ESKİŞEHİR'DE 187 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Eskişehir’de açılmak istenen demir ve nikel madeni için 1555 hektarlık ormanlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçları kurban edilecek.

ESKİŞEHİR'DE 187 BİN AĞAÇ KESİLECEK
10 Temmuz 2019 Çarşamba 17:01

Türkiye kavurucu sıcakların tam ortasından geçerken tek bir ağacın bile gölgesi adeta hayat kurtarıyor. Hele de Orta Anadolu'nun karasal ikliminde yaşanan kuru sıcak bir tek ağaç dalını bile önemli kılıyor. Ancak Anadolu'nun kalbinde yer alan Eskişehir'de yerin altındaki madeni çıkarmak için yerin üstünde bulunan 187 bin 225 adet ağacın kesilmesi için idam fermanı çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Eskişehir'in Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde demir ve nikel madeni için talep edilen kapasite artırımını projesi onayladı. Projenin ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre toplam 31 bin dekarlık alanı kapsayan iki ayrı maden sahasında 187 bin 225 adet ağacın kesilmesi planlanıyor. Yöre halkı ise su kaynakları, tarım alanları ve şifalı su kaynağına sahip jeotermal hamamın zarar göreceği gerekçesiyle projeyi yargıya taşıdı. Eskişehir İdare Mahkemesi'nde dava açan yöre halkı, Porsuk Çayını da kirleteceğinden endişe edilen projenin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek ÇED Olumlu Kararının iptalini talep ediyor.

ESKİŞEHİR’DE DEMİR VE NİKEL MADENİ İÇİN ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ
Eskişehir'in Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde açılması planlanan demir ve nikel madeni tarım alanlarını, su kaynaklarını ve yaban hayatını tehdit ediyor. Abdulalim Karaçay adlı girişimci tarafından işletilmesi planlanan maden için toplam 3.140,55 hektarlık (31 bin dekar) alanı kapsayan iki ayrı arazide ruhsat verildi. İlk etapta 2.132 hektarlık kısmında işletmeye başlanması planlanan madencilik projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca geçtiğimiz Mayıs ayında 'ÇED Olumlu Kararı' verildi.

YILDA 1 MİLYON TON KAPASİTELİ KIRMA ELEME TESİSİ AÇILACAK
Beylikova ilçesine bağlı Yalınlı, Süleymaniye ve Kızılcaören köyleriyle Sivrihisar'ın Dumluca, Mihalıççık ilçesinin ise Adahisar ile Karaçam köyleri yılda 500'er yüz bin ton demir ve nikel, 1 milyon ton da kırma eleme tesisini kapsayan projenin etki alanında bulunuyor. Ayrıca aynı girişimci tarafından bölgede daha önce açılmış olan ve ÇED Gerekli Değildir Kararı bulunan krom ve manyezit ocağının üretim kapasitelerinin de artırılması planlanıyor.

YÖRE HALKI ÇED KARARINI YARGIYA TAŞIDI
Ancak yöre köylüleri tarım alanlarını, su kaynaklarını ve yaban hayatını olumsuz etkilemesi beklenen madencilik girişimine karşı çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projeyle ilgili verdiği ÇED Olumlu Kararı'nın hukuka aykırı olduğunu savunan yöre halkı, kararın iptali istemiyle Eskişehir İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

TARİHİ JEOTERMAL HAMAM DA MADEN PROJESİNİN TEHDİDİ ALTINDA
"Projede planlanan kırma eleme tesisinin Süleymaniye Mahallesine kuş uçumu mesafesi 1640 metre, Porsuk Çayı’na 550 metre, yörede Yalınlı Hamamı adıyla hayli meşhur olan tarihi jeotermal kaplıcaya mesafesi ise sadece 820 metredir. Yalınlı Hamamı suyu yaklaşık 25 -27 derece ısıda saniyede 6-10 litre su akımı bulunan şifalı jeotermal niteliktedir ve yöre halkı dışında şehir ışından gelen misafirlerce de halen faal olarak kullanılmaktadır. Kaplıcanın Roma İmparatorluğu döneminde de kullanıldığı bu dönemden kalan bir takım bina kalıntılarından anlaşılmaktadır. Madencilik faaliyetleri kapsamında sözünü ettiğimiz bu kaplıcaya çok yakın mesafelerde dinamitle patlatmalar yapılacağı ÇED raporunda belirtilmiştir."

Eskişehir, Çed Olumlu

ÇED RAPORUNA GÖRE MADEN İÇİN 187 BİN AĞAÇ KATLEDİLECEK
Eskişehirli köylülerin tepkisini çeken madencilik girişimiyle ilgili hazırlanan ÇED dosyasında dikkat çeken bir başka nokta ise ruhsat sahası içerisinde bulunan 1555 hektarlık ormanlık alanda yaklaşık 187 bin 225 adet ağacın kesilecek olması. Ardıç, meşe, karaçam ve sedir gibi ağaç türlerinin katledilmesi planlanan projenin ÇED raporunda kesilecek ağaçların yerine 5 katı kadar ağaç dikileceği öne sürülüyor.

Evrensel Gazetesi 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.