CHP’li Çakırözer Salı pazarında esnaf ve vatandaşları dinledi

Sebze ve meyve fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle vatandaş tezgahlara yaklaşamazken, satış yapamayan esnaf çareyi etiket değiştirmekte arıyor. Sebze ve meyve fiyatlarının vatandaşın alım gücünün üzerine çıkmasının ardından ürünlerin kilogram fiyatını pahalılıktan yazamayan esnaf ‘yarım kilogram’ etiketlerinin ardından şimdi de ‘bir yemeklik’ etiketlerine geçti.

CHP’li Çakırözer Salı pazarında esnaf ve vatandaşları dinledi
29 Ağustos 2024 Perşembe 09:27

Eskişehir’de Salı Pazarı’nı ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e dert yanan esnaf, “Etikete kilogram fiyatını yazdığında müşteri kaçıyor. Bamyaya kilogram fiyatı 100 lira, 150 lira yazdığında müşteri kaçıyor. Biz de ‘bir yemeklik (200 gram), tam yemeklik (335 gram)’ etiketlerini koyduk. Bir yemeklik bir kişilik 30 lira, tam yemeklik 2-3 kişilik 50 lira. Karpuzun en bol olduğu ağustos ayında hala dilimle karpuz satıyoruz. Vatandaş onun da pazarlığını yapıyor. Çünkü vatandaşın alım gücü sıfır. Pazarda durum maalesef içler acısı” dedi. Pazara çıkan vatandaşlar ise, “Aldığımız maaşlara göre pazar pahalı. Ben kaç lira ile pazara geleceğim? 500 lira yeter mi? Yetmiyor! Pazar çantamı doldurmam için en az 1500 lira cebimde para olması lazım! Hayat pahalılığı aldı başını gitti! Artık bunun önüne geçilmesi lazım! İnsanlar çok zor durumda!” diye isyan etti.

PAZARDA DURUM İÇLER ACISI

Eskişehir’in Ertuğrulgazi Mahallesi’nde kurulan Salı Pazarı’nda pazarcı esnafı ve alışverişe çıkan vatandaş CHP Milletvekili Utku Çakırözer’e dert yandı. Çakırözer, partisinin mahalle temsilcileri ile mahallede kurulan semt pazarında pazarcı esnafı ile alışverişe çıkan vatandaşları dinledi. Vatandaş pazardaki pahalılıktan dert yanarken, pazarcı esnafı “pazarda durum içler acısı” dedi.

ETİKETLERDE ‘BİR YEMEKLİK’ DÖNEMİ…

Tezgahlara artık pahalılıktan kilogram etiketlerini koyamadıklarını söyleyen esnaf, “Artık kilogram fiyatlarını yazamıyoruz! Çünkü etikette 100 – 150 lira yazdığını gören kaçıyor. En pahalı bamya. Bamyaya ‘bir yemeklik (200 gram), tam yemeklik (335 gram)’ etiketlerini koyduk! Maalesef pazarda durum içler acısı. Vatandaş alamıyor, biz de satamıyoruz. Üretici de satamıyor. Şu anda kimse kazanmıyor. Kazanan yok” dedi.

“500 LİRA YETMİYOR! PAZARDAN, MARKETTEN SOĞUDUK”

Pazar alışverişine çıkan vatandaşlar ise pahalılık karşısında pazardan, marketten soğuduklarını dile getirirken, “Aldığımız maaşlara göre pazar pahalı. Artık pazardan, marketten soğuduk. Evde 4 kişiyiz. Soruyorum ben kaç lira ile pazara geleceğim? 500 lira yeter mi? 500 lira yetmiyor pazara çıkmak için. Pazar çantasını doldurmak için en az 1500 lira, 2 bin lira paramız olması lazım. Hayat, pahalılık aldı başını gitti, önüne geçilsin artık! Azar azar üzüm ve bamya aldım yanına bir şey daha alsam 300 lira tutacak! Çok zor durumda insanlar” diye konuştu.

Pazara çıkan bir başka vatandaş ise, “Çoğu haberi abartıyorlar diyorlar. Her şey çok pahalı. Gelsinler de görsünler, 50 liradan aşağıya meyve yok. Her yer yoksulluk” diye sitem etti.

“VATANDAŞ DİLİM KARPUZUN PAZARLIĞINI YAPIYOR”

Pazarda karpuz kavun satan esnaf Aydın Kocaoğlu ise, karpuzun en bol olduğu ağustos ayında bile vatandaşların karpuz alamadığını söyledi. Kocaoğlu pazarın durumunu şöyle anlattı:

“15 yıl önce 1 tır karpuz sattığımı bilirim. Şimdi 500, 600 kilogram karpuzu anca satabiliyoruz. Çünkü vatandaş artık karpuz yiyemiyor. Alabilirse yarım, çeyrek yiyor. Çeyrek karpuz 15 ile 20 lira arasında. Vatandaş gelip onun da pazarlığını yapıyor. Çünkü vatandaşın alım gücü sıfır. Ağustos ayı bitti, karpuzun en bol olduğu dönemde hala dilimle satılıyor karpuz. Kavunun kilosu 8 lira yüzüne bakan yok. Döndür, döndürebilirsen. Emekli 10 bin lira, 12 bin 500 lira maaşla nasıl döndürecek! Millet alırken de satarken de on kere düşünüyor.”

“SÖZ VERDİLER, SES YOK! TEK DERTLERİ ANAYASA’YI DEĞİŞTİRMEK”

Esnaf İbrahim Tepekaya ise iktidarın seçim dönemi Bağ-Kur’lulara prim eşitleme sözünü verdiğini ama bir adım atılmadığını söyleyerek, esnafa mağduriyet yaşatıldığını belirtti. Tepekaya, “Ben esnafım 7600 prim günüm var. Seçim vaadinde Bağ-Kur prim sayısının 9 binden 7200’e düşürüleceğini söylediler. Bir yıl fazladan yatırmıştım, hala yatırıyorum ses seda yok. Onunla ilgili konuşan da yok. Tek dertleri Anayasa’yı değiştirmek. Bağ-Kur yatırıyoruz, arabanın muayenesini yatırıyoruz, egzoz muayenesi yaptırıyoruz kazandıklarımız hep masraflara gidiyor” dedi.

“PAHALILIĞIN SORUMLUSU ÜLKEYİ YÖNETEMEYENLER ”

Pazarda esnaf ve vatandaşı dinleyen CHP’li Çakırözer de, “Artık pazarcı etiketlere kilogram yazamıyor! Bamyaya 150 lira yazdığında insanlar alamıyor. O yüzden bir yemeklik, tam yemeklik etiketler çıkmış. Bir yemeklik 1 kişilik için. Tam yemeklik 4 kişi için. O da 335 gram 50 lira. İnsanlar artık 1 kilogram, yarım kilogram diyemediği için yemeklik diyor. Tarlada üretici mağdur, pazarda esnaf mağdur, fiyatlardan tezgâha yaklaşamayan alım gücü düşen vatandaş mağdur. Bu pahalılığın, yoksulluğun, geçim sıkıntısının sorumlusu ülkeyi yönetemeyen bu iktidardır!” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.