DOKTORLARA YAPILAN SALDIRI SENDİKALARI KARŞI KARŞIYA GETİRDİ

Memur-Sen Eskişehir Temsilcisi Muammer Karaman'ın doktorlara saldırdığı iddia edilen akademisyen ile ilgili olarak “Doktorlardan istediği rapor yasal” demesi üzerine” Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman Ateş püskürdü. Kararman yazılı olarak yaptığı açıklamada Muammer Karaman’a yönelik olarak “Daha önce öğretmenini döven okul müdürünü savunduğuyla da medyada gündeme gelen sözde sendika başkanının bu tavrı bizleri şaşırtmamıştır” dedi.

DOKTORLARA YAPILAN SALDIRI SENDİKALARI KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
08 Ağustos 2020 Cumartesi 13:12

Kırmızıtoprak Aile sağlık Merkezi’ne saldırdığı iddia edilen akademisyen sendikalar arasında gerginliğe neden oldu. Memur Sen İl Temsilcisi Muammer Karaman’ın doktorların olaya adı karışan akademisyene istediği raporu vermesi gerekirdi sözlerine Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı oldukça sert sözlerle karşılık verdi. Yazılı açıklama ile sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları kınayan Kararman, Muammer Karaman ile ilgili olarak ise şu ifadelere yer verdi: Sözde sendikanın il temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen’in şube başkanı Muammer KARAMAN hemen yaptığı açıklamada “Bilgisi olmadığı konuda, fikrinin ve zikrinin ne denli bol olduğunu” içler acısı şekilde ispatlamıştır. Zira doktorlarımızın darp edilmesine varan olayda konu, D.K. isimli akademisyenin(?) kızının avukatlık stajına başlamak için gerekli raporu Aile Sağlığı Merkezinden alamaması üzerine hakarete, şiddete başvurmasıdır.

Kamuoyumuzu bilgilendirmek adına;

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Avukatlığa Kabulde Engeller” başlıklı 5/1-h maddesi: “Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmak” durumunu avukatlığa engel saymıştır.

Yine, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği’nin “Başvuru” başlıklı 4/2-g maddesinde de “Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmadığına dair resmi bir hastanenin uzman hekimliğince düzenlenmiş sağlık raporu.Başvurunun kabul edilmesi için zaruri evraklar içerisinde sayılmaktadır.

Yasal dayanağına değindiğim üzere yönetmelik, “resmi hastanenin uzman hekimliğince düzenlenmiş sağlık raporunu” avukatlık stajına başvuru evrakları için şart koşmaktadır. Aile Sağlığı Merkezindeki, pratisyen hekimlerimiz bu raporu nasıl verecektir?

Saygıdeğer doktorlarımızın bu konuda uzmanlık gerektiren bir muayene yapılması gerektiği, kendisinin bu raporu veremeyeceği yönünde bir kanaat belirtmesinde yasal hiçbir engel yoktur. Hatta ve hatta bu hususta Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında istenen görüş yazıları ve cevapları da mevcuttur. Burada da Bakanlıklarca “Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporlarında akli melekelere ilişkin kutucuğun işaretlenmemesi gibi aksi durumlarda kararın ilgili kurumlarca verilmesi gerekmektedir.” ifadeleriyle doktorlarımıza bu konuda bir inisiyatif tanınmıştır.

Görüldüğü üzere doktorlarımız, kendilerine yasaların tanıdığı yetkiyle ve mevzuata saygı duyarak, kendilerine tanınan yetki çerçevesinde gereğini yapmışlar ancak görevlerini gereği gibi yaparken galiz hakaretler ve şiddete maruz kalmışlardır.

Burada “Rapor verilmesi gerekirdi, istenen rapor yasal” şeklinde vakit kaybetmeden açıklamada bulunan Muammer KARAMAN’a sormak gerekir: “bu rapor hangi mevzuata göre yasaldır?”. Yasa tanımaz, şiddet yanlısı Muammer KARAMAN’ın mevzuattan bihaber bu açıklamayı yaptığı ortadadır. Daha önce öğretmenini döven okul müdürünü savunduğuyla da medyada gündeme gelen sözde sendika başkanının bu tavrı bizleri şaşırtmamıştır.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.