Cumhuriyetin 100.yılında Eskişehir’de iki anıtın açılışı yapıldı

Eskişehir’de, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi tarafından kentte iki yeni anıt daha kazandırıldı. Odunpazarı Hicri Sezen Meydanı’ndaki “100.Yıl Atatürk Anıtı” ile Tepebaşı’ndaki “100.Yıl Cumhuriyet Anıtı” törenle açıldı.

Cumhuriyetin 100.yılında Eskişehir’de iki anıtın açılışı yapıldı
30 Ekim 2023 Pazartesi 10:26

Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak Hicri Sezen Meydanı’na “100. Yıl Atatürk Anıtı” açtı. Heykeltıraş Serdar Tekebaşoğlu tarafından yapılan heykelde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı İsmet İnönü bulunuyor.

Açılış öncesinde anıtın bulunduğu Hicri Sezen Meydanı, Türk Bayrakları ile süslendi. Marşların çalındığı alana Eskişehirliler ellerinde Türk Bayrakları ile geldi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, törende yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Biz Türkiye'nin yoksullarının, Türkiye'nin ezilenlerinin, Türkiye'nin dezavantajlı gruplarının Cumhuriyetini kurmak istiyoruz. Bu doğrultuda mücadele ediyoruz. Şu anda gördüğünüz anıt Türk'ün makûs talihinin yenildiği yerdeki bir anıttır. Garp cephesi karargâhının olduğu mahalledeki bir anıttır. O nedenle Atatürk'ün yanında onun sonsuza kadar dostluğunu, yoldaşlığını yapmış İsmet Paşa'nın da anıtı vardır. Bunları unutturmaya çalışanlara inat direne direne, birleşe birleşe demokratik cumhuriyetimizi oluşturacağız.”

25 sanatçıdan 100.yıl hediyesi

Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl 16’ncısını düzenlediği ve Cumhuriyetin 100’üncü yılına adanan Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda 25 sanatçının el ele emek vererek ortaya çıkarttığı 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Açılış öncesi Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği tarafından 100. Yıl Halk Yürüyüşü düzenlendi. Vilayet Meydanında bir araya gelen katılımcılar, ellerinde Türk bayrağı ve marşlar eşliğinde 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı önüne kadar yürüdü.Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, açılışta yaptığı konuşmasında, “Eskişehir’imize büyük kurtarıcımıza cumhuriyetimize ne yapsak kafi gelmez. Ama bu anıtla yüreğimize su serpildi. Biz daha nice nice yüzyıllara ışık tutalım bizden sonra gelecek torunlarımızda bu konuda hassas olsunlar. Cumhuriyeti ve Mustafa kemal Atatürk’ü anlayabilsinler. Eskişehir gerçekten farklı bir yer. Türkiye Eskişehir olsun” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.