Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden tabela kararı

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işyeri tabelaları ile ilan ve reklamlarda yalnızca Türk harflerinin kullanılmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gidecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden tabela kararı
15 Ekim 2019 Salı 17:02

Arif Anbar'ın Cumhuriyet  Gazetesi'ne taşıdığı haberde şu ifadelere yer verildi:

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra ilan, reklam panoları, iş yerlerinde kullanılan menü ve adisyonlar ile iş yerinin vitrininde ya da işyerinin içinde veya dışında hiçbir noktasında Türk alfabesindeki harflerin dışında başka bir alfabe ile yazılmış hiçbir materyal bulundurulamayacağı bildiriliyor. Son yıllarda özellikle Arapça tabela, ilan ve reklamların çoğalması nedeniyle belediyelerin vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıkları belirlenirken, bu hassasiyetin askeri harekatın başlamasından sonra giderek arttığının altı çiziliyor.

GİDEREK ARTIYOR

Son 5 yılda Türkiye’de ve dolayısıyla Eskişehir’de; Suriye, Irak, Afganistan gibi yabancı uyruklu nüfusun giderek artması ve bu kişilerce çeşitli hizmet sektörleri üzerine işyerleri açıldığını söyleyen yetkililer, Arap harfleriyle yazılmış tabela, ilan ve reklamların giderek çoğaldığını, bu durumun ise bir taraftan görüntü kirliliği yaratırken, diğer taraftan da halkımızın ne yazdığı konusunda hiçbir bilgisinin olmadığı, tabelaların denetimsiz bir şekilde çoğaldığının görüldüğü kaydedildi.

YALNIZCA TÜRK ALFABESİ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin Cumhuriyet’e yaptığı açıklama şöyle: “Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Atatürk’ün direktifleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabulüyle 1 Kasım 1928 tarihinden itibaren Arapça alfabeyi terk ederek, Türk alfabesine geçmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi yazı dili Latin harflerinden oluşan Türkçedir. Şehirlerde, esnafa ait işyerlerinin, çeşitli meslek gruplarının kendilerini kamuoyuna tanıtıcı her türlü tabela, ilan ve reklamların düzenlenmesi ve denetimi belediyelere aittir. Son yıllarda şehrimizde, Türk alfabesindeki harflerin dışında, yukarıda sayılan nedenlerden dolayı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tabela, İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yeni bir düzenleme yaparak, söz konusu materyallerde Türk alfabesindeki harfler dışında başkaca bir dile ait harflerin kullanımını kaldıracaktır” denildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
DURUL DENIZ - 4 yıl önce
SÜPER SÜPERSİNİZ
Avatar
Solmaz - 4 yıl önce
Çok iyi bir karar olmuş. Diğer belediyelerden de aynı kararı bekliyorum.
Avatar
Ukab UKABE - 4 yıl önce
Geç kalinmadan ve sayıları artmadan derhal kaldırılmalı.