Deprem uzmanından Eskişehir için kritik uyarı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Çağdaş Gazeteciler Derneği"nce düzenlenen "Eskişehir ve Deprem" konulu etkinlikte, depremin tekrarlanma aralığı 70 ile 90 yıl olan Eskişehir için 1956 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının yeniden yaşanması riskine işaret etti.

Deprem uzmanından Eskişehir için kritik uyarı
22 Ekim 2019 Salı 15:02

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr.  Can Ayday, depremin tekrarlanma aralığı 70 ile 90 yıl olan Eskişehir için 1956 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının yeniden yaşanması riskine işaret ederek, "Kuzey ve güney Anadolu fay hatlarının yanı Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçelerindeki fay hatlarının arasında kalan Eskişehir, riskli bölge olma özelliğini taşıyor. Depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi'nce işbirliği yaptığı Tepebaşı Belediyesi’nin Özdilek Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte "Eskişehir ve Deprem" konulu konferans veren Ayday, Şubat 1956'da evlerin yıkıldığı, can kayıplarının yaşandığı 6,4 büyüklüğünde bir depremle sarsılan Eskişehir'de depremin tekrarlanma periyodunun 70 ile 90 yıl olduğunu kaydetti.

Eskişehir’de 1956 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının yeniden yaşanması riskine dikkati çeken Ayday, şöyle konuştu:

"Kuzey ve güney Anadolu fayının yanı sıra Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçelerindeki fay hatlarının arasında kalan Eskişehir, riskli bölge olma özelliğini taşıyor. Buna ilave olarak ‘deprem boşluğu’ denilen ve etkisi büyük olan bir bilimsel olgu var. Marmara Denizi'nde İstanbul'un Silivri ilçesinin 70 kilometre açıklarında bir deprem boşluğunun yıkıcı etkisinden endişe eden meslektaşlarımız var. Bunun gibi deprem boşluğu olan bir yer de bana göre Pamukova-Geyve bölgesi. Burası Eskişehir'e 50-60 kilometre mesafede. Depremin buradaki etkisi çok daha fazla olacak. Yani Eskişehir kuzeyinde ve güneyindeki deprem faylarıyla pek şanslı bir bölge değil. 1956 yılına 70 eklediğimizde 2026 yılı önümüze çıkıyor. Yani bu bire bir aynı tarihte olacak diye bir şey yok ancak buna hazır olmalıyız."

Eskişehir'de bina envanteri çalışması yapılması gerektiğine işaret eden Ayday, "Şehirdeki 120 bin binanın yarısı 1999 depreminden önce yapılmış. Öncelikle bunlar ele alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.