EĞİTİM SENDİKALARI EĞİTİM – ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen Eskişehir temsilcileri 2017-2018 eğitim-öğretim yılını değerlendirdi.

EĞİTİM SENDİKALARI EĞİTİM – ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ
07 Haziran 2018 Perşembe 16:56

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı, performans notlarının öğretmenlerin siciline işleyeceği düşünüldüğünde, bu sistem ileriki dönemde öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına kadar gidecek bir sürecin önünü de açacağına dikkat çekti. Urfalı, “Ayrıca bu sistemle öğretmenler; veli, öğrenci ve okul müdürleri tarafından sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalacaktır. Türk Eğitim-Sen bu ucube sistem hayata geçerse, konuyu yargıya taşıyacak, ‘Meslektaşıma puan vermiyorum’ eylem kararını devam ettirecek ve demokratik haklarını kullanacaktır. 24 Haziran genel seçimlerine kısa bir süre kala, Bakanlık strateji gereği bu konuyu şimdilik gündeme getirmemektedir. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; MEB’in seçimler öncesinde performans uygulamasından tamamen vazgeçtiğini açıklamasıdır. Unutulmasın ki; öğretmeni yok sayanlar, sandıkta yok sayılacaktır.” dedi.

Lise geçiş sistemi nedeniyle başarılı öğrenciler dahi istediği okullara yerleşemeyeceğini söyleyen Urfalı şöyle devam etti: “TEOG’un apar topar kaldırılarak, yeni bir sistem ihdas edilmesinin eğitimimizde ne tür zararlara yol açacağını defalarca dile getirmiştik. Özellikle bu yıl sınava giren öğrencilerimiz kendilerini neyin beklediğini bilmeden, soru tarzı hakkında fikri olmadan sınava girmiştir. Ayrıca sınavla öğrenci alacak liselere baktığımızda; Anadolu liselerinin sayısının yetersiz olması, hatta bazı illerde hiç Anadolu lisesi olmaması, bazı fen liselerinden daha yüksek puanla girilen Anadolu liselerinin listede yer almaması Türkiye’de akademik eğitimin neredeyse ortadan kaldırıldığını ortaya koymaktadır. Meslek liselerine verilen kontenjanlar kapasitelerinin çok altındadır. Bu durum, sınavla ve sınavsız giren öğrencilerin bir arada okuması anlamına gelecektir. O halde sınava neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bu sistemde hedef eve en yakın okul idi. Hatta yetkililer, “Öğrenciler istemedikleri okula gitmeyecek” diyordu. Türk Eğitim-Sen olarak çok net söylüyoruz: Gerek sınavla gerekse sınavsız olarak liselere yerleşecek öğrenciler kesinlikle istemediği okullara yerleşecektir. Başarılı öğrenciler dahi hedefledikleri okullara yerleşemeyecektir. Tercih dayatmasına da karşıyız. Tercih dayatması, çocukların evinden uzak ve istemediği okullara gitmesine yol açacaktır. Bu durumda aileler imkânlarını zorlayarak çocuklarını özel okula göndermek durumunda kalacaktır. Ayrıca Haziran ayı ile birlikte sınavsız alan ancak gözde olan okulların çevresinde kiralık ev arayışları da başlamıştır. Bakanlık kayıt döneminde tüm bu olumsuzlukların içinden nasıl çıkacaktır doğrusu merak ediyoruz. Mağdur öğretmen ve eğitim çalışanları yaratan Bakanlık, bu kez de mağdur öğrenciler yaratacaktır. Öte yandan 24 Haziran genel seçimleri öncesinde diğer taleplerimizi de Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümete duyurmak istiyoruz.”

EĞİTİMDE SORUNLAR BÜYÜYOR ÇÖZÜM İRADE BEKLİYOR

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, Türkiye’nin en stratejik, en hassas ve en önemli meselesinin eğitim olduğunu söyledi. Karaman, “Demokratikleşme yolunda kararlı adımlarla ilerleyen, hem ekonomik hem de siyasal alanda küresel bir aktör olma hedefiyle hareket eden Türkiye’nin eğitime daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında son yıllarda, okullaşma oranlarının artması, okulların fizikî ve teknolojik kapasitesinin gelişmesi, öğretmen açığının her geçen yıl azalması ve GSYH’den eğitime ayrılan kaynağın artırılması gibi fiziki ve eğitimin dış etmenlerindeki iyileşmeler eğitimin nitelik problemini çözmemekte; eğitim, pedagojik boyutuyla da usta dokunuşlara ihtiyaç duymaktadır.”dedi.

Performans konusu eğitimcilerin gündeminden temelli çıkarılmalıdır

Öğretmene, öğrenciye ve eğitime somut hiçbir katkısının olmayacağı açık olan performans değerlendirmesinin mağduriyet oluşturacağını belirten Karaman, “Öğretmeni, not vererek değerlendirme çabası, daha önce farklı bir şekilde denenmiş ve okullarda huzurun kaçtığı, motivasyonun bozulduğu, iş barışının sarsıldığı çok net bir şekilde görülmüştür. Sicil notu uygulamasında verilen notlara ilişkin mahkeme içtihatları, bu türden değerlendirme süreçlerinin yürütülebilir olmadığını ortaya koymuştur. Yüz yüze bakanları, yan yana duranları karşı karşıya getirecek performans değerlendirme uygulaması, Öğretmen Strateji Belgesi’nden de Bakanlığın gündeminden de temelli çıkarılmalıdır.”ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Şube Sekreteri Kemal Koçak, 2017/18 eğitim öğretim yılının, eğitim sisteminde yaşanan ticarileştirme ve eğitimi dinselleştirme adına hayata geçirilen politikaların daha da belirgin hale geldiği bir dönem olduğunu söyledi. Koçak, “Siyasi iktidarın eğitim alanında, büyük ölçüde kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda yaptığı değişiklikler, başta öğrencilerimiz, öğretmenler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkilemiştir. Eğitim sisteminin hem içerik, hem de biçimsel olarak dini kural ve referanslara göre düzenlenmesi uygulamalarının artması ile eğitimde yaşanan ticarileşme ve öğrencileri özel okullara yönlendirme uygulamaları arasındaki somut ilişkiler 2017/2018 eğitim öğretim yılında daha belirgin hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

TEOG yerine getirilen yeni ortaöğretime geçiş sisteminin, öğrenci ve veliler açısından ciddi sorunları gündeme getirdiğine dikkat çeken Koçak şöyle devam etti: “Yeni sisteme yönelik tüm uyarı ve itirazlarımız görmezden gelinmiştir. TEOG yerine getirilen sistemin, üniversiteye giriş sınavı gibi olmadığını, dolayısıyla öğrencilerimizin ikinci bir şansının bulunmadığı, bu nedenle öğrencilerin telafisinin mümkün olmayan bir dayatmaya mahkûm edildiği açıktır. MEB tarafından yaratılan sınav kaosunun sonucunun çocuklarımızda nasıl bir travmaya neden olduğunu 2 Haziran’da yapılan sınav günü okul bahçelerinde, soru kitapçıklarının başında ağlayan yüz binlerce çocuğun gözyaşları, ailelerinin öfkesi göstermiştir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.