AHPADİ’den parlamenter sistem ve demokrasi paneli

Milli Egemenlik Haftası kapsamında, (AHPADİ) Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu “Geçmişten Geleceğe Parlamenter Demokrasi” paneli gerçekleştirdi. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda yapılan panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

AHPADİ’den parlamenter sistem ve demokrasi paneli
24 Nisan 2022 Pazar 16:46

Av. Sena Dağdeviren’in sunuculuğu, yaptığı panelde, Doç. Dr. Bülent YÜCEL ve Av. Ahmet Vural’ın sunumlarıyla başlayan panele; İYİ Parti genel Başkanı Meral Akşener’i temsilen İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Başkan Yardımcısı Av. Mine BAŞ, İYİ Parti STK İlişkileri Başkan Yardımcısı Mecit Hazır, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Recep Taşel, Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan, İYİ Parti İl Başkan Vekili Neşet İlhan, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, ile Eskişehir’de  faaliyet gösteren birçok sendika ve sivil toplum örgütü başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı

Panelin açılış konuşmasında katılımcıları selamlayan Platform sözcüsü Mehmet Ektaş, Sami Selçuk’un, diktatörlüklerin büyük önderlere, demokrasilerinse kendilerini ciddiye alan, bilinçli, sorumlu, büyük yurttaşlara gereksinimleri vardır sözüne atıfta bulunarak, son yıllarda ayağa kalkan sivil toplum girişimlerinin siyasi partilerimizin dinamizminin demokrasi mücadelesinin hep birlikte kazanılacağı inancını büyüttüğünü söyledi.

Panelin başlangıcında panelin amacını özetleyen Av. Selin Özdemir, panelde cevabını aradıklarını soruları; 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçene kadar Türkiye nasıl bir parlamenter sistem ile yönetildi?, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye’ye etkileri ne oldu? Ve milli egemenliği, demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmek için Türkiye nasıl bir siyasal yönetim kurmalı şeklinde özetledi. Ardından panelistleri tanıtarak kürsüye davet etti.

Panelde ilk konuşmayı Av. Ahmet Vural yaptı. Ahmet Vural, Türk Parlamenter Demokrasisinin köşe taşlarını, kırılma dönemlerini, yeni anayasaları oluşturan düşüncelere etki eden faktörleri tarihsel bir süreç olarak değerlendirdi

Av. Ahmet Vural’dan sonra söz alan Doç. Dr. Bülent Yavuz önce Başkanlık Sistemlerin özelliklerini vurguladığı konuşmasına, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sonrası siyasal rejimin nasıl değiştiğine, parlamenter sistemin nereye evirildiğine vurgu yaptı. Yavuz, konuşmasının devamında ideal bir parlamenter demokrasinin belirleyici özelliklerine dikkat çekti.

Panelin ardından partilerini temsilen söz alan Mine Baş, Mecit Hazır, Recep Taşel, Hüseyin Özcan, Neşet İlhan ve Fesih Bingöl partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Katılımcıların sorularıyla devam eden panel, katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.