Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası :Maaşlarımız ve alım gücümüzü eridikçe eriyor

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) basın açıklaması yaparak, Çalışanların ücretlerine son iki yılda yaşanan kayıpları telafi edecek şekilde zam yapılmasını ve mal ve hizmetlere son iki yılda yapılan zamlar geri çekilmesini istedi.

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası :Maaşlarımız ve alım gücümüzü eridikçe eriyor
07 Aralık 2021 Salı 13:24

DSİ Bölge Müdürlüğü önünde toplanan ESM üyeleri adına açıklama yapan, Uygar Kurtçu, olağanüstü bir süreçten geçildiğini, sonucu bilinen politikalar ile emeğin, işgücünün ucuzlaştırılıp güvensizliğin arttığını söyledi. “İktidar çevresi ve bir avuç vurguncu, fırsatçı, rantçı kapitalist dışında hepimiz kaybediyoruz” diye konuşan Kurtçu, “ Enflasyon aldı başını gidiyor. TÜİK’e göre yüzde 19,89, bağımsız araştırmacılara göre yüzde 50 civarındadır.

2021 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 iken 2022 yılında rekor bir artışla %36,2 yapıldı. Bu zam, cebimizdeki yangının 2022 yılında daha da büyüyeceği, temel yaşam giderlerimizi karşılayamaz hale geleceğimizin habercisidir. Ücretlerimiz enflasyonun altında ezildi. Maaşlarımız ve alım gücümüzü eridikçe eriyor. TİS görüşmelerinin bağıtlandığı 22 Ağustos 2021 tarihinde, yani daha 3 ay önce, Merkez Bankası döviz kuruna göre 8.4572 TL olan dolar dün itibariyle 12.6595 TL olmuştur. TL dolar karşısında Ağustos ayından bu yana %49,6 değer kaybetmiştir. Enflasyon artışı da dikkate alındığında yandaş konfederasyonla 2022 yılı için %.5.+ %7, 2023 yılı için %8 + %6 olarak yapılan maaş artışı şimdiden hükmünü yitirmiştir. Ev kiralayamaz, kiraladığımızı da ödeyemez olduk. Bin bir emekle büyüttüğümüz gençler barınacak yurt bulamıyor. Ucuz işgücü kaynağı görülen kadınlara yönelik şiddet kadın kırımı boyutuna ulaştı. Keyfiyet ve hukuksuzluk tüm kurumlara sirayet ederek bir yönetim biçimi haline gelmiştir. İktidar bir yandan istihdam yaratacak yatırımlar yapmıyor, bir yandan çalışanların da işsiz kalmasına yol açacak politikaları hayata geçiriyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. İşsizlerin sayısı 10 milyona yaklaştı. Gençler ve kadınlarda işsizlik oranı  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2020 yılında kayıtlı işçilerin yüzde 42’si asgari ücretle çalışıyor. Yani 2020 verilerine göre 15 milyon 203 bin 423 kayıtlı çalışan işçiden 6 milyon 390 bin 19’u açlık sınırının altındaki asgari ücretle çalışıyor.” diye konuştu.  Krizi yaratanların işçiler olmadığını belirten Kurtçu iktidara hayata geçirmeleri için taleplerini sıraladı.

ESM’nin hükümetten istekleri şu şekilde:

  • Çalışanların ücretlerine son iki yılda yaşanan kayıpları telafi edecek şekilde zam yapılmalıdır.
  • Mal ve hizmetlere son iki yılda yapılan zamlar geri çekilmeli, denetim sağlanmalıdır.
  • Elektrik , su ve doğalgazın bir kısmı belediyeler ve devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Herkese yaşanabilir bir “temel gelir güvencesi” veirlmesi için bütçeden kaynak aktarılmalıdır.
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasviyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay arttırılmalıdır.
  • Kamu emekçilerinin ek göstergesi 3600’e çıkarılmalıdır.
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilmelidir.
  • Toplumsal barışı saplayacak acil demokratik adımlar atılmalıdır.
  • Evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gereçk bir toplu sözleşme sistemine geçilmelidir.

                                  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.