir siyasi anlayış içerisine girdiği için ülkemiz çok ciddi kırılmalarla karşı karşıya. Bu proje kapsamında asıl amacımız da budur. Siyasetin toplum adına yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yine hepimizin bağlı olduğu anayasamızın 10. maddesinde açıkça herkes dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep gibi konularda ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşitir ilkesi mevcuttur. Anayasanın bu hükmü bu ülkede herkesi bağlamaktadır” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, eşitlikler konusunun birkaç tane olduğunu kaydederek,

“Bir milleti millet yapan birlikteliğin, topluluk halinde birbirini seven ve birbirini sayan insanların olduğu ülkelerin şöyle bir bakacak olursak en ilerlemiş ülkeler olduğunu, refah içerisinde olan ülkeler olduğunu, insanın insana saygı gösterdiği ülkeler olarak temayuz ettikleri de orta yerdedir.1999 yılında ilk Büyükşehir Belediye başkanlığına seçildikten hemen sonra Avrupa Birliği yerel yönetimler delegasyonluğu başkanlığına seçildim.5 sene boyunca 2004 yılına kadar sene de 3-4 defa yapılan toplantılara katılıp 2-3 günümüzü orada geçirirdik. Orada dikkatimi çeken bir şey hem ofis elemanları açısından hem de gelen delegeler açısından kadın sayısının çokluğu dikkatimi çekmiştir. Çeşitli ülkelerden gelen delegelerin, erkek delegelerin onlara karşı saygıları da bariz şekilde insanın gözüne batıyordu. Hiçbirisi kapıdan bayanlara yol vermeden geçmiyordu. Önceliğin bayanlara verilmesi, aralarındaki makam hiyerarşisini bile bir tarafa itmek suretiyle gösteren bir davranış biçimiydi. Zaten baromuzun da hazırlamış olduğu bu ayrımcılık gözetilmeyecek hususların özeti dağıtılmış ifadesiyle insan olmaktır. İnsanlıktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan ve imza veren belediye başkanları ve temsilcileri de görüşlerini açıklayarak ardından prokotü imzaladı.

Bu sözleşmenin imzaya açılmasından dolayı başta Baro Başkanı Mustafa Elagöz’e teşekkür eden Büyükerşen,” Zaten Eskişehir Barosu’nun diğer iller barolarından büyükler de dâhil olmak üzere çok farklı bir baro olduğunu, giderek Baro kavramının ve barolar çatısı altında birleştirdiği hukukçularımızın giderek daha verimli, daha uygar, daha insancıl hizmetler yaptığını gözlemlediğimi de özellikle belirtmeliyim. Gerçekten şu salonun güzelliği bile Baromuzun diğer barolardan farkını göstermektedir. Hukukçularınızı hepsi de kadınlardan oluşuyor, hepsi de genç ve pırıl pırıl” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.