Dünya’da Kim 5’ten Büyük Olacak?

Yüksel Akpınar yazdı...

Dünya’da Kim 5’ten Büyük Olacak?
07 Eylül 2022 Çarşamba 12:19

   İnsan ateşi ilk harladığı günlerden bu yana Dünya ‘da ayakta kalabilmek için çeşitli fikirler geliştirmiş; çeşitli ihtiyaçlar için geliştirilen fikirleri çeşitli mal ve hizmete dönüştürmüştür. Bu mal ve hizmet zaman içinde parasal değer ile ölçülebilir olmuştur. Bu basit temelde, tarih boyunca çeşitli mal ve hizmetlerin sürekli gelişmesi, değişmesi veya icat edilmesi ile bunların faydası üzerinden ekonomi ve çağdaşlaşma orantılı olarak bizleri bugünlere getirmiştir.

   Bugün, ekonomik değer karşılığı olan bu mal ve hizmetleri geliştirme veya değiştirme süreçleri basitçe genel tanımlama bakımından inovasyon olarak adlandırılabilir. Alt başlıkları ile geniş kapsamlı olan inovasyon kavramının bizi güncel olarak ilgilendiren kısımlarından biri dönemsel ilerleme ve gelişmişliği vurgulayan 5 rakamı derecelendirmesidir. Bugünlerde 5G dijital altyapısı, Endüstri 5.0 , 5.Nesil uçaklar vs. artık hayatımızda yeni dönemin mal ve hizmet üretimi adına; yaygınlaşacak, inovatif adlandırmalarıdır. Bu tanımlama ve gelişmeler önümüzdeki kısa ve orta vadede daha fazla konuşulup tartışılacak başlıklar arasındadırlar. Ek bilgi olarak, Z kuşağı olarak tanımlanan nesil; silent, baby boomer, x, y ve z sıralamasında, hayatta olan insanoğlunun 5.jenerasyonudur. Bugün, 5. dereceden değişim ve gelişimin eşiğinde mal ve hizmet üretimi ile bunların altyapısı bakımından memleketimiz bu sürece küresel gelişmişlik açısından ne çok yakın ne de çok uzaktır.

   Endüstri 5.0 bakımından tamamen otonom sistemlere ciddi yatırımlar yapan büyük sanayi kuruluşlarımız vardır. Nesnelerin interneti (bu adlandırma değişmek üzere) için önemli altyapı çalışmaları mevcuttur. Blockchain için ciddi çalışmalar yapan finans kuruluşlarımız bulunmaktadır. En önemlilerinden biri olarak da MMU Milli Muharip Uçak projemizin hayata geçirilmesi için önemli ölçekte çalışmalar yürütülmektedir. Tam bir beşinci nesil olmayacağı belirtilse de ülkemiz adına büyük kazanç olacaktır. Bütün bu kritik önemde ve büyük ölçekli yatırımlar 5.dereceden mal ve hizmet üretimi adına bizim için umut verici gelişmelerdir.

   Ancak iyi örnekler dışında yüzleşmemiz gereken gerçeklerimiz mevcuttur. Ülkemiz özelinde baktığımızda; bizim sanayileşme sürecimiz geç başlamış olsa da geliştirme ve refah odağımız batıdan farklı değildir. Biz toplum olarak sanayileşmede batıdan geri kalmanın acı tecrübesini 1. Balkan Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin kurulmasına kadar olan yıllar boyunca deneyimledik. Bu nedenle kurucu irade ilerleme ve gelişmeye odaklanan mottoları olabildiğince hayata geçirmek için çalıştı. ‘Her fabrika bir kaledir’, ‘Köylü milletin efendisidir’, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’, ‘ Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır’ sözleri, esasta ulusu; fikri, sınai ve bilimsel gelişmenin önemini vurgulamak için aynı hedefe yöneltmeyi amaçlamıştır. Bu hedef, üretim odaklı gelişen ve muasır medeniyet seviyesine ulaşacak bir ulusu var etmektir.

   Memleketimiz için artık orta vadeli hedef 5.dereceden gelişmiş mal ve hizmet üretebilen bir toplum olmaktır. Bu hedefte yüzleşmemiz gereken gerçeklerden birkaçına kısaca değinelim. Birincisi ve en önemlisi eğitimi bu seviyeye gelmek için en stratejik alan, bir mihenk taşı olarak görmek gereklidir. Her şeyden önce eğitimin hedefler doğrultusunda stratejik planlaması hem makro hem mikro olarak yapılmalıdır. İkincisi, ülkemizin üretim gücündeki en önemli öbek olan ve emek yoğun çalışmanın ağırlıkta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme olanakları bu denli kapsamlı seviyeye üretim kapasitesini yükseltmeyi kaldırabilecek güçte değildir. Mevcutlarla birlikte, yeni mali desteklerle orta vadeli dijital ve otomasyon gereksinimleri pekiştirilmelidir.

   Bu sürece paralel bilgi-becerileri, yarı kamusal kuruluşlar öncülüğünde profesyonelleştirilmelidir. Son olarak, ilk yazımda değindiğim hali hazırdaki entelektüel sermayenin kaçışının önüne geçilecek politikalar mutlaka hayata geçirmektedir. Üretken bir toplum olarak, içeride ve dışarıda ortaya koyduğumuz mal ve hizmetin bize olan ekonomik dönüşümünün, memleketimizi daha müreffeh bir yer haline getirmesi için sürekli olarak değişim ve ilerlemeye adapte olunmalıdır.

Bunun için gerekli organizasyon becerisi ülkemizde fazlaca mevcuttur. Yakın vadede önümüzde 5.dereceden bir değişim dönemi bulunmaktadır. Ancak bu değişim dönemini yakaladığımızda diyebiliriz ki bizim ülkemizde 5'ten büyüktür.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.