Aile Sağlık Merkezleri çözüm bekliyor

Sağlık ve Sosyal Hizme Emekçileri (SES) Şube Başkanı Bürtürk Özkavak, enflasyon karşısında Aile Sağlık Merkezleri’nin ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, “ASM emekçileri piyasanın cenderesinden kurtarılmalı, cari gider ödemelerinin gerçek enflasyon oranında artırılmalıdır” dedi.

Aile Sağlık Merkezleri çözüm bekliyor
10 Ocak 2023 Salı 13:57

20 yıldır büyük handikaplarla birinci derece sağlık hizmeti veren Aile Sağlık Merkezlerinin doğalgaz, kira, temizlik gibi giderlerden dolayı ciddi sorunlar yaşadığını belirten Özkavak, “Aile sağlığı merkezlerinin giderlerinin çok büyük bir kısmı ASM hekimlerine aktarılan cari giderler üzerinden karşılanmaktadır. Bu durum ekonomik krizin iyice derinleşmesinden sonra çok büyük sorunları beraberinde getirmekte ve artık birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinin önünde çok büyük engeller yaratmaktadır” dedi.

ASM giderlerinin kontrolsüz bir şekilde arttığını ifade eden Özkavak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Giderler piyasa koşullarında yani gerçek enflasyonun etkisiyle artarken ASM lere aktarılan cari gider ödemeleri TUİK rakamlarına bağlanmış bu da sorunları derinleştirmiştir. İlimizde ASM lerinin bir kısmı kamu binalarında hizmet verirken çok büyük bir kısmı özel şahıslardan kiralanan binalarda hizmet vermektedir. Kira artışları hem kamuda hem özel binalarda kontrolsüz vicdansız kuralsız bir şekilde artmaktadır. Maaş artışlarının %30 olduğu koşullarda kamu binalarının kiraları  %70.36 artırılırken, özel binalardaki kira artışları %300-400 leri bulmaktadır. ASM emekçileri vicdansız izansız bir cendereye sokulmuştur.

Cari gider ödemelerindeki artışa emsal olacak oranın %30’lar civarında olduğu koşullarda asgari ücretin % 54 oranında artırılması, hizmet üretilmesi anlamında dengeleri sarsmakta negatif bir baskı yaratmaktadır.

Özetle birinci basamakta ki bu muazzam çelişki bir an önce giderilmelidir. Yapılması gereken asıl iş aile sağlığı merkezlerinin tüm giderlerinin kamu tarafından karşılanması, kamu binalarında hizmet verilmesi, herkesin kadrolu güvenceli ve mesleği, eğitimi, çalışma yılı, tecrübesi vb gibi kriterleri kapsayan yoksulluk sınırı üzerinde ücretlerle çalıştırılmasıdır.

Ancak acil talebimiz ASM emekçileri piyasanın cenderesinden kurtarılmalı, cari gider ödemelerinin gerçek enflasyon oranında artırılması, kayıpların karşılanmasıdır. Yani günümüz rakamlarıyla en az üç katına çıkarılmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri kamusal bir hizmettir bu unutulmamalıdır. Yoksa aile sağlığı merkezlerindeki sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinin niteliğinin düşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.