ESKİŞEHİR BAROSU'NDAN İNTİHAR AÇIKLAMASI

Eskişehir Barosu Çocuk Haklari İzleme ve İnsan Hakları Komisyonu geçtiğimiz haziran ayında  H tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşanan intihara ilişkin bir açıklama yaptı. 

ESKİŞEHİR BAROSU'NDAN İNTİHAR AÇIKLAMASI
18 Eylül 2019 Çarşamba 13:13

Komisyondan yapılan açıklamada, “İlimiz H tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, geçtiğimiz Haziran Ayı'nda, intihar ettiği iddiasıyla hastaneye kaldırılan, yoğun bakım süreci geçiren ve her türlü müdahaleye rağmen kurtarılamayan Veli Ersoy'un henüz 17 yaşında vefatı, hepimizi, tüm insanlığı derin bir üzüntü ve endişeye boğmuş ve devamında bazı sorgulamalara bizleri sevk etmiştir. Veli Ersoy özelinde yaşanan olaydan yola çıkarak şunu belirtmek gerekir ki, ülkemizde, gerek yasal gerekse insani çerçevede, cezaevlerinde bulunan tüm hükümlüler ve özellikle çocuk yaşta orada bulunmak zorunda kalan kişilerin, tüm tutukluların “yaşam hakkı” devletin koruması altındadır. Ülkemizde yakın tarih verilerine göre cezaevlerinde intihar eden çocuk, erişkin birey sayısı oldukça fazladır. Bu tablo fazlasıyla vahim ve irdelenmesi gereken bir konuyu yüzümüze tüm acımasızlığıyla vurmaktadır. Nedir bu çocukları  erişkin bireyleri intihara sürükleyen durum ya da süreç? Cezaevlerindeki çocuklar ve erişkinler nasıl bir psikoloji ile yaşıyor ve böyle bir sona karar veriyorlar? İntihar etmeleri nasıl engellenemiyor?İntihar, şüpheli bir ölüm sürecidir ve toplum vicdanının tesisi açısından şüphenin giderilmesi gerekmektedir. Ailelerin, hukukçuların, cezaevi görevlilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, adli ve idari makamların bu süreçteki görevleri nedir? Bu görev ve yükümlülükler hangi ölçüde yerine getirilebilmektedir? Bu soruların cevapları, Veli Ersoy'un intiharı özelinde kısa sürede aydınlatılmalı, mütevaffanın ailesi ve toplum vicdanı tatmin bir an evvel tatmin edilmelidir. Eskişehir Barosu, Çocuk Hakları İzleme ve İnsan Hakları Komisyonları eliyle, bu elim olayı en başından bu yana takip etmekte olduğu gibi; süreci takip etmeye devam edecektir. Münferiden Veli Ersoy vakası üzerinden Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, müteveffa çocuğun otopsisinde ölümün intihar ile gerçekleştiği ve soruşturmada sona yaklaşıldığı bilgisini edindiğimizi, iş bu basın bildirisi tarihi itibariyle belirtmemiz mümkündür. Belirtmemiz gereken bir husus da şudur ki; gerek Veli Ersoy'un ve gerekse Eskişehir Ceza İnfaz Kurumları nezdinde gerçekleşen tüm şüpheli ölüm, yaralanma ve diğer hak ihlallerinin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da takipçisi olacağımızdır” denildi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.