ESKENT’ten Hocalı Soykırımı fotoğraf sergisi

ESKENT Derneği, 26 Şubat 1992 yılında Ermenilerce, Azerbaycan’ın Hocalı Kasabasında katledilen 613 Türk’ü anmak ve soykırımı duyurmak için Hamamyolu’nda fotoğraf ve belge sergisi açtı.

ESKENT’ten Hocalı Soykırımı fotoğraf sergisi
28 Şubat 2022 Pazartesi 12:42

Pazar 11.00 ila 18.00 saatleri arasında açık kalan sergi birçok vatandaşı ağırladı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan yardımcısı Valeh Hacıyev ve beraberinde ki heyet başta olmak üzere, Esazder Başkanı Cavid Aydın, dernek ve STK başkanları, siyasi parti mensupları, Kent konseyi, meclis üyeleri, Türk Ocağı mensupları başta olmak üzere birçok ziyaretçiyi ağırladı.

ESKENT Dernek Başkanı Gürol Yer açıklamasında ‘Eskent Derneği olarak kurulduğumuz günden bugüne (salgın dönemi haricinde )sürekli yaptığımız Hocalı soykırımı foto, belge sergisi ve anmasındayız.25 şubat 1992 gecesi başlayıp, gün boyu süren yakın tarihin en gaddar, en vahşi ve bir insanın midesinin kaldırmayacağı görüntülerin meydana geldiği Hocalı Kasabasında yaşanan soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız ahdimizi yerine getirmek sebebiyle buradayız.
30. senesinde kaybettiğimiz kanı bir canı bir kardeşlerimize rahmet diliyorum. Rus emperyalistlerinin desteklediği Ermeni katiller bu soykırımın sonucundan ve hesaptan kaçamayacaklardır diyorum.
Programımızın ana sloganı olan “Karabağın çocukları çıplak ayaklarla terk ettikleri topraklarını postallarla gelip geri aldılar” demiştik. 8 kasım 2020 tarihinde kadim kent Şuşanın feth edilmesiyle 2. Karabağ savaşı zaferle sonuçlanmış ve Ermeni işgali altındaki Azerbaycan topraklarının büyük bölümü kurtarılmıştır.
1992 yılında kundakta, annelerinin kollarında, kış kıyamette topraklarını terk eden çocuklar büyüyüp nefer oldular ve Şuşa dağlarına tırnaklarıyla tırmanıp Ata topraklarını 29. Yılında kafir ayaklarından imanla, ihlasla temizlediler. Bu süreçte kardeşliğin gereği Türkiye Cumhuriyeti Devleti Azerbaycan Cumhuriyetini koşulsuz ve limitsiz desteklemiş ve yanında bulunmuştur.
İşte bu durum bize Gazi Mustafa Kemal Atatürkün sözlerini hatırlatıyor.” Azerbaycan bayrağı ve Türk Bayrağının yanyana Türk Semalarında dalgalanışını görmek bütün milletimiz için büyük bir bayramdır” diye 18 Ekim 1921 sözü ve “Azerbaycanın dertleri kendi dertlerimiz, sevinçleri kendi sevinçlerimiz olduğu için, onların muratlarına nail olmaları, hür ve bağımsız yaşamaları bizi pek ziyade sevindirir” 14 ekim 1921 sözleri bir anlamda bugünlerin talimatı olmuş ve şükür zafere ulaşılmıştır.
Hocalı Soykırımında 106 kadın, 70 yaşlı, 63 çocuk 613 kardeşimiz vahşice katledildi.487 ağır yaralı ve bugün bile haber alınamayan 150 kayıp. Tamamen yok edilen 8 aile, anasız babasız kalan 25 yetim, öksüz kalan 130 çocuktur.
İşte sebeple yaşananları Türk milletine göstermek ve bu Soykırımı unutturmamak daimi gayemizdir.Beraberinde Karabağ Zaferimizin duygusuylada Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği diyoruz.
Ve bilinçli bir lisanla haykırıyoruz. Bütün Türkler bir ordu katılmayan kaçaktır, töremizde yazılı harpten kaçan alçaktır.Hocalı Soykırımından başlıyarak tüm Millet mensuplarımızı duyarlı, hissiyatlı ve bilinçli olmaya davet ediyorum.
Vesileyle bugün idrak edeceğimz Miraç Kandilimizi tebrik ediyor. Tüm şehitlerimize ve gazi olup ebediyete göçenlere rahmet, yaşayanlara minnet diyorum. Nerede bir Türk varsa bilinsinki nefesimiz diri, kan dolaşımımız aynı, kalp atışımız birdir.’ dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.