Büyükerşen: Ben ve temsil ettiğim şehir halkı, Cumhuriyet kurulduğundan beri Türkiye’yi hep batının bir parçası olmasını arzu etmiştir

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Başkan Büyükerşen’i ziyaret etti. Eskişehir’e ilk kez geldiğini belirten Landrut, müzeleri gezip Porsuk Çayı’nda bot turuna katıldı. Landrut, kentte hayata geçirilen şehircilik projelerine hayran kaldığını belirterek, “Buraya ziyarete gelirken hem tramvayları, hem bisiklet kullananları gördük ve bu ulaşım biçimlerinin kentin hayat tarzının bir parçası olduğunu gözlemledik. Bu çok hoşumuza gitti” dedi.

Büyükerşen: Ben ve temsil ettiğim şehir halkı, Cumhuriyet kurulduğundan beri Türkiye’yi hep batının bir parçası olmasını arzu etmiştir
04 Ekim 2022 Salı 14:02

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde incelemelerde bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Eskişehir’e özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i makamında ziyaret eden Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, nazik daveti nedeniyle Büyükerşen’e teşekkür etti.

Ziyarete Landrut’un yanı sıra Basın Müşaviri Miray Akdağ, Program Yöneticisi Füsun Çiçekoğlu, çevirmen Ece Mapelli, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce ve belediye bürokratları da katıldı.

Eskişehir’ ilk kez geldiğini belirten AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, kentte bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Kendileri açısından sürdürülebilir kent hareketliliğinin büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Meyer Landrut, "Eskişehir’e ilk kez geliyorum. Hakkında çok güzel şeyler duyduğum şehrinizi görmekten heyecan duyuyorum. Modern kent ulaşımı konusundaki çalışmalarınızı çok takdir ediyorum. Buraya ziyarete gelirken, hem tramvayları, hem bisiklet kullananları gördük ve bu ulaşım biçimlerinin kentin hayat tarzının bir parçası olduğunu gözlemledik. Bu çok hoşumuza gitti. AB olarak Avrupa Hareketlilik Haftasını kutladık. Türkiye'deki pek çok kentte bu aktivitelerimize bizle eşlik ettiler. Buradaki temel amaç sürdürülebilir hareketliliğin sağlanması ve kentinizde de bunları gözlemliyor olmak beni gerçekten mutlu etti. AB ve Türkiye'nin karşılıklı anlayışı geliştirmesi adına kültürler arası diyalogun çok büyük bir önem taşıdığını düşünüyorum. Bu konuda hiç bir şüphem yok. Bununla birlikte sahip olduğumuz ortak mirasında aslında hak ettiği kadar birlikte değerlendiremediğimiz kanaatindeyim. Eğer ortak mirasımızı birlikte daha iyi anlayabilirsek bu karşılıklı olarak diyalogumuzu birbirimize anlayışımızı da daha fazla geliştirecek diye düşünüyorum. Bu alanda da bir takım çalışmalar yapıyoruz. Aldığım bilgilere göre siz de çok aktif bir Belediye Başkanısınız. Ortak çalışmalar her zaman sürecek. Nazik misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim" dedi.

Kendilerini Eskişehir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Büyükerşen, “Üniversitede öğretim üyesi iken, 1950’lerde o dönemki adıyla Ortak Pazar ismiyle Türkiye’nin Batı ile ilişkilerini hep takip etmiş biriyim. Üniversitede Avrupa Birliği’nin tüm yayınlarını, kararlarını toplayarak Türkiye’de ilk AB kararlarının olduğu üniversite olmasını sağlamıştık. Hatta bu konuda Türkiye’deki o döneme ait en zengin belgeler Eskişehir’dedir. Rektörlükten sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimde de Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Başkanlığı’nı 5 yıl boyunca yürüttüm. Türkiye’nin uzun bir Avrupa yolculuğu var. Ben ve temsil ettiğim şehir halkı, Cumhuriyet kurulduğundan beri Türkiye’yi hep batının bir parçası olmasını arzu etmiştir. 50 yıldan fazladır AB üyesi olmayı bekleyen bir ülkeyiz. Biz Avrupa’nın bir parçasıyız ve öyle de olmamız lazım. Ümidimizi yitirmedik. Sizleri burada görmekten çok mutluyuz. Eskişehir, diğer iller tarafından belediyecilikte örnek alınan bir şehirdir. Bu ziyaretin ardından Ankara bize çok yakın ailenizle birlikte hafta sonu da gelmenizi arzu ederiz” dedi.

 Olası işbirliklerinin de görüşüldüğü ziyaret sonunda Başkan Büyükerşen, Landrut’a günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti. Daha sonra Büyükelçi Landrut ve AB Türkiye Delegasyonu, Başkan Büyükerşen ile birlikte tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunan Odunpazarı Modern Müze ile Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ni ziyaret etti. Geziye Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katılırken müzelere hayran kaldığını belirten Landrut, Eskişehir’in kültür ve sanata verdiği önemin çok kıymetli olduğunu ifade etti. Balmumu Müzesi’nde Atatürk köşesini dikkatle inceleyen Landrut, Büyükerşen ile birlikte Büyük Önder Atatürk’ün balmumu heykeli ile fotoğraf çektirdi.

Müze gezisinin ardından Porsuk Çayı’nda botla şehir turu yapılırken, Başkan Büyükerşen başta Porsuk Çayı Islahı projesi başta olmak üzere yapılan şehircilik çalışmalarını Landrut’a aktardı. Gezinin sonunda Başkan Büyükerşen, Büyükelçi Landrut’a “Zamanı Durduran Saat” adlı kitabını imzalayarak hediye etti.

Landrut ve AB Türkiye Delegasyonu heyeti yapılan şehircilik çalışmaları ve projeler nedeniyle Başkan Büyükerşen’i tebrik ederek, “Eskişehir modern bir şehir. Gerek müzeler gerekse şehircilik anlamında çok güzel işler yapılmış. Gördüklerim beni heyecanlandırdı. Sayın Başkanı çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi. Landrut ev sahipliğini nedeniyle de Başkan Büyükerşen’e teşekkür etti.

Landrut ve beraberindekiler daha sonra Ankara’ya hareket etti.

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.