Başkan adayları nasıl belirlenmez

Soner Uçak yazdı...

Başkan adayları nasıl belirlenmez
20 Kasım 2023 Pazartesi 11:30

Özellikle yeni seçilmiş bir başkan ve yönetimin bambaşka tarzda yoğurt yeme çabası ve bunu gösterme isteği anlaşılabiliyor. Ancak farklı olacağız diye bir çanak yoğurdu heba etme riski ile karşı karşıya CHP.

Eskişehir yereline bakarsak nasıl seçileceği belli olmayan bütün temayüllerin bir anda ters yüz edilebileceği AK Parti’de onca belirsizliğe karşın birileri çıkıp adaylıklarını açıklıyor. Bu aday açıklama merasimleri öyle ya da böyle AK Parti içinde bir heyecan yaratıyor. Adaylığını her açıklayan ismin beraberlerindekiler ile birlikte yarattığı esinti AK Parti’nin kendi kitlesi için bir motivasyon kaynağı olabiliyor pekala.

CHP’ye bakınca işler en az kafalar kadar karışık.

Genel kuruldan çıkan sürpriz sonuç sonrasında yerel seçimlerde de bir sürpriz yapma arayışı türedi. Bu sürpriz beklentisi makul olanla yetinememe duygusunu da beraberinde getirdi. Örneğin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 3 büyükşehir dışında anket yağacağız sözleri işin özünde bu sürpriz yapma telaşının, yahut bir önceki yönetimden daha farklı bir yol izleyeceklerinin gösterme azminin dışavurumu olabilir. Bu durum, değişim talebindeki içeriksizliğin farklı olma konusunda da başrol oynayacağı izlenimini veriyor.

Anket yapmak CHP için gayet doğal bir yöntem, ancak bunun deklere edilmesinin 3 büyükşehir belediye başkanı dışındakileri tartışılır pozisyona düşüreceğinin hesap edilemeyişi aynı farklı olma telaşının göstergesi bana kalırsa.

Nihayetinde Eskişehir özelinde Yılmaz Büyükerşen’in de bu anket mevzusuna canının sıkılmadığını söylememek zor. Fakat yine de kabul edelim, siyaset Büyükerşen’de dahil kimsenin canının sıkılmaması ekseninde yapılmaz. Ancak sırf can sıkmak için de adım atılması bir acemilik değil mi?

Yani; düşündüğünüzde 5 dönem genel iktidarın güç ve etkisinden muaf bir şekilde Eskişehir’de kazanmayı bilmiş, İstanbul ve Ankara’nın kazanılmasında yol açmış bir ismin ankete tabi tutulacağının bu denli yüksek perdeden söylenmesi pek de enine boyuna düşünülmüş bir adım olarak görünmüyor.

Herşeyin belirsiz olduğu AK Parti de kimin aday olup olmayacağı merak ile beklenirken, CHP’de net pozisyonlar bir flulaşmanın kucağına itiliyor. AK Parti’de belirsizlik bir motivasyon kaynağı olurken, CHP’deki belirsizlik her geçen gün motivasyon kaybına sebebiyet veriyor.

Aday belirleme yöntemi ve aday tartışmaları martta yapılacak yerel seçimin başlı başına bir tartışma konusu olması, CHP’yi yerel seçimi kazanma konusunda politika üretmekten uzaklaştırıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.