CİHAN YILDIRIM ‘YILIN EN’LERİNİ SEÇTİ

Gazeteci Yazar Cihan Yıldırım, Eskişehir’de ‘2018’in En’lerini Esgündem26.com okurları için yorumladı.

CİHAN YILDIRIM ‘YILIN EN’LERİNİ SEÇTİ
31 Aralık 2018 Pazartesi 09:40

YILIN OLAYI: Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesi Yılın Olayı’dır. AÜ’den bazı bölümlerle Eskişehir Teknik Üniversitesi kurulmasının bilimsel, ekonomik ve sosyal hayata kimilerine göre olumsuz, kimilerine olumlu katkıları olacak. Her iki durumda da ‘bölünme’ yılın olayı olmayı hak ediyor.

 Öte yandan Celalettin Kesikbaş’ın Sanayi Odası Başkanı olması da ‘yılın olayı’ listesinin ikinci sırasına yazılabilir. Kesikbaş’ın başkanlığı Oda’daki 29 yıllık Savaş Özaydemir dönemine son verirken ‘sanayi ve üretim’ gibi değerli gündemlerin kamuoyunda konuşulmasını sağladı.

Yılmaz Hoca’nın CHP Kurultayı’nı yönetmesi ve Eskişehirspor’a yarım asırdan fazla ev sahipliği yapan Atatürk Stadı’nın yıkımına başlanması da yılın önemli olayları arasındaydı.

YILIN ADAMI: Yılın Adamı Volkan Doğan’dır. Kentin gündeminin pek çoğunu belirledi, siyasete hareket getirdi, partisini ve teşkilatını ayakta tutmasını bildi. Yine iki türlü ‘mücadele’ Doğan’ı ‘yılın adamı’ yaptı. Doğan’ın yaklaşık beş yıldır verdiği mücadele... Ve son aylarda kendisine karşı verilen mücadele... Bu mücadeleler Odunpazarı Belediye Başkanı olmak isteyen Doğan’ı Yılın Adamı yaptı.

YILIN KAYBEDENLERİ: Yılın Kaybedeni açık ara CHP’dir. 24 Haziran’a üç vekille giren CHP, Eskişehir’in çıkardığı vekil sayısı 6’dan 7’ye yükselmesine rağmen seçimde iki vekil seçtirebildi.

Yılın diğer kaybedenleri ise; Ticaret Odası seçimlerinde rakibinden fark yiyen Erdoğan Tekgöz, yine ETO seçiminde bir komite kazanamayan Ayhan Sezer ve Tornacılar Odası Başkanlığı seçimini kaybeden Halil Kılıç’tır.

YILIN BELİRSİZİ: İYİ Parti İl Başkanı Ramis Tunca... Tunca’nın “CHP Odunpazarı’nda aday çıkarmayacak, İYİ Parti adayını destekleyecek” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı iki saat içinde ortaya çıktı.

YILIN TARTIŞMALARI: Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen Fuar Merkezi’nin iş yapıp yapmayacağı ve Alpu Ovası’na kurulacak termik santral tartışması…

YILIN BAŞARISI: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Görenek’in “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk Listesi”nde yer almasını yılın başarısı olarak görüyorum. Yine TÜLOMSAŞ Almanya’daki fuarda yeni hibrit lokomotifini sergilemesi, Prof. Dr. Gaye Usluer’in Anahtar Liste’de olmamasına rağmen CHP Parti Meclisi’ne seçilmesi ve Yılmaz Büyükerşen’in Vehbi Koç Ödülü alması yılın başarılı olaylarından...

YILIN GERİLİMİ: Gergin bir yıl geçirdiğimiz için bu kategori biraz kabarık! Yılın Gerilimi’nin “Nabi Avcı ve Harun Karacan arasında yıl boyunca devam eden gerginlik” olduğunu düşünüyorum. Yine “Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç’ın zaman zaman birbirlerini suçlaması”, “AK Partili Dündar Ünlü’nün Saadet Partili mevkidaşı Fesih Bingöl ile girdiği tartışma”, “AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay’ın, partisinin eski il başkanı Dündar Ünlü ile yaşadığı polemik” ve “AK Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Harun Karacan ile Odunpazarı İlçe Başkanlığı yapan Volkan Doğan ile arasında yaşanan ‘adı konmamış’ gerginliğin” yılın en çok konuşulan gerginlikleriydi.

YILIN ŞAKASI: Şovmen Beyaz, Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in Balmumu Heykel Müzesi’nde ‘heykel olup’ yaptıkları şaka…

YILIN TUTTURANI: 24 Haziran seçimleri öncesinde “Dört vekil çıkarmaya en yakın biziz’ diyen Dündar Ünlü... AK Parti dördüncü vekili 1500-1600 oyla kaybetti…

YILIN TUTTURAMAYANI: İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, il başkanlığı yaptığı dönemde “Eskişehir’den en az yüzde 30 oy alırız” demişti. İYİ Parti’nin oyu yüzde 13’te kaldı.

YILIN KAHREDENİ: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde meydana gelen saldırıda üç akademiysen ve fakülte sekreteri hayatını kaybetmişti. Cinayetleri Araştırma Görevlisi Volkan Bayar işlemişti.

YILIN GÖNDERMESİ: Ticaret Odası seçimlerinden zaferle ayrılan Metin Güler ve arkadaşlarının saat 17.00 sularında ‘petrolcüler’ olarak bilinen 17’nci Meslek Grubu da kazandıklarını belli etmek için birbirlerine ‘saat kaç’ diye sorması... Güler ve ekibi grupta ağırlığı olduğu düşünülen Harun Karacan’a mesaj yollayarak ‘yılın göndermesini’ yapmış oldu.

YILIN BEKLENENİ: Yılmaz Büyükerşen’in CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olması sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’deki sosyal demokratların beklentisine dönüşmesi

YILIN BOMBASI: Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’in “Gece 12’den sonra herkes evine gitsin’ demesi

YILIN SÜPRİZİ: 2004-2014 yılları arasında Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan Burhan Sakallı, parti içindeki dengeler sonucunda AK Parti’nin Büyükşehir Adayı oldu.

YILIN POZU: Sarar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar’ın işlerin nasıl olduğunu soran gazetecilere ‘kemerini sıkarak’ verdiği poz...

YILIN ZİYARETİ: Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın ‘kardeş şehir’ oldukları Filistin’deki Salfeet Belediyesi’ni ziyaret etmesi

YILIN TRANSFERİ: AK Parti Kurucu İl Başkanı Osman Yüksel’in MHP’ye geçmesi

YILIN ZORLAMASI: AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan, Emine Nur Günay ve dönemin İl Başkanı Dündar Ünlü’nün bir masa etrafında verdikleri ‘birlik ve beraberlik’ pozu…

YILIN BULUŞMASI: Yılmaz Büyükerşen’in yerel seçim öncesinde Erman Gölet ile bir araya gelmesi…

YILIN DİRENİŞİ: Taraftarın başı çektiği bir grup Eskişehirspor’lunun var olma mücadelesi vermesi…

YILIN VEDASI: Avrupa yolundaki Süper Lig temsilcimiz Eskişehir Basket’in ligden çekilmesi.

YILIN PROJESİ: Odunpazarı Belediyesi’nin Hamamyolu’nu yeniden cazibe merkezi yaptığı proje…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.