ANADOLU ÜNİVERSİTESİ NEDEN BÖLÜNDÜ?

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Fail Alkan, Anadolu Üniversitesi’nin bölünerek Eskişehir Teknik Üniversitesi kurulması kararına tepki gösterdi.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ NEDEN BÖLÜNDÜ?
26 Nisan 2018 Perşembe 11:31

Dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Buna göre, Anadolu Üniversitesi bölünerek Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin kurulacak.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Fail Alkan da Anadolu Üniversitesi’nin bölünerek Eskişehir Teknik Üniversitesi kurulması kararına tepki gösterdi. “Üniversitemizin bölünmesine ilişkin YÖK ve Bakanlar Kurulu düzeyinde bir gerekçe sunulmamıştır. Sadece Eskişehir Milletvekili ve Anadolu Üniversitesi’nde yıllarca çalışmış, bu üniversitenin ekmeğini yemiş Sayın Nabi Avcı’nın basına yansıyan demeçleri sonucu bazı gerekçeleri öğrenmiş bulunuyoruz.” diyen Alkan,  Nabi Avcı’nın “sürecin 7 yıllık bir çalışma olduğunu” beyan ettiği iddia edilmesine rağmen bu projeden hiç bahsedilmediğini savundu.

Şube Başkanı Alkan şöyle devam etti:Üniversitemiz emeğimizle var ettiğimiz kurumsal bir yapıdır. Uzaktan eğitimde Türkiye’nin en iyisi, Dünya’nın sayılı üniversitelerinden biri olmasıyla; eğitimde, edebiyatta, iletişimde, turizmde ilklere imza atmakla; hukuktaki eleştirel bakış açısıyla; başta Güzel Sanatlar ve Konservatuar Fakültesi olmak üzere görsel ve işitsel sanat alanlarında sayısız ödüllere sahip olmasıyla; mühendislik, sivil havacılık, eczacılık, fen alanlarında bilime katkılarıyla; Spor Bilimleri Fakültesi’nin kazandırdığı sayısız sporcuyla övünen biz değil, bu üniversitenin gelmiş geçmiş rektörleridir. Evet üniversitemiz hiçbir zaman özgür ve özerk olmadı. Yapılanlar yapabileceklerimizin tırnağı dahi olamaz. Ama en azından şunu açık yüreklilikle söyleyebiliriz ki: “Bu biz bu üniversiteyi birilerine rağmen kurumsal hale getirdik.

Yapılmak istenen köklü ve kurumsal üniversiteleri yok etmektir?

Anlaşılan “yeni Türkiye” öncesine dair tüm yapıları yok eden bir Türkiye’dir. Siyasal iktidarın yıllardan beri var olmuş hiçbir kuruma tahammülü yoktur. Böl, parçala, yönet taktiğiyle; küçük ama bizim olsun denilen üniversiteler yaratılmak istenmektedir. Üniversiteler bilim üreten merkezler değil, kadrolaşmalarla siyasal iktidarın izdüşümü olan yerler olarak görülmektedir.

Açıköğretim Fakültesi’nin rantına mı göz dikilmektedir?

Bu 7 yıllık süreçte bize yansıyan tek husus bilimsel, laik, demokratik üniversitenin nasıl gerçekleşeceği değil; yüksek öğrenimin nasıl piyasaya açılacağı ve Açıköğretim Fakültesi’nin elde ettiği gelirlerin nasıl paylaşılacağı tartışmalarıdır. O zaman akla şu soru gelmektedir: Bölünmenin gerekliliğine ilişkin bu “ulvi çıkarların” arkasında ekonomik nedenler mi vardır? Üniversite bölünerek öğrenciden haksız biçimde elde edilmiş bu ranttan, daha fazla pay mı elde edilmek istenmektedir?

Bilimsel ve özerk üniversite için üniversitene sahip çık! Tasarı geri çekilsin!

Gerekçe ne olursa olsun biz bilim emekçilerini ikna etmemektedir. Üniversitemizin bölünmesi bizim için bir ihtiyaç değil, kurumsal yapımızın sona erdirilmesi demektir. Son dakikada tasarıya eklenen bu düzenleme bilimsel değildir. Biz bilim insanları olarak son dakikada oldu bittiye getirilen kötülükleri kabul edemeyiz! Bilime hizmet etmek bir yana, onu yok sayan uygulamalar sadece bize değil tüm insanlığa zarar verir. Tasarı geri çekilmelidir. Bu nedenle tüm Anadolu Üniversitesi çalışanlarını bu kötülüğe ve haksızlığa karşı bilime ve üniversitelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Anadolu - 6 yıl önce
AÖF ayrı üniversite olmalı. Yoksa bu rant çok kişinin daha canını yakar.