Barış için seferber olunmalı

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Kırım Gelişim Vakfı tarafından ‘Savaşa Dur Mitingi’ düzenlendi. Anıt Park Meydanı’nda düzenlenen mitingde Rusya’nın Ukrayna işgali protesto edildi ve Kırım Tatar halkı ile Ukrayna halkına destek çağrısı yapıldı. Mitinge Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediyesi CHP Meclis Üyesi Metin Gündoğdu ve birçok vatandaş katıldı.

Barış için seferber olunmalı
19 Mart 2022 Cumartesi 19:01

SAVAŞ BİR CİNAYETTİR

‘Savaşa hayır’ sloganlarının atıldığı mitingde konuşan Başkan Kurt, “Bugün dünyanın demokratik bütün ülkelerinde kabul edilmeyen bir savaş var. Rusya her zaman olduğu gibi Ukrayna üzerinde bu sefer siyasetini uygulamaya çalışıyor. Oysa dün Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünü kutladık. Orada da gördük ki zorunlu olmadıkça savaş cinayettir. Zorunlu savaş ülkesi işgal edilen ülkesinde yabancı askerlerin zulmü uygulana kişilerin yaptığı savaştır. Ukrayna’da her şeyden habersiz hiçbir günahı olmayan halkın, çocukların ölmesini engellemek için bu savaşın bir an önce durması gerekir. Savaşa hayır diyen Eskişehirliler bu soğukta bile gelip direnmeyi desteklemeyi gerçekleştirmek durumunda” diye konuştu.

MİLYONLARCA İNSAN

ÜLKESİNİ TERK ETTİ

“Burada savaşın durması zorunludur” diyen Başkan Kurt, “Kırım nedeniyle Rusya Ukrayna savaşı bizi ayrıca ilgilendiriyor. Oradaki akrabalarımızın, oradaki soydaşlarımızın da hiçbir kusuru olmadığı halde sıkıntı çekmesi bizleri üzüyor. O halde bir kez daha Eskişehir’den savaşa hayır dememiz gerekir. Ama bu arada savaş durmuyor. Bir aya yaklaşan sürede milyonlarca insan ülkesini terk etti, milyonlarca çocuk annesinden babasından ayrı belli belirsiz yerlere gitti. Eskişehir’de gelen soydaşlarımız, mağdurlar var. Onlara yardım etmek hepimizin boynunun borcudur. Sadece onlara değil Ukrayna’da sıkıntı çeken, ezilen sömürülen ve ölen halkın da yardıma ihtiyacı var. Eskişehir’den biz bu konuda elimizi taşın altına koyalım. Gerekli desteği ve yardımı vakfımız, derneğimiz kanalıyla gerçekleştirelim istiyorum. Bu savaş haksız bir savaştır. Bir an önce durması için bütün dünyanın hareket etmesi lazım. Burada savaşın durması zorunludur. Dünya yeterince destek olmadı. Her ülke kendi ulusal politikaları doğrultusunda olaya baktı. Biz de ‘dünyada barış yurtta barış’ diyen bir ülkenin evlatları olarak savaşa karşı duruşumuzu geliştirerek artırmalıyız” şeklinde konuştu.

BARIŞTAN YANAYIZ

Savaştan yana değil, barıştan yana olduklarını söyleyen Süllü, “Kadınlar ölüyor çocuklar ölüyor. Her savaşta olduğu gibi ne yazık ki en büyük acıyı da kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Yurtlarından, topraklarından ayrılmak zorunda kalıyorlar. Gerçekten çok büyük acılar yaşanıyor Karadeniz’in öte kıyısında. Tüm dünya da sessiz. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Oradan gelecek soydaşlarımızı bağrımıza basmaya hazırız. Daha önce Kırım’da yaşanan acılar şimdi de Ukrayna’da yaşanıyor. Esas isteğimiz oradaki işgalin bir an önce son bulup, herkesin yurduna, topraklarına tekrar kavuşması. Biz CHP olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Her zaman olduğu gibi savaştan yana değil, barıştan yanayız. Tekrar ‘Savaşa hayır’ diyoruz” dedi.

Barış için seferber olunmalı

Barış için tüm dünyanın seferber olması gerektiğini ifade eden Çakırözer, “Kırım tatar Teşkilatları Platformu’nun böylesine anlamlı buluşmasında sizlerle olmak çok güzel. Bugün her birimizin aklı da yüreği de Ukrayna’dadır ve tabi ki 2014’ten beri olduğu gibi aynı zamanda da Kırım’dadır. Mesajımız belli. Bu savaş bitmeli. Savaşta siviller, çocuklar, kadınlar ölüyor. Binin üzerinde sivil hayatını kaybetmiş durumda. Savaşta insanlar yerinden, yurdundan göç etmek zorunda. İşte 3 milyonu geçti. Eskişehir’e gelenler var. Tabi ki onlarla Eskişehir’de olsun, Türkiye’de olsun dünyanın neresinde olursa olsun dayanışma içinde olacağız. Bu savaşa artık dur denmeli. Bu savaşın baş sorumlusu egemen bir devleti ben seni yok sayıyorum diyerek işgal etmeye kalkan Putin’dir. 2018’de Gürcistan’ı, 2014’te Kırım’ı işgal ederken dünya dur deseydi, bugün Ukrayna’da bu trajedi yaşanmazdı. O yüzden yaşananların bir başka sorumlusu varsa o da bugüne kadar Rusya’ya karşı sessiz kalan Batı’dır. Ukrayna’ya verdiği sözleri tutmayan Batı kurumlarıdır. Bunların yaşanan trajedideki sorumluluğunu yok sayamayız. Derhal bu savaş bitsin. Derhal ateşkes ilan edilsin. Barış için tüm dünya seferber olmalı” diye konuştu.

RUSYA HUKUK TANIMIYOR

‘Savaşa dur’ diyen herkese teşekkür eden Gündoğdu, “Rusya’nın hukuk tanımazlığını şiddetle reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Hiçbir şekilde kabul edilemez buluyoruz. Aslında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı ilk askeri müdahalesi olmadığını biliyoruz. Çünkü Rusya ilk askeri müdahalesini 2014’te Kırım’ı işgal ederek başlatmıştı. Başta ABD ve Avrupa devletleri Ukrayna’ya her türlü desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. Ne yazık ki bu ülkeler Ukrayna’yı yalnız bırakmışlardır. Tahmini 4 milyon savaş mağduru komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldılar. Ukrayna’dan gelen soydaşlarımız Eskişehir’e ulaştı. Soydaşlarımıza verilen destekten dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ın göndermiş olduğu mektup okundu. Ayrıca Ukraynalı Lıubov Kutluay da Ukrayna halkına destek veren herkese teşekkür ederek, savaşın sone ermesi çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.