CHP’li Çakırözer, lokanta, kafe ve kıraathaneler için acil destek çağrısı yaptı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgesi ile koronavirüs önlemleri kapsamında ikinci kez kısıtlama getirilen kafe, lokanta ve kıraathane gibi işletmeleri ziyaret etti.

CHP’li Çakırözer, lokanta, kafe ve kıraathaneler için acil destek çağrısı yaptı
21 Kasım 2020 Cumartesi 14:25

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgesi ile koronavirüs önlemleri kapsamında ikinci kez kısıtlama getirilen kafe, lokanta ve kıraathane gibi işletmeleri ziyaret etti. Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen ile Eskişehir’de kafelerin yoğun olduğu bölgelerden Adalar’da işletme sahiplerinin sıkıntılarını dinleyen Çakırözer, işletme sahiplerine acil destek verilmesi çağrısında bulundu.

Salgın başladığı tarihten itibaren iş yapamadıklarını dile getiren bir nargile kafe işletmecisi,  “Yaklaşık 8, 9 ay oldu iş yapamıyoruz. Kiramı ödeyemiyorum. Destek alamıyoruz, sıkıntıdayız. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Şimdi yine yasak geliyor. Ne kadar sürecek bilemiyoruz. Ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok” dedi.

“ÇOK YORULDUK, TOPYEKÜN FEDAKARLIK YAPALIM”

Alınan tedbir kararlarına karşı olmadıklarını dile getiren Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, “Tedbir kararlarına karşı değiliz ama bir tedbir alınacaksa sanayicisi, memuru, tüccarı el birliği ile milletçe bu işin üstesinden gelinmeli. Sadece esnaf üzerinden tedbir kararları üretirseniz bu işin üstesinden gelinmez. Biz artık çok yorulduk, kendimizi cezalı hissediyoruz. Virüsün kaynağı biz değiliz. Bizi cezalandırmasınlar artık. 10 aydır kapalı işletmelerimiz var. Bu insanlar ne yiyip ne içiyor, kirasını nasıl ödüyor, evine nasıl ekmek götürüyor kimse sormuyor. Kimse bilmiyor. Bunlara acil destek olunması, asgari düzeyde ödenek sağlanması lazım. Fedakarlık yapacaksak topyekün yapalım. Biz çok yorulduk, çok yaralıyız” dedi.

“DEVLET ORTAK OLMALI…”

Eskişehir’de binlerce, Türkiye’nin dört bir yanında yüzbinlerce işletme sahibinin sıkıntılarının ortak olduğunu dile getiren Çakırözer ise, lokanta, kafe ve kıraathane sahiplerinin ve çalışanlarının omuzlarındaki yüke devletin ortak olması çağrısında bulundu. Çakırözer, “ Yeniden kısıtlama getirilen işletme sahipleri kirayı, faturaları, yanında çalıştırdığı personelin maaşını, stopajı nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Bazıları kapanma riski ile karşı karşıya. İcra, iflaslar kapıda. Bu işletme sahiplerine devlet destek olmalıdır” dedi.

“NAKİT DESTEĞİ VERİLMELİ, ÖDEMELER ERTELENMELİ”

Çakırözer, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile ikinci kez kısıtlama getirilen lokanta, kafe ve kıraathane gibi işletmelere gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından işletme sahiplerinin taleplerini şöyle sıraladı: “Öncelik olarak bu işletmelerin tamamına krizi atlatabilecekleri düzeyde nakit desteği verilmeli. Paket servisi yapamayan işletmeler için kiralar dondurulmalı, devlet kiraya, faturalara destek sağlamalı. Kredi ödemeleri ertelenmeli. İcra iflas dosyaları dondurulmalı. İşletme sahiplerinin yanında çalıştırdığı personele en az asgari ücret tutarında nakit desteği verilmeli. Paket servislerinde online firmalar komisyon indirimi uygulamalı” dedi.

“DESTEK YAPILMAZSA, KAPANMALAR ARTACAK”

Çakırözer iktidara, “Onların yanlarında olduğumuzu, sosyal devlet olduğumuzu göstermemiz lazım. Yoksa çok kısa sürede sadece Eskişehir’de değil, Türkiye’nin dört bir yanında çok büyük oranda kapanmalar ve sosya-ekonomik sıkıntılar baş gösterecek. Devlet bu işletmelerin yanında olduğunu bu kara günde göstermek zorundadır” çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.