EBTO Uyardı: Osmangazi Tıp’ta istifalar gündeme gelebilir

Sağlık Bakanlığı yayımladığı genelgeyle üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerin muayenehanelerini kapatmasını istedi. Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Hamit Güçlüer bu karar sonrasında pek çok üniversitede akademisyenlerin istifa ettiğini belirterek “Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de öğretim üyelerinin istifası gündeme gelebilir” dedi.

EBTO Uyardı: Osmangazi Tıp’ta istifalar gündeme gelebilir
12 Ekim 2023 Perşembe 12:18

Anayasa Mahkemesi, 2014’te verdiği kararla tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalışan hekimlerin, 2014’ten sonra özel muayenehane açamayacağına karar verdi. Hekimler, muayenehanesini 2014’ten önce açtıysa bu haklarına dokunulmuyordu. Bu gelişmenin ardından karara karşı anayasanın “eşitlik” ilkesine aykırı olması nedeniyle hekimler tarafından davalar açıldı. Danıştay ise daha sonra tüm öğretim üyesi hekimlerin muayenehane açabileceğine hükmetti. Ancak Danıştay, son bir yıldır 2014’ten sonra muayenehane açan öğretim üyesi hekimlerin muayenehanelerinin kapatılması yönünde kararlar vermeye başladı. Öğretim üyelerinin ruhsatları iptal edilirken, hekimler ise üniversitelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Eskişehir Tbaip Odası Başkanı Doktor Hamit Güçlüeer benzertehlikenin Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi içinde geçerli olduğunu söyledi.

ESOGÜ Tıp Fakültesinden öğretim üyelerinin istifaları gündeme gelebilir

Güçlüer yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Bu kararla birçok üniversitede özel muayenehane açan öğretim üyelerinin görevlerinden ayrılmak için başvuruda bulunduğunu bazılarının emeklilik dilekçelerini verdiğini görmekteyiz. Bu durumda öğrenci ve asistan eğitiminin aksayacağı, tıp eğitiminin bundan büyük yara alacağı kesin. Ayrıca tıp fakültelerinde
komplike ve nitelikli tedavi gerektiren hastalıkları olan vatandaşların muayene ve takiplerinde büyük sıkıntılar da yaşanacaktır. 
Eskişehir’de de muayenehane ruhsat iptalleri başlamış olup benzer süreç ile ESOGÜ Tıp Fakültesinden öğretim üyelerinin istifaları gündeme gelebilir. 2003 yılında başlatılan sağlıkta dönüşüm programı ile kamusal sağlık alanları, üniversiteler her türlü katkı katılım payı, ödemeler ve yönetim anlayışı bakımından ticari işletmeler haline getirilmiş, hastalar da müşteri olarak tanımlandırılmışlardır. Sağlıkta dönüşüm programı sürecinde Üniversitedeki idari koşullar, performans baskısı, düşük ücretler öğretim üyelerini muayenehane açmaya zorlamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın tam gün sürecinin uygulanmasında almış olduğu ayrıştıran ötekileştiren istisnai kararları bugün yaşadığımız istenmeyen duruma zemin hazırlamıştır. Oluşturacağı olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğunda Sağlık Bakanlığı’nın bu kararı tekrar gözden geçirmesini, Sağlık Bakanlığı ve Meclisteki siyasi partilerin ivedilikle konunun çözümü ile ilgili adım atmalarını, Türk Tabipleri Birliği’nin görüşlerini de içeren çözüm önerilerini hayata geçirmelerini bekliyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.