Alman basını Yılmaz Büyükerşenli Eskişehir’i yazdı

Alman basını Yılmaz Büyükerşen'li Eskişehir’i yazdı. Frankfurter Allgemeine Gazetesi’nde yayınlanan, Dr. Von Rainer Hermann kaleme aldığı yazıda "Eskişehir, Erdoğan Cumhuriyeti'nin akımına karşı nasıl modern bir örnek şehir haline geldi” sorusunu yanıtladı.

Alman basını Yılmaz Büyükerşenli Eskişehir’i yazdı
28 Şubat 2023 Salı 12:18

“Bilbao Etkisi” Anadolu’da da işliyor diyerek başlayan yazıda Rainer Eskişehir'de ise modern sanat müzesini tasarlayan Frank Gehry değil, Japon yıldız mimar Kengo Kuma. Üç yıl önce yatay ahşap panolarla inşa edilen müze, Odunpazarı’nın girişinde dikkat çekiyor. Müzede insan vücuduna yönelik tutumların nasıl değiştiğini anlatan uluslararası sanatçıların eserleri minimalist odalarda sergileniyor” ifadelerini kullandı.

Eskişehir’in  Türkiye gibi merkezileşmiş bir ülkede, yerel siyasetin neler başarabileceğinin bir örneği olduğunu belirten yazıda, “Türkiye bu şehirden bahsediyor, birçoğu onu örnek alıyor. Eskişehir, yaşam kalitesi ile ilgili yapılan tüm araştırmalarda üst sıralarda yer alıyor. Öğrenciler üst üste beşinci kez Eskişehir'i ülkenin “Öğrenci Dostu Üniversite şehri” olarak seçtiler. 2016 yılında UNESCO ilk defa Türkiye’nin bir şehrini “Öğrenen Şehirler” ağına dâhil etti. Eskişehir, bir senfoni orkestrasına sahip ilk Türk belediyesidir ve yerel ekonomi modeli “ikili eğitim” kentteki vasıflı işçi eksikliğini gideriyor.” denildi.

Merkezi hükümet Büyükerşen’in işini kolaylaştırmıyor

Merkezi Hükümet’in özellikle finansal boyutta Büyükerşen’in işini kolaylaştırmadığını belirten yazıdaMerkezi hükümet ise Büyükerşen’in işini kolaylaştırmıyor. İç işleri bakanının atadığı ve hiyerarşide onun üzerinde olan valiler Büyükerşen ile iletişime geçmiyor, belediye meclisinden geçen imar planlarını ise devlet yetkilileri hiçe sayıyor.  Büyükerşen CHP'li olduğu için AKP belediyelerinin aksine Ankara'dan finansal destek almıyor. Türk şehir yönetimleri kendi vergilerini toplamadıkları ve ancak kira gelirleri, harçlar ve cezalardan kendilerini finanse ettikleri ve vatandaşlarının sosyal taahhütlerinin yardımıyla kapsamlarını genişlettikleri için de bu durum daha da ciddi bir sorun oluyor. Büyükerşen, nereye seyahat ederse örneğin Strasburg, Prag, Hollanda, Almanya veya Avusturya yanında mutlaka bir fotoğraf makinesi taşıyor. Frankfurt’a da gelmiş çünkü 2013 yılından bu yana Eskişehir ve Frankfurt kardeş şehirler. Kafasında şehrini geliştirmek için projeler üretiyor. Bu projelerden büyük parklar biri 300 metre uzunluğunda bir yüzme havuzu içeren, çocuklar ve yetişkinler için bir masal şatosu veya gençlerin teknoloji ile etkileşime girebileceği gibi merkezler doğuyor. Eskişehir, 2016 yılında Türkiye'de atık yakma tesisini devreye sokan ilk şehirlerarasında yer aldı. Günümüzde 40.000 eve elektrik sağlanıyor” denildi.

Erdoğan, otoriter bir yönetim kurdu Ancak Eskişehir'de kalan Büyükerşen, burayı modern bir örnek kent haline getirdi

Genel seçimler ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Dr. Von Rainer Hermann Büyükerşen’in genel seçimlere "biraz buruk“ yaklaştığını ifade ederek,  "Çünkü 2014'te parti sınırlarının ötesinde insanları kazandığı için Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuyacak muhalefet adayı olması kaçınılmaz bir sonuç olarak görülüyordu. Ancak o dönemde halen muhalefette olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, adaylığını itiraz ederek olası bir hükümet değişikliğini engelledi. Ertesi yıl taraf değiştiren Bahçeli, o zamandan beri Erdoğan için çoğunluğu sağladı. Erdoğan, otoriter bir yönetim kurdu. Ancak Eskişehir'de kalan Büyükerşen, burayı modern bir örnek kent haline getirdi” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sabri soyadıyla - 1 yıl önce
O almanlar gelsin birde eskisehir halkına sorsun........
Buyuketsen gittiği heryrr
Avatar
Öğrencisi - 1 yıl önce
Evet şehri geliştirdi doğru bal tutan parmağını da yaladı ama. Bakıverin çoluğuna çocuğuna hatta anadolu ünv yakın arkadaslarına falan. Hepsi akademisyen oldu akademisyen olamayan Anadolu dan emekli vs oldu dısarda firma açtı. Ev yaptı kimisi ünv parasıyla. Kimi belediyede iyi yerlere getirldi. O almanlara sor bakalım onlar da oluyor mu böyle