CHP’li Çakırözer: Emeklinin, şehit ailesinin, gazinin, engellinin ev hayalini çaldınız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılında duyurduğu ‘TOKİ 100 bin Sosyal Konut’ projesinde 4 yıldır evleri teslim edilmeyen vatandaşlara yaşatılan mağduriyetler Meclis gündemine taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar astronomik kira bedelleri karşısında barınma krizi yaşıyor. Dar gelirli vatandaşlarımız kiralarını ödemekte güçlük çekiyor" dedi.

CHP’li Çakırözer: Emeklinin, şehit ailesinin, gazinin, engellinin ev hayalini çaldınız!
01 Şubat 2024 Perşembe 12:45

TOKİ PROJELERİNDE MAĞDURİYETLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında duyurulan TOKİ 100 bin sosyal konut projelerinde verilen sözler tutulmadı. Projede kuraya girerek hak sahibi olan binlerce yurttaşa 4 yıldır evleri teslim edilmezken, sözleşmeler vatandaşın aleyhine değiştirilerek ödeme koşulları da zorlaştırıldı. Vatandaşlar mağdur edildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve birçok şehirde TOKİ’nin sosyal konut projelerinde vatandaşlara yaşatılan sorunların çözüme kavuşturulması için Meclis araştırması istedi.

“4 YIL GEÇTİ! EVLER NEREDE?”

Türkiye’de milyonların barınma ve konut krizi ile karşı karşıya olduğunu aktaran Çakırözer, TOKİ sosyal konut projelerinde vatandaşlara yaşatılan sorunları şöyle sıraladı:

“Amacı dar gelirli vatandaşımıza sosyal konut yaratmak olan TOKİ, bunu bırakmış lüks villalar, gökdelenler yapma peşinde. 4 yıl önce söz verdiniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin TOKİ'den sorumlu Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz verdiler! Dar gelirli, şehit yakını, gazi, dul, yetim, engeli 100 bin vatandaş bir buçuk yıl içinde konut sahibi olacaktı, sonra da kira öder gibi bedelini ödeyecekti. Hani, nerede bu evler, nerede bu konutlar?”

‘894 LİRA TAKSİTLE EV SAHİBİ YAPIYORUZ’ DEDİLER, TAKSİTLERİ 15 BİN LİRAYA ÇIKARDILAR

“İstanbul'da Arnavutköy, Tuzla, Maltepe; İzmir Aliağa; Ankara Sincan; Bursa Mustafakemalpaşa; Kayseri Mimarsinan; Eskişehir Mamuca; Kütahya, Antalya ve daha birçok yerde binlerce vatandaş dört yıldır bekliyor; ortada ev yok!” diyen Çakırözer, “Hak sahipleri kiralarını bile ödemekte zorlanarak 4 yıldır bekliyorlar. Evlerine kavuşamadıkları gibi şimdi üstüne bir de soygunla karşı karşıyalar! TOKİ'nin yani bu iktidarın soygunuyla. Verilen söz neydi? Yüzde 0,49 sabit faizle iki yüz kırk ay taksitle ödenecekti, KDV olarak da yüzde 1 ödeyeceklerdi. Şimdi, bu insafsız, soyguncu iktidar çıkmış ne istiyor, o mağdurların nasıl dolandırmaya kalkıyor biliyor musunuz? Şehit yakınının, gazinin, dar gelirlinin, dul ve yetimin, engellinin, emeklinin önüne sözleşme koymuşlar, peşinatlar 9 katına çıkmış, sabit ödeme iptal edilmiş, ödemeler memur maaş artış oranına bağlanmış, vade sayısı 240'tan 180'e düşürülmüş, bir vurgunda KDV'den, o da yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarılmış. ‘894 lira taksitle ev sahibi yapıyoruz’ diyordunuz şimdi taksit olmuş 8 bin lira, 9 bin lira, İstanbul'da 15 bin lira” diye konuştu.

“BÖYLE SOSYAL KONUT OLMAZ!”

TBMM’de “Böyle sosyal konut olmaz!” tepkisini gösteren Çakırözer, vatandaşlarını peşinatlarını ödeyemeyerek sözleşme imzalayamadığına dikkat çekti. Çakırözer şöyle konuştu:

“Bu insanlar bu taksitleri nasıl ödeyecek? Diyelim, buldu buluşturdu peşinatı taksiti ödedi, ne yiyecek ne içecek? Ailesini nasıl geçindirecek? Durum öyle vahim ki birçoğu peşinatlarını ödeyemeyecek durumda. Bazıları peşinatı için kredi arıyor, bankalar onu bile vermiyor! peşinatını ödeyemediği için sözleşme imzalayamayanlar var. Dar gelirli bu ödemeleri nasıl yapacak diye düşünen yok. Vatandaş TOKİ'ye güvendi, kuraya girdi, hak sahibi oldu ama siz hem ev alma hayaliyle biriktirdiği parasını beceriksiz yönetiminizle pula döndürdünüz hem de evsiz bıraktınız. Sizin yüzünüzden vatandaşın devlete güveni kalmadı.”

KAMERALARI KAPATAN KURUM’A TEPKİ: SAVUNSANIZA KENDİNİZİ?

TOKİ 100 Bin Sosyal Konut projelerinde dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, şimdiki AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un İstanbul için konut vaatlerini de eleştiren Çakırözer, hakkını arayan TOKİ mağdurlarının kameralarını kapatmasına da tepki gösterdi. Çakırözer, “Murat Kurum vaatler yağdırıyor. Neymiş, 100 bin sosyal konut yapacaklarmış. Bu konutlar kiralanacak, kira fiyatları düşecekmiş. Bir de görevde olan Belediye Başkanımızı eleştiriyor, ‘15 bin konut vaat etmiştin, ne oldu onlar?’ diyor. Sen önce kendi mağdur ettiğin binlerin derdine çare ol. 4 yıldır bekleyen TOKİ mağdurları İstanbul'da kendisine soruyor: ‘Benim evim ne olacak?’ Murat Kurum cevap vereceğine, çareyi, mikrofonu, kamerayı kapattırmakta arıyor. Zaten en iyi bildiğiniz iş vatandaşın sesini kısmak. Niye kapattırıyorsunuz kamerayı, mikrofonu, savunsanız da kendinizi, anlatsanız da büyük soygun düzeninizi, art arda verdiğiniz yalan vaatleri. İşte bu ev umuduna soktuğunuz binlerce dar gelirliye yaşattıklarınız bile Türkiye'nin gerçek sefalet tablosudur. 900 liralık taksiti 10 bin-15 bin lira nasıl çıkardığınızı çıkın, savunun savunabiliyorsanız, savunamazsınız” diye konuştu.

“TBMM SORUNLARIN ÇÖZÜM YERİ”

TBMM’de AKP ve MHP iktidarına çağrıda bulunan Çakırözer, “Gelin bu ülkeye yıllarca hizmet veren emeklilerimizi, aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan şehit ailelerimizi, kahraman gazilerimizi, engellilerimizi, dul ve yetim yüzlerce, binlerce vatandaşımızı mağdur eden bu durumdan nasıl el birliğiyle çıkabileceğimizi birlikte konuşalım. Onların meselesi bizim meselemizdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi meselenin çözüm yeridir. Bu yurttaşlarımızın gelirleriyle orantılı biçimde taksitler ödeyerek konutlarına kavuşması için gereken yasal düzenlemeleri birlikte belirleyelim ve bir an önce kanunlaştıralım, yasalaştıralım ki binlerce yurttaşımızın konut sorunu hallolsun, devlet vermiş olduğu sözleri tutar hâle gelsin” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cafer Tanrıverdi - 3 ay önce
Hadi oradan senin bir dikili ağacın varmış. Daha ikametin yok
Avatar
Cafer Tanrıverdi - 3 ay önce
Hadi oradan sanki senin bir dikili ağacın varmış gibi konuşuyorsun, Daha bu şehirde ikametin bile yok kargacık