CHP’li Çakırözer: “Köylünün tek geçim kaynağını elinden almayın”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçim kaynağı hayvanlarını otlattıkları meraları ellerinden alınarak özel şirkete kiralanan Doğanca köylüleri ile bir araya gelerek, hukuk mücadelelerine destek sözü verdi. Türkiye’de tarım ve hayvancılığın AKP iktidarları döneminde bitirilme noktasına getirildiğini belirten Çakırözer, “Çiftçinin, köylünün mera alanlarını üç kuruşa, beş kuruşa birilerine peşkeş çekmenin sonu, mera alanlarının ve hayvancılığın yok olması, çiftçimizin yoksullaşması ve halkımızın ithal ete mahkum edilmesinden başka bir şey değildir” dedi.

CHP’li Çakırözer:  “Köylünün tek geçim kaynağını elinden almayın”
30 Eylül 2018 Pazar 13:50

KÖYLÜ İSYAN ETMEKTE HAKLI

Eskişehir’in Mahmudiye ilçesine bağlı Doğanca Köyü’nü ziyaret eden Çakırözer, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile köylerinin dibinde hayvanlarını otlattıkları verimli mera alanlarının kiraya verilmesi sonrasında mağduriyet yaşayan köylülerle bir araya geldi. Doğanca’nın çok verimli topraklara sahip olduğunu belirten Çakırözer, “Doğanca köyündeki yurttaşlarımız yıllardır bu alanda hayvanlarını otlatıyor. Yaklaşık 3 bin küçük baş ve büyük baş hayvan burada besleniyor. Şimdi bu gerçek biline biline Eskişehir’den yüzlerce kilometre uzaktan birine bu topraklar kiralanıyor. Jandarmaların korumasında vinçler kamyonlar giriyor. Ve bu verimli arazi köstebek tarlasına döndürülüyor. Doğancalı kardeşlerimiz buna isyan etmekte yerden göğe kadar haklı” dedi.

ÇİFTÇİ YOKSULLUĞA, HALK İTHAL ETE MAHKUM EDİLECEK

Doğanca ve benzeri yerlerde verimli toprakların tarım dışı hayvancılık dışı alanlar için kiralanmasının çok vahim sonuçları olacağını belirten Çakırözer, “Mera alanları azalınca, bitince ne olacak? Birincisi çiftçi yoksulluğa mahkum edilecek. İkincisi de otlatacak yer kalmayacağı için hayvancılık bitecek. Hayvancılık bitince de halkımız ithal ete daha fazla mahkum olacak. Bu toprakları köylünün elinden almak ülkeyi et ithalatına, canlı hayvan ithalatına mahkum etmektir. Mera alanlarını korumayıp satmak, çocuklarımızın geleceğini ellerinden almaktır, geleceğe ihanettir. Türkiye’de tarımın, hayvancılığın yok edilmesine göz yummaktır Biz buna karşıyız” dedi.

KÖYLÜLER: TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ

Doğancalı köylüler ise hayvancılıktan başka geçim kaynaklarının olmadığını vurgulayarak, “Yüzyıllardır köylümüz bu mera alanlarını korumuş, kollamış ve geçim kaynağı yapmış. Bizlerin tek geçim kaynağı hayvancılık. Hayvanlarımızı gelip bu topraklarda otlatıyoruz. Biz aylardır bu meseleyi çözmek için uğraşıyoruz. Köye zamanında doğru dürüst bilgilendirme bile yapılmadan kiralanmış bu meralık alanlar. Hem de ta Mersin’den gelen bir girişimciye kiralanmış. Hem yetkili makamlar kaymakamlık, tarım il müdürlüğü ile hem de AK Parti milletvekilleri ve il yöneticileriyle defalarca konuştuk. Bize hep ‘Tamam halledeceğiz’  dediler. Seçimlerde bu köyde yüzde 70 AK Parti kazandı. Seçimden sonra süreç durur diye

bekledik. Ama bu ay kamyonlar, greyderler geliverdi. Hem de jandarma korumasında. Kendi topraklarımızdan jandarma izni ile geçer olmak çok acı verici” diye dert yandılar.

KİRALAMA DURDURULSUN

Köylülerden arazinin kira sözleşmesinin yılbaşında biteceğini öğrenen Çakırözer, Doğancalılarla birlikte valiliğe çağrıda bulunarak, kiralama işleminin yılbaşından itibaren durdurulmasını istedi. Çakırözer köylülerin bu doğrultuda vereceği hukuk mücadelesine de destek olacağını belirtti.

Meraların o yörede yaşayan bölge halkına ait olması gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin yüzde 56'sını oluşturan mera ve çayır alanları günümüzde yüzde 19’lara kadar düşmüş durumda.. Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülkeyken, meraların yok olmasıyla daha fazla dışa muhtaç hale getiriliyor. Artık bu yanlıştan vazgeçileli, meralarımıza, çayırlarımıza, verimli topraklarımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.