Baro Başkanı Elagöz: Demokratik bir devlette güç asla tek elde toplanmamalıdır

2021-2022 adli yıl açılışı, Eskişehir Adalet Sarayı önünde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, törende yaptığı konuşmasında, hukukun önemine vurgu yaparak “Devleti devlet yapan; hukuk sistemidir. Demokrasi kültürüdür. Kurum ve kuruluşlarının gücüdür ve en önemlisi yansız devlet anlayışıdır” dedi.

Baro Başkanı Elagöz: Demokratik bir devlette güç asla  tek elde toplanmamalıdır
01 Eylül 2021 Çarşamba 17:47

Yargı bağımsızlığının önemine dikkat çeken Elagöz, “Hukukun en amansız düşmanı güçtür. İktidarların en tehlikeli girişimi ise, salt çıplak güce dönme girişimidir. Salt güce dönüşen bir devlet yurttaşlarını köle yapar, sömürür. Böyle bir devlette yargı ve yargıç görünüşte vardır, ancak gerçekte yoktur.Yargının bağımsız olması elzemdir..Çünkü hukukta kimse kendi kendisinin yargıcı olamaz. Eğer yasa yapanlarla uygulayanlar kendi kendilerinin yargıcı olurlarsa orada özgürlük ve adalet değil, düpedüz çıplak güç, zorbalık egemen olur.Adaletsiz hukuk, yalnızca “yanlış hukuk” değil, hukuk doğasından yoksun bir hükümler yığınıdır” ifadelerini kullandı.

“Demokratik bir devlette güç asla tek elde toplanmamalıdır” diyen Elagöz “İktidar tek elde toplanırsa manipülasyon başlayacaktır. Montesquieu’ye göre, yasama ve yürütme iktidarları tek elde toplanırsa hukuk zorbalaşır, çünkü zorba yasalar çıkar. Böyle bir durumda da özgürlük yoktur. En kötüsü de yasama,yürütme ve yargı güçlerinin tek elde toplanmasıdır. Bu durumda devlet zorbalaşır ve kimsenin hukuk güvenliğinden, kişi hak ve hürriyetlerinden bahsedilemez. Şu anda ülkemizdeki durum da tam olarak budur” dedi.

“Hukukun üstünlüğü endeksinde 128 ülke arasında 107 ülkeyiz”

Siyasetin vesayeti altındaki yargıdan adalet çıkmayacağını belirten Elagöz, “Yargı bağımsızlığı diyoruz, bundan kastımız yargıca bir KAST “ ayrıcalığı sağlanması değildir. Yargıcın hukuk adına karar verirken yansızlığını sağlamak için yargı bağımsızlığını savunuyoruz. Ancak ülkemizde gerçekten yargı bağımsız ve tarafsız mı? Bu soruyu da sormamız gerekiyor. Hukukun üstünlüğü endeksinde 128 ülke arasında 107. Sırada yer alan ülkemizde, yargının durumu açıkça ortaya konulmaktadır. Elbette bunda birinci derece sorumlu devleti yönetenlerdir” dedi.

“Artık hukuk fakültesi açmayın”

Daha fazla hukukçuya ülkenin ihtiyacı olmadığını belirten Elagöz, “Artık hukuk fakülteleri açmayın. Eğitim veremediğiniz bu fakültelerden mezun olan onbinlerce hukukçuya bu ülkenin ihtiyacı yok. Açılan bu fakülteler nedeniyle gençlerin hayalleriyle daha fazla oynamayın..

Liyakatin esas alınmadığı ve sırf birilerinin referansı ile hakim ve savcı alımları Türk yargısını çökme noktasına getirmiştir. Artık mahkemelerden karar çıkması yıllara sari olduğu gibi doğru kararlarda çıkmamaktadır.”dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.