Alkan: MESEM gerçeği ucuz iş gücü ve sömürüdür!

Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, MESEM’ler (Mesleki Eğitim Merkezleri) üzerinden “öğrencilere okulu bırak ucuz iş gücü ol” denildiğini belirtirken, “MESEM’e kayıt yaptıran, öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Asgari ücretin üçte biri ücret ile çırak pozisyonunda çalıştırılan öğrenciler bazı yerlerde fiziksel şiddet uygulamalarına maruz kalmışlardır” dedi.

Alkan: MESEM gerçeği ucuz iş gücü ve sömürüdür!
27 Aralık 2021 Pazartesi 12:21

25 Aralık' ta Resmi Gazetede 3308 Mesleki Eğitim Kanunda yapılan değişiklikler ile çırak adaylarına asgari ücretin %30' u, 12 sınıfta kalfalık adayları için ise asgari ücretin %50' si oranında ödeme yapılacağı yasallaştığını hatırlatan Alkan, “Kısaca öğrencilere, okulu bırak ucuz iş gücü ol diyerek özendirme yapılmış, ekonomik olarak zor günler geçiren velilere de parasal cazibe yaratılmıştır. Ne yazık ki, birçok ilde olduğu gibi Eskişehir' de de bu proje için algı yaratma çabası içinde olanlara maddi temeller sağlanmış oldu” dedi.

Mağduriyet yaşıyorlar

Eskişehir’de bir okul müdürünün “Üniversite okuyanlar da işsiz” söylemiyle okul okul gezerek öğrencilere, okuldan ayrılıp mesleki eğitim merkezine gitmelerini telkin ettiğini belirten Alkan, “Örgün eğitimin dışında kalan, kayıt yaptıran ve ardından da kararından dönen öğrencilerin mağduriyetleri şubemize kadar ulaşmıştır.

Öğrencilerimiz, 'notlarınız düşükse, üniversite hedefiniz yoksa mesleki eğitim merkezlerine gidin, en azından meslek öğrenirsiniz, üniversite okuyanlar da işsiz’ gibi cümleler kurularak yönlendirmeye maruz kaldıklarını ve pişman olduklarını vurgulamışlardır.” dedi.

Alkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

-Eğitim sistemimiz başarısızdır. Sistemin başarısızlığını bu müdürümüz hangi bilimsel verilerle öğrencilere yükleyebilmektedir? "Sizden bir şey olmaz" diyebilmektedir.

-Bu durum resmen öğrencilerin geleceği ile oynamak değil midir?

-Haftada sadece 1 gün okula giden, matematik ve Türkçe dışında dersi olmayan, karnesi olmayan öğrenciler mevcut sistemle nasıl üniversite kazanabilirler?

-Öğrencilere açıkça okumayın deniliyor. Ailelerin çocuklarının işe yaramadığını, okuyamayacağını düşünmelerine sebep olarak öğrencilerin hayalleriyle ve gelecekleriyle oynanmış olunmuyor mu?

MESEM gerçeği ucuz iş gücü ve sömürüdür!

Türkiye' de MESEM’e kayıt yaptıran, öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Asgari ücretin üçte biri ücret ile çırak pozisyonunda çalıştırılan öğrenciler bazı yerlerde fiziksel şiddete kadar uygulamalara maruz kalmışlardır.

Haftanın bir günü gittikleri okulda ise herhangi bir eğitim alamadıkları bilinen gerçekliktir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.