AŞAĞI ILICA BARAJI YATIRIM PROGRAMINDAN ÇIKARILDI

Kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan Aşağı Ilıca Barajı, AK Partili Meclis Üyeleri’nin oylarıyla ESKİ’nin 2018 yatırım programından çıkarıldı. Büyükerşen komisyon kararını veto etti.

AŞAĞI ILICA BARAJI YATIRIM PROGRAMINDAN ÇIKARILDI
29 Kasım 2017 Çarşamba 20:22

ESKİ Genel Kurul toplantısında, 2018 yılı yatırım programı görüşüldü. ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2018 Yılı Yatırım Programı’nda bulunan, ‘Aşağı Ilıca Barajı’ndan arıtma tesislerine kadar 20 kilometrelik isale hattı projesinin’ programdan çıkarılması Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere CHP’li meclis üyelerinin tepkisine yol açtı.

“İçme suyu siyasete konu oldu”

İlgili karara muhalefet şerhi koyduklarını açıklayan Komisyon Üyesi CHP’li Ahmet İlker, kent halkının yararına olacak hayırlı bir yatırımın bazı çevrelerce durdurulmaya çalışıldığını belirterek,  aynı gayretin yatırımın ESKİ’nin 2018 Yatırım Programı’nda yer almaması için ESKİ Genel Kurulu’nda çoğunlukta olan üyeler vasıta ile Bütçe Komisyonu’nda da etkili olduğunu söyledi.

“Valilikten gelen yazı dikkate alındı”

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Birsen, konunun isim verilmeden siyasi bir boyuta çekildiğini, ancak konunun hukuki bir boyutu olduğunu ifade etti. Birsen, “Elimizde Tarım Genel Müdürlüğü’nün 23.10.2017 tarihli bir yazısı var.  Bu yazı ile yatırım programının 4’üncü maddesinin gündemden çıkartılması gerektiğini düşündük. Sayın Ahmet İlker’in muhalefet şerhinde bahsettiği konular ayağı yere basmayan, duyumdan ibaret” dedi. Birsen, Valilik’ten gelen yazı doğrultusunda 25 milyonluk yatırımın hukuki olmadığı düşünerek, bunun yatırım programından çıkarılması gerektiğini düşündüklerini aktardı.  


 

“AKP grubu Ilıca Barajı’nın yapılmasına neden karşı?”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Eğer,  biz yatırım programına bu parayı koymazsak yarın davalar lehte sonuçlandığında barajı yapma şansımız ortadan kalkar. O yüzden bu toptan ret edilemez. Arkadaşlarımız haklı bile olsa, ki değil bu paranın tümünü yatırım programından çıkarmamız doğru değil.  AKP grubu Ilıca Barajı’nın yapılmasına neden karşı? Niçin karşıdır? Su hattının izalesi için, ihalesi için bir sürü para yatırılmış. Su olmadıktan sonra hat yapmışsınız, nakletmişsiniz hepsi hikayedir. Esas olan barajdaki suyun toplanmasıdır.  Bu barajda da şuanda hukuki anlamda hiçbir eksiklik yoktur. ‘Ben yaptım oldu’, ‘ben bu işi parmak sayısı ile engelledim’ mantığı ile hareket etmek doğru değildir. Biz burada bütçe yapıyoruz, yatırım programımı yapıyoruz.  Mahkeme ESKİ’nin lehine karar verdi, yatırım programında para yok. Ne yapacağız. Yine engellemiş oluyorlar. Engelliyorsunuz dediğimizde de kızmayacaksınız. En azından iz bedeli konulmalı” ifadelerini kullandı.



 

“Abdest alacak su bulamayacaksınız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’de su sıkıntısının yakın gelecekte kaçınılmaz olduğunu belirtti.  Büyükerşen, konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Porsuk Barajı hem bir taraftan dolmaktadır, hem de  bir taraftan sağlığını kaybetme riski ile karşı karşıyadır.  Bizim mutlak süratle yeni kaynaklar yaratma ihtiyacımız şarttır.  Dolayısıyla Ilıca Barajı da, bundan yıllar önce baraj olarak planlanmıştır ve bunun için gerekli işlemlere başlanmıştır. Önce ‘kamu yararı’ kararı alınmıştır.  Arkasından istimlak kararı alınmış. İstimlak bedelleri mal sahiplerine ödenmiş ve arazi belediyeye geçmiştir. Oradaki vadi Büyükşehir Belediyesi’nin malıdır.  Baraj duvarı olarak yapılan yerde Büyükşehir Belediyesi’nin malıdır. Siz bir belediye olarak şehrinizin yakın gelecekteki su tehlikesini dikkate alarak oraya bir baraj, bir hayırlı iş yapmaya karar vermişsiniz. Hukuki bir sıkıntı yok. Bu kuraklıklar devam ettiği sürece yarın Eskişehir’de Cuma günleri bile abdest alacak su bulamayacaksınız. Arazi bizim, vadi bizim, yaptığımız iş bizim. Yapılan iş kendimiz için değil bu şehir için. Bu şehirde yaşayan halk için. Ayıptır, insaftır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bülent - 6 yıl önce
Yazık günah bu güzelim şehire.....