Emekliler kan ağlıyor

Emeklilerin kirasını ödeyemez durumda olduğunu söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, “Emeklilerimiz barınma yerlerinden talepte bulunuyorlar. O kadar fazla artış var ki belediyelerimiz yetişmekte zorlanıyor. Huzur evleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda” dedi.

Emekliler kan ağlıyor
27 Ağustos 2024 Salı 16:06

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin aldıkları maaşlarla geçinemez durumda olduğunu ve ciddi anlamda barınma sorunu yaşadıklarını belirtti. Sadece sebze ile beslenmek istese bile 12 bin 500 liranın geçinmeye yetmediğini söyleyen Dilbaz, “Emeklilerin talepleri maaşların uygun düzeylere çekilmesi. Emekliler ödedikleri pirimin karşılığını istemektedir. Emekli geçmişte 25-45 yıl arası çalışmış, primlerini, vergileri düzenli ödemiş. En düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira yapmakla emekliye yaşama öl diyorsunuz. Emekli yaşamakta zorluk çekiyor. Hatta yaşamını çocuklarının destekleriyle sürdürülebiliyorlar” diye konuştu.

“ÜRETİMİ EMEKLİ KALDIRMADI”

“Emeklinin problemleri büyük. Emekli dertli, emekli üzüntülü. Emekli kızgın” diyen Dilbaz, “Ama her geçen gün de dertleri biraz daha artmaktadır. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi geçenlerde şöyle bir açıklama yaptı. Bu bizi daha da üzdü. Aynen şöyle söylüyor: ‘Emekli 16 milyon oldukça, bu büyük bir rakam. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Emekliye 25 bin lira zam vermekle sorunlar çözülmez. Daha çok üretimi artırmalıyız. İstihdamı artırmalıyız. Birtakım yatırımları yapmalıyız.’ Sanki başka bir hükümet var. 22 yıldır başkaları varmış gibi. İstihdamı biz kaldırmadık. İstihdamı emekli yok etmedi. Üretimi emekli kaldırmadı. Bugün buğdayı bile ithal eder durumdayız” şeklinde konuştu.

“EMEKLİ GERÇEKTEN ZOR DURUMDADIR”

Emeklilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Dilbaz, “Sanayicimiz şikâyetçi. Girdi maliyetleri o kadar yüksek ki karşılayamıyoruz diyor. Emekliye 25 bin lira vermekle sorun çözülmez diyorlar. 50 bin lira bile versen sorunlar çözülmez. Çünkü 50 bin lira vermiş olsanız enflasyonu öyle bir körükleyeceksiniz ki 50 bin lira yarın en düşük emekli aylığı olacak. Onlar bile yeterli değil. Bugün bu sorunları körükleyen hükümetin kendisidir. Çünkü devletin bütün kaynaklarını yok etmişlerdir. Artık devlet garantör olmaktan çıkmış, özel sektör tamamen tekelci durumdadır. Ama onu bile artık özel sektör karşılayamıyor. Çünkü maliyetler öyle artı ki bunun çaresini de emekliden kısarak yapmaya çalışıyorlar. Dolaysıyla emekli gerçekten zor durumdadır” diye konuştu.

“MAAŞ 8 BİN LİRA, KİRA 7 BİN LİRA”

Dilbaz, “Emeklilerin talepleri maaşların uygun düzeylere çekilmesi. Emekliler ödedikleri pirimin karşılığını istemektedir. Emekli geçmişte 25-45 yıl arası çalışmış, primlerini, vergileri düzenli ödemiş. En düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira yapmakla emekliye yaşama öl diyorsunuz. Emekli yaşamakta zorluk çekiyor. Hatta yaşamını çocuklarının destekleriyle sürdürülebiliyorlar. Geçen üyemiz olan bir teyze, ‘8 bin lira maaşım var. Ama ev sahibim ev kirasını yedi bin lira yaptı. Ben bin lira ile şimdi ne yapayım, nasıl geçineyim, evime ekmek götürecek param yok. Ne yapmamı önerirsin?’ diye bana şikayette bulunuyor. Bugün emekli gerçekten çok zor durumdadır. Ama görüyoruz ki hükümetin emekliye çare bulacak hiçbir önerisi yoktur. Bizi karşımızda dinleyecek bir hükümet bulamıyoruz” dedi.

"AYLIK BAĞLANMA ORANI ESKİSİ GİBİ OLMALI"

Taleplerini sıralayan Dilbaz, “Aylık bağlama oranı eskisi gibi 75 ile 85 oranında olmalı. Sağlıkta katkı payını emekli çalışırken ödemiştir. Sağlıkta katkı payı acilen kaldırılmalıdır. İkramiyeler mutlaka bir maaş düzeyinde olmalıdır. Emeklinin de aile yardımı olmalı. Emekliye promosyon keyfi değil yasayla belirlenir. En az 3 maaş düzeyinde olmalıdır. Konut edinmek artık hayal oldu. Emeklinin konut edinebilmesi için acil yardım yapılmalıdır. Emekli evsiz ise kira yardımı yapılmalıdır. Emekliye doğal gaz ve elektrik yardımı yapılmalıdır. Yerel yönetimlerde temsilen emeklilerden bir temsilci alınmalıdır. Emeklilere sendika hakkı tanınmalı, masada mutlaka emekli temsilcileri bulunulmalıdır. Bakım evlerine ihtiyacı var. Bakım evleri çoğaltılmalı hatta belediyelere bakım evleri kurmakta zorunluluk getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“KİRASINI ÖDEYEMEYEN HUZUR EVİNE GİDİYOR”

Kirasını ödeyemeyen emeklilerin bakım ve huzur evlerine yöneldiğini ve Eskişehir’de huzur evlerinin artık sayısının yetmediğini söyleyen Dilbaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Maaşları yeterli olsa sıkıntıları da azalacak. Maaşlar yetmediği için kiraları ödeyemiyorlar, ardından yiyecek içecekler. Üstüme artık yıllardır bir şey almadım diyor emekliler. Bir marul bile 25 lira olursa, bir maydanoz 15 lira olursa, otla beslenmeye kalksanız maaşınız yine yetmiyor. İnsanlar nasıl geçinecekler? Nasıl gıdalarını alacaklar? Emeklilerimiz barınma yerlerinden talepte bulunuyorlar. Biz de belediyelere yarımcı olmalarını istiyoruz. Yardımcı oluyorlar ama o kadar fazla artış var ki belediyelerimiz yetişmekte zorlanıyorlar. Huzur evleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda. Emeklilerin şu anda sıraları var orada barınmak için. Ama inanın çok fazla oldukları için cevap veremiyorlar. Kirasını ödeyemeyen, bakımlarını yaptıramayan emekliler buralara yöneliyor.”

Kaynak: Eskişehir Net

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.