BÜYÜKŞEHİR'DEN EGELİ VE AKDENİZLİ ÜRETİCİLERE DUT FİDANI DESTEĞİ

Geçmiş yıllarda Sakarya Vadisi kırsal kesiminde yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak için harekete geçen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İpek Böcekçiliğini Geliştirme Projesi kapsamında bugüne kadar 300 binden fazla dut fidanını üreticilerle buluşturdu. Proje kapsamında diğer yerel yönetimlere de destek olan Büyükşehir Belediyesi son olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile Egeli ve Akdenizli üreticilere de dut fidanı desteğinde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR'DEN  EGELİ VE AKDENİZLİ ÜRETİCİLERE  DUT FİDANI DESTEĞİ
28 Nisan 2020 Salı 15:03

Kırsal kalkınma projeleri kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in talimatıyla hayata geçen ve bugüne dek 300 binden fazla dut fidanını üreticiyle buluşturan Büyükşehir Belediyesi, dut çelik üretimine hız kesmeden devam ediyor. Ekonomik olarak zor günler yaşayan üreticiye ek gelir sağlayan ve kooperatifçiliği tekrar canlandıran proje sayesinde desteklerden faydalanan üreticiler eski günlerdeki gibi dut bahçelerini açmaya devam ediyor. Eskişehir'de üreticiye verdiği desteğin yanı sıra Türkiye'nin birçok kentindeki üreticileri de fidanlarla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimlerle de projenin yaygınlaşması için iş birliği gerçekleştiriyor. Bu kapsamda son olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile 5 bin dut fidanı Egeli ve Akdenizli üreticilerle buluştu.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı üretim tesisinde çelik üretiminin devam ettiğini ifade eden Başkan Büyükerşen “Şehrin kaybolan değerlerinden birisi de ipek böcekçiliği. Zamanında üreticimiz bu işten güzel gelirler elde ederken, bugün artık klasik tarıma yönlenmiş durumda. Belediye olarak bu konuya hassas yaklaşıyor ve üreticimize bu değerimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu yüzden de İpek Böcekçiliği Geliştirme Projemiz ile bugüne dek 300 binden fazla dut fidanını üreticilerle buluşturduk. Koza Birliği aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla üreticimize ekonomik olarak biraz olsa da nefes aldırdığımızı düşünüyorum. Bu desteğimizi yalnızca Eskişehirli üreticimizle sınırlandırmıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından gelen üreticilere destekte bulunduğumuz gibi yerel yönetimlerle de iş birliği yaparak büyükşehirlerimizde üreticilerimize fidanlarımızı ulaştırıyoruz. Son olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürun ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek ile iş birliği yaparak dut fidanlarımızı Egeli ve Akdenizli üreticilerimize ulaşması için bu iki kentimize gönderdik. İnanıyoruz ki birlik ve beraberlik içerisinde hareket edersek, ülkemiz tarımını içinde bulunduğu durumdan kurtarabiliriz. Bu gibi dayanışma örneklerini daha fazla göstermeye çalışacağız. Egeli ve Akdenizli üreticilerimizin bereketi bol, kazançları çok olsun!” dedi.

İpek böcekçiliğini yaygınlaştırma konusunda kararlı olduklarını belirten Başkan Büyükerşen, açacakları İpek Evi ile kadınlara Türk ipeğinden ürünleri üretmeleri konusunda eğitimler vereceklerini ifade etti. Büyükerşen "Yanlış tarım politikaları yüzünden belli başlı ürünlerin arasına sıkışıp kalmış üreticimize ipek böcekçiliğini hatırlatmak istiyoruz. Bir yandan dut fidanı üretimimize devam ederken, diğer taraftan da kadınlarımıza ipekten değeri yüksek ürünleri nasıl üretebileceklerini öğreteceğiz. Bu kapsamda İpek Evi projemizi hayata geçirecek ve içerisinde dokuma tezgahlarının bulunacağı bu evde kadınlarımıza eğitimler vereceğiz. Türk ipeğinden atkı, şal, kravat, gömlek gibi ürünleri üreterek satışını gerçekleştiren kadınlarımız bu sayede aile ekonomilerine de ciddi anlamda katkı sağlamış olacaklar" dedi.


Etiketler; #eskişehir #dut
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.