Eskişehir'de 13 parti "ayrımcılık yapmayacağız" dedi

Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Yerel Siyasette Ayrımcı Dilin Önlenmesi' taahhüt metnine Eskişehir Valiliği'ne kayıtlı 37 siyasi partiden 13'ü imza attı.

Eskişehir'de 13 parti "ayrımcılık yapmayacağız" dedi
09 Temmuz 2021 Cuma 21:27

Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan taahhütnameye 13 parti imza attı. İmzalan metin de şu ifadeler yer aldı:

Ulusal mevzuat, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve temel evrensel hukuk kuralları çerçevesinde dil, din, ırk, etnik köken, mezhep, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim yada doğuştan gelen veya sonradan meydana gelen her türlü farklılıklara saygı duyacağımızı yerel siyasi faaliyetlerimiz sırasında ayrımcı dil kullanmayacağımızı, ayrımcı davranışlarda bulunmayacağımızı tüm farklılıklarımız ile mutlu bir Eskişehir’de yaşamak üzere çalışmalarda bulunacağımızı Eskişehir halkına taahhüt ederiz.

Metne imza atan 13 siyasi parti: TKP İl Başkanı Oktay Yolsever TİP İl Başkanı Ahmet Yiğit MHP İl Başkanı İsmail Candemir Memleket Partisi İl Başkanı Ahmet Çetin İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen HDP İl Başkanı Şükriye Ercan Gelecek Partisi İl Başkanı Mustafa Başak

EMEP İl Başkanı Heval Yıldız Karasu DSP İl Başkanı Salih Güven Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan Deva Partisi İl Başkanı İsmail Haşim Ateş CHP İl Başkanı Recep Taşel BTP İl Başkanı Mehmet Ağırtıl

Elagöz: Tüm Türkiye’ye örnek olmasını dilerim

İmza töreninde konuşan Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Yerel düzeyde başlatılan bu çalışmanın tüm Türkiye’ye örnek olarak ulusal bir mutabakata dönüşmesini temenni ettiğini belirterek şöyle konuştu:

Anayasamızın 10. Maddesi uyarınca herkes dil din ırk cinsiyet ve siyasi düşünce felsefi inanç din ve mezhep benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti taraf olduğu birçok uluslararası sözleşmeyle de ayrımcılığı yasaklamak ve bu kapsamda önlemler almak yükümlülüğü altına girmiştir.

Normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan bu düzenlemeler dışında kanunlarla da ayrımcılığın önlenmesi hususunda barolara ve siyasi partilere de birtakım görevler yüklenmiştir. Avukatlık Kanunu md. 76’da yer aldığı üzere barolar hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla yükümlüdür. Siyasi Partiler Kanunun Madde 82 ve 83’te siyasi partilere, siyasi faaliyetlerinde ayrımcılık yasağı getirilmiştir. Bu kapsamda topluma örnek olan ve toplumu ileriye taşımak için çalışmalarda bulunan siyasi partiler, faaliyetlerini yürütürken her türlü ayrımcı söylem ve faaliyetten kaçınmakla yükümlüdür. Nitekim demokratik toplumların vazgeçilmez yapı taşlarından biri de siyasi partilerdir. Siyasi partiler normatif düzenlemelerle ayrımcılık yasağı altına alınmasalar dahi toplum içinde yaşayan bireylerin birbirinden ayrıştırılmaması demokratik toplumların doğal bir sorumluluğudur.

Şunun da altını çizmek gerekir ki; “yerel siyasette ayrımcı dilin önlenmesi projesi” tüm Eskişehir’de ayrımcı dilin önlenmesi kapsamında yapılacak projeler silsilesinin ilk ayağıdır. Sonraki süreçte Ayrımcılıkla mücadele komisyonunun yürütücülüğü ve baromuzun ev sahipliği ile belediye başkanlıkları, sivil toplum kurum ve kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, basın kurumları gibi bir çok kişi ve kurum da benzer taahhüt metinlerini imzalamak üzere baromuza davet edilecektir.

Daha mutlu bir Eskişehir için bu organizasyonu düzenleyen Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonumuza ve Eskişehir’deki bireylere bu taahhütnameyi layık gören katılım gösteren siyasi partilere teşekkür ederim. Yerel düzeyde başlattığımız bu çalışmanın tüm Türkiye’ye örnek olarak ulusal bir mutabakata dönüşmesini temenni ederim.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.