AK Partili Gürcan: Eskişehir’in geri kalmasının nedeni yerel yönetimlerdir

AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, Sivrihisarlılarla buluşmasında yerel yönetimlere yüklendi, Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan KİPTAŞ’ı örnek gösteren Gürcan, “Belediye kendi evini niçin yapmasın. Hem yereldeki müteahhit kazanır, hem de belediye kazanır. Türkiye’de ilk akıllı evleri KİPTAŞ yaptı. Sakın ‘onlar kendi yandaşlarına yaptıracak’, ‘rantçıları getirecekler’ sözlerine inanmayın.” diye konuştu.

AK Partili Gürcan: Eskişehir’in geri kalmasının nedeni yerel yönetimlerdir
03 Şubat 2024 Cumartesi 12:54

Eskişehir’in komşu illere göre geri kaldığını savunan Gürcan, bunun sorumlusunun da yerel yönetimler olduğuna işaret etti.  Yerel yönetimlerin hükümetin rakibi olmadığını söyleyen Gürcan, “Hükümetin işi ayrıdır, yerel yönetimlerin işi ayrıdır. Birisi yapmazsa, birisi yapar diye bir şey olmaz. Bir tek burada gördüm. Hükümetin programı bellidir, şehrin belediyesinin yapacağı bellidir. Belediye sadece hükümet ile iş yapmaz. Özel sektörle, kendi imkânlarıyla da iş yapar. Afyon, Kütahya ve Bilecik’e bir bakın. Ben burada çalışırken Afyon, Kütahya ve Bilecik’teki insanlar Eskişehir’de oturmak isterlerdi. Şuan gelişme düzeylerine baktığımızda Eskişehir’in bir anlamda geri kalmasının sebebi maalesef yerel yönetimdeki anlayıştan kaynaklıdır” ifadelerini kullandı.

“YAN ÇIKMA, PROJE SATMA OLMAYACAK”

Eskişehir’de şeffaf belediyecilik yapacaklarının sözünü veren Gürcan, “Öyle birilerine yan çıkma, proje satma olmayacak. Eskişehir adına adil ve ilkeli ama verdiği sözü tutan belediyecilik olsun istiyoruz. Bunu da göstereceğiz. Eskişehir bunu büyükşehir olarak hiç görmedi” dedi.

“AKARSU CENNETİYİZ, SUYUMUZ PAHALI”

Eskişehir’de şebeke suyu kullanım ücretinin çok pahalı olduğunu söyleyen Gürcan, “Evlerimizde çeşmeden akan suyu sadece banyo, bulaşık ve çamaşır için kullanıyoruz.  Çay yaparken bile kullanamıyoruz.  Kullanamadığımız suyun bedeli dibimizdeki Afyon’un altı katıdır.  ‘Neden bu kadar pahalı’ diye soruyoruz, ‘bilmiyoruz’ diyorlar. Ben çeşmeden akan su ile yemekte yapmak istiyorum, çayımda da kullanmak. Mümkünse içmek istiyorum. Eskişehir akarsular cennetidir. Büyük nehirlerin, barajların olduğu bir yer. Biz neden içme suyunu kullanamıyoruz. Belediye kendine gelir elde etme yeri olarak suyu ve ulaşımı görmüş” diye konuştu.

“TRAFİĞİ YÜZDE 100 ÇÖZEMEYİZ”

Gürcan, kentteki trafik sorunun çözümüne ilişkin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayları Nebi Hatipoğlu’nun ciddi bir hazırlık yaptığını duyurdu. Trafik sorunun yüzde 100 değil ama yüzde 50 oranında çözeceklerinin sözünü veren Gürcan, şunları söyledi: “Nebi başkanımız trafik konusunda ulaşım uzmanları ile bir görüşme gerçekleştirdi.  Tüm ana caddelerin kamera kayıtları alındı ve bir hafta boyunca nerede tıkanmalar yaşanıyor izlendi.  Sonrasında bize bir sunum yapıldı. Yapılan sunumda ancak ve ancak bu şehrin trafiğini yüzde 50 azaltabileceği ortaya çıktı. Kimse ‘yüzde 100 trafiği çözeceğiz’ diyemez. Biz gerçekçiyiz. 2005’te bu şehirden gittiğimde 90 bin araç varmış. Şuanda 400 bin araç var. Ama şehrin caddeleri hiç değişmedi. Kentteki diğer önemli bir sorun da otopark. Eskişehir’de otopark yok. İstanbul Üsküdar’da yaşıyordum. Orada 5 saat için ödediğim parayı burada yarım saat için ödüyorum.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİPTAŞ’I ÖRNEK GÖSTERDİ

Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan KİPTAŞ’ı örnek gösteren Gürcan, “Belediye kendi evini niçin yapmasın. Hem yereldeki müteahhit kazanır, hem de belediye kazanır. Türkiye’de ilk akıllı evleri KİPTAŞ yaptı. Önümüzde güzel bir örnek var.  Sakın ‘onlar kendi yandaşlarına yaptıracak’, ‘rantçıları getirecekler’ sözlerine inanmayın. Ben burada olduğum sürece, Nebi başkan olduğu sürece…Biz böyle çalışmayız. İşi ehline vermek isteriz, o ehlinin de sağlam bina yapmasını isteriz” diye konuştu. Kentsel dönüşüm konusunda çalışmaları olduğundan da bahseden Gürcan, “Nebi bey, Odunpazarı ve Tepebaşı’nda mahalle mahalle yapılacak kentsel dönüşümle ilgili deprem uzmanlarından brifler aldı. Kentsel dönüşüm uygulamalarını inceleyerek, projeler istedi. 31 Mart sonrası için stratejik plan oluşturuldu” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.