Eğitim Sen'den YÖK'ün 'baraj puanı' kararına tepki!

YÖK'ün baraj puanlarını kaldırma kararını değerlendiren Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, " Bu karardan anlaşılmaktadır ki YÖK ve MEB sayıları milyonları bulan genç işsizliği sorununa çözüm üretmekten vazgeçmiştir." ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen'den YÖK'ün 'baraj puanı' kararına tepki!
14 Şubat 2022 Pazartesi 10:15

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanlarının kaldırıldığını duyurmuştu. Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, baraj puanlarının kaldırılmasının yeni diplomalı işsizler yaratacağını söyledi. YÖK, yaklaşık 2,8 milyon adayın başvurması beklenen 2022 yılı üniversite sınavının birinci aşaması Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve ikinci aşaması Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için alınan kararları açıkladı. Buna göre, baraj puanı uygulaması kaldırılırken, sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya uzatıldı.

'BUNUN SONUCU DİPLOMALI İŞSİZLER DEMEK'

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Temel bilimler dahil olmak üzere birçok bölümde oluşan boş kontenjanlar, kapatılan bölümler, eğitimdeki nitelik kaybı ve artan genç işsizliğin ardındaki sorunlara çözüm üretmek yerine YÖK, gençlere diploma pazarlamaya çalışmaktadır. Çünkü YÖK, izlediği politikalarla yükseköğretim sisteminde niteliği değil rakamsal verileri önemsemekte, dolayısıyla da gençlerin sadece diploma sahibi olmasıyla yetinmeyi tercih etmektedir.” dedi.

Eğitimin önünde devasa problemlerin olduğunu belirten Alkan, köklü değişiklikler yapılması gerektiğini belirtirken açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

YÖK, sınav barajının düşürülmesi uygulamasına geçerek üniversite eğitiminde de zaten sorgulanmakta olan, niteliğin düşürülmesinin önünü açmaktadır. Üniversite eğitiminde niteliğin düşüşünü YÖK göze almıştır. Şunu ifade etmeliyiz ki nitelikli ve eşitlikçi bir eğitimi ancak insandan, toplumdan ve doğadan yana olan ve akademik özgürlüğün olduğu bir üniversite sağlayabilir.

Kaldı ki milyonları bulan diplomalı işsizler, ataması yapılmayan öğretmenler Türkiye’nin en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. Bu karardan anlaşılmaktadır ki YÖK ve MEB sayıları milyonları bulan genç işsizliği sorununa çözüm üretmekten vazgeçmiştir.

Bu nedenle, barajı kaldırmak sadece vakıf üniversitelerine daha fazla “müşteri” kazandırmaya yarayacak, gençlere ve ailelerine “pembe hayaller” pazarlanmasını sağlayacaktır! Diplomalı işsizler ordusu gerçeği ise yaratılan umutları yerle bir edecekti

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.