ESKİŞEHİR BAROSU’NDAN ‘UTANÇ LİSTESİNE’ TEPKİ

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, İstanbul’da hastaneye başvuran 115 çocuğun hamile çıkmasının kayıtlara geçilmemesi ve polise bildirilmemesine tepki gösterdi.

ESKİŞEHİR BAROSU’NDAN ‘UTANÇ LİSTESİNE’ TEPKİ
22 Ocak 2018 Pazartesi 15:31


Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Koordinatörü İdil Burcu Polat, 115 hamile çocukla ilgili suç ihbarında bulunulmamasının, çocuklara karşı cinsel saldırı suçlarının soruşturulmasını engellemek anlamını geldiğini söyledi.

Polat, olayın ortaya çıkmasını sağlayan personelin ödüllendirilmesi gerekirken görev yerinin değiştirildiğini ve hakkında soruşturma açıldığına dikkat çekti.

Vali, ‘soruşturmaya gerek yok’ dedi

İstanbul Valisi’nin 115 hamile çocukla ilgili suç ihbarında bulunmayan başhekim ve diğer sorumlular hakkında 4 Aralık 2017 tarihinde soruşturma izni vermediğini söyleyen Polat, valinin bu kararıyla suç işledikleri açık olan kişileri koruduğunu savundu. 

Yine İstanbul Valisi’nin konuyla ilgili kullandığı ‘15-18 yaş arası hamile çocuklarla ilgili cebir, şiddet ve bir takım baskılar sonucu gebeliğe sebep olacak suçun işlendiği tespit ediliyorsa ihbar zorunluluğu vardır’ ifadelerin, çocuklara karşı cinsel saldırı suçundaki mücadeleyi etkisizleştirdiğine vurgu yaptı.

“18 yaş altında olup doğum için hastaneye gelen tüm çocuklarla ilgili istinasız suç ihbarında bulunulması gerekir”

15-18 yaş arası hamile çocuklara doğum öncesi baskı yapılarak gerçekleri söylemesinin engellenebileceğine dikkat çeken Polat, “16 yaşında tecavüze uğramış bir çocuk 17 yaşında doğum yapmak için hastaneye geldiğinde zaten baskı yapılarak gerçekleri gizlemesi istenmiş olacaktır ve korkudan gerçekleri söylemeyecektir.  18 yaş altında olup doğum için hastaneye gelen tüm çocuklarla ilgili istinasız suç ihbarında bulunulması gerekir”  ifadelerini kullandı.

Tecavüzcülere fiili af

Yakın zamanda cinsel saldırı suçlarına maruz kalan çocukların faille evlenmesi durumunda cezanın ortadan kalkmasını öngören ve böylece tecavüzcülere bir anlamda af getiren düzenlemenin vatandaşların tepkisi ile yasallaşmadığını söyleyen Polat, yasallaşması engellenen bu düzenlemenin hastanelerdeki gizleme skandalı ile fiili bir af haline getirildiğini savundu.

Diğer hastanelerde de kayıtlar incelensin

Polat, Eskişehir Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu olarak diğer hastanelerde 18 yaş altında doğum yapanlarla ilgili kayıtların incelenmesini ve başkaca gizlenme skandallarının olup olmadığının ortaya çıkarılmasını talep ederek, sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.