DİSK: İŞÇİLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR

DİSK Eskişehir Temsilcisi Günay Ayaz: Taşerondayken verilen asgari ücret farkları bugün sözde kadro dedikleri ucube sistemle gasp edilecektir. İşçilerin hak mahrumiyetleri de çığ büyücektir.

DİSK: İŞÇİLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR
20 Ocak 2019 Pazar 14:19

Adalarda bir araya gelen DİSK üyeleri hükümetin işçilere uyguladığı ücret politikasını eleştirdi. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü’nün de katıldığı basın açıklamasından DİSK Eskişehir Temsilcisi Günay AyazAralık 2017’de yayınlanan 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’yı hatırlatarak,  “İşçilerin merkezi idareye ve yerel yönetimlerin belediye şirketlerine geçirilmesini ön gören iktidarın geçiş işlemlerinin yapıldığı 1 Nisandan bugüne kadar hem merkezi idarede, hem de belediye şirketlerine geçiş yapılan 900 bin işçinin ücretlerinde büyük mağduriyetler yaşanacağını defalarca belirtmiştik. İşçilerin özgür toplu sözleşme hakkı yok edilmiş, 696 sayılı KHK ile yüksek hakem kurulu tarafından süresi en son imzalan toplu sözleşmenin verdiği 4+4 ücret zamları ile yüz binlerce işçi enflasyon altında çalışmaya mahkûm edilmişti. 2019 asgari ücreti asgari geçim indirimi dahil 2 bin 20 lira tutarında belirlenmiştir. Asgari ücret farklarının yansıtılması konusunda belirsizlik halen devam etmektedir. Hükümetin çıkardığı bu kadro yalanının asıl amacı 100 binlerce işçinin asgari ücrete mahkum edilmek istendiğini göstermektedir” dedi.

 Belediye şirketleri ve merkezi idarede asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçilerin daha fazla hak kaybıyla yüz yüze olduğunu belirten Ayaz “Oysaki, taşeron sisteminde çalışırken yaptıkları iş ve görevler nedeniyle bağlı bulunduğu ihale şartnameler gereği,  asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler yeni asgari ücret üzerinden güncellenmediği durumda bu işçilerin ücretleri yasal asgari ücret seviyesine düşecektir Taşerondayken verilen asgari ücret farkları bugün sözde kadro dedikleri ucube sistemle gasp edilecektir. İşçilerin hak mahrumiyetleri de çığ büyücektir. Oysa belediye şirketleri bünyesinde geçiş yapılan işçilerin ortada halen bir hizmet alım ihale ilişkisi devam etmesi ve tabi oldukları kamu ihale mevzuatı hükümleri gereğince asgari ücret farklarının ödenmesi zorunludur” diye konuştu

“Vargide adalet istiyoruz”

Adaletli bir vergi sistemi istediklerini belirten Ayaz; “Adaletli bir vergi sisteminde olması gereken, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerekirken, ne yazık ki ülkemizde hükümet bu durumu tersine çevirmiş yıllardır vergi yükü ücretiyle yaşam mücadelesi veren işçi ve emekçileri omuzlarına yüklenmiştir” diye konuştu.

Enflasyon farkları ödensin

Ayaz sözlerine şöyle devam etti: Merkezi idareye ve belediye şirketlerine geçirilen işçilere YHK tarafından 2018 yılından başlayarak 2020 sonuna kadar 6 aylık dilimlerle %4’lük zamlar yapılmaktadır. Ayrıca yol, yemek, yakacak, çocuk parası sorumluluk primi ve benzeri ücretler artışsı çok düşük tutulmaktadır. 2018 yılı enflasyon oranı %20.30’dur 2019 enflasyon oranının %15.90 olarak hükümetin ön gördüğü ülkemizde işçiler 4+4 zamlarla enflasyon altı çalışmaya mahkûm edilmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.