CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, AÇIKLADI: SARAY’IN YATI YAKAMOZ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer; saray, yazlık saray, uçan saray tartışmalarının odağındaki Cumhurbaşkanlığı’nın artık bir yat sahibi olduğunu açıkladı.

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, AÇIKLADI: SARAY’IN YATI YAKAMOZ
09 Aralık 2019 Pazartesi 13:56

Mart 2019’da soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdığı “Cumhurbaşkanlığı yatı” konusunu bütçe görüşmelerinde anımsatan Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan “Cumhurbaşkanlığı için siparişi verilen ancak Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca kullanılan Yakamoz Yatı’nın 16 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından devralındığı” yanıtını aldı. Yakamoz Yatı’nın siparişi için ne kadar harcandığını, yata başka harcama yapılıp yapılmadığını, yatın tam olarak hizmete girmesi için ne kadar bütçe ayrıldığını soran Çakırözer, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 bütçesindeki ‘Gemiler’ hesabında bulunan 56 milyon 768 bin 668 TL’lik ödenek bu yat için mi?” dedi. Çakırözer, “Ekonomik krizin derinleştiği, yoksulluğun arttığı koşullarda Cumhurbaşkanlığı için bir yata gerçekten ihtiyaç var mıydı? Halkın vergilerinden ayrılan ödeneklerin bu tip lüks yaşam koşulları için kullanılması, şatafat eleştirilerinden hiç ders alınmadığını gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Yakamoz adında bir yat sahibi olduğu ortaya çıktı. Mart ayında Cumhurbaşkanlığı’nın yat satın alıp almadığını soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan, bilgi edinme başvurusu yapan ancak karşılık alamayan Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı 2020 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da sordu.

MART 2018’DEN BERİ SARAY’IN

Çakırözer, “Cumhurbaşkanlığı’nın bir deniz taşıtı alım projesi var mıdır. Yeni bir deniz taşıtı Cumhurbaşkanlığı için alınacak mıdır” sorusunu yöneltti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise yazılı olarak gönderdiği yanıtta, “Cumhurbaşkanlığı için sipariş verilmiş olan fakat Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca kullanılan Yakamoz Yatı, 16 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’na devralınmıştır” bilgisini verdi.

NE ZAMAN, NE KADAR HARCANDI?

Çakırözer, “Bu yatın siparişi ne zaman verildi? Cumhurbaşkanlığı için siparişi verilen Yakamoz Yatı için ne kadar harcandı? Sipariş tam olarak ne zaman verildi? Yat için yapılan başka bir harcama var mı? Yat ne zaman hizmete girecek? Yatın tüm işlemlerinin tamamlanması için ayrılan ödenek kaç lira? Cumhurbaşkanlığı’nın 2017 yılı kesin hesabının ayrıntılı tablolarında “gemiler” kalemi için herhangi bir harcama yapılmamıştı. Ancak 2018 kesin hesabında gördük ki 56 milyon 768 bin 668 liralık bir ödenek ‘gemiler’ hesabına aktarılmış. Bu paraya dokunulmamış ve bu para 2019 hesaplarına devredilmiş. 2019 bütçesindeki ‘Gemiler’ hesabında bulunan 56 milyon 768 bin 668 TL’lik ödenek bu yat için mi?” sorularını yöneltti.

HİÇ DERS ALINMIYOR

Çakırözer, “Ekonomik krizin derinleştiği; geniş toplumsal kesimlerin asgari ücretle geçinmeye çalıştığı; yoksulluğun arttığı koşullarda Cumhurbaşkanlığı için bir yata gerçekten ihtiyaç var mıydı? Bu yat hangi amaçla, hangi hizmetler için kullanılacak. Halkın vergilerinden ayrılan ödeneklerin bu tip lüks yaşam koşulları için kullanılması, şatafat eleştirilerinden hiç ders alınmadığını gösteriyor” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.