Büyükerşen’den ‘termik santrallerden vazgeçin, çevreci projelere yönelin’ çağrısı

Seyitgazi yolu üzerinde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisleri, çevreci yapısının yanı sıra enerji maliyetlerinin çok büyük artış gösterdiği bugünlerde elektrik üretimine devam ediyor.

Büyükerşen’den ‘termik santrallerden vazgeçin, çevreci projelere yönelin’ çağrısı
31 Mayıs 2022 Salı 15:18

Tesislerde, 2021 yılında 200.000 tonun üzerinde evsel atığın bertarafı ve yaklaşık 3.000 ton ambalaj atığı da mekanik ayrıştırma yoluyla ayrıştırılarak enerjiye dönüştürüldü. 2022 yılının ilk 5 ayında da yoğun şekilde çalışan tesiste evsel atıklar ayrıştırılarak bir yandan elektrik üretimi bir yandan da bitki yetiştirme çalışmaları sürdürülüyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye’ye örnek olacak çevreci bir tesisi Eskişehir’e kazandırmanın gurunu yaşadıklarını söyledi. Geçmişte düzensiz depolama olarak kullanılan alanın insana, çevreye ve tüm canlılara verdiği zararın Eskişehirliler tarafından çok yakından bilindiğini vurgulayan Büyükerşen, “2010 yılında Düzenli Depolama Tesisimizi, 2017’de ise Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesislerimizi hizmete aldık. Tesislerimiz sayesinde kötü görüntülerin ortadan kalktığı gibi çevre sağlığı korunarak hem elektrik üretiliyor, hem de buradaki seralarda bitkiler yetiştiriliyor” dedi.  

“Enerji de çevreci projelere öncelik verilmeli”

Enerji için ülkemizde çevreye ve insan sağlığına büyük zararı olan kömürlü termik santraller başta olmak üzere diğer zarar veren uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiği çağrısında bulunan Büyükerşen, “Eğer yaşanamaz bir çevre, nefes alınamayacak bir hava, ekemeyecek bir toprak ve içemeyecek bir suyunuz varsa gerisinin bir değeri olmayacaktır. Çevreyi koruyan, çevreci projelerimizle, çalışmalarımızı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam ettirmekte kararlıyız” diye konuştu.
Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisleri’nde evsel atıkların enerjiye dönüştürülmesi esnasında elde edilen ısı, aynı zamanda üretim tesisinin ısıtılmasında da kullanıyor.


Çöpten elde edilen enerjiyle ısıtılan serada çiçekler açıyor

2017 yılında hizmete açılan Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisinde, 2022 yılında Mayıs ayına kadar 80.000 tonun üzerinde evsel atığın bertarafı sağlandı.  Yaklaşık 1.000 ton ambalaj atığını mekanik ayrıştırma yoluyla ayrıştırıldı. Organik atıklardan 95.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelen 18.038.000 KWh enerji üretimi sağlandı. Tesisteki 2000 m2’lik serada iç ve dış mekan türleri, tropik bitkiler, palmiye ve zakkum gibi caddeleri süsleyecek tropik ağaçlar, bayramlarda dağıtılan sardunya, kadife, bodrum papatyası gibi mevsimlik çiçekler, özel günlerde dağıtılan sukulent, kaktüs, kurdele ve aloevera gibi türler yetiştiriliyor. Ayrıca, küçük üreticileri desteklemek için lavanta, biberiye gibi aromatik bitki üretimi de yapılıyor. Yılda ortalama 100.000 adet çelikleme usulü üretim gerçekleştiriliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.