AHPADİ TCCD'nin işe alımlarını eleştirdi

TCDD, ÖSYM aracılığıyla 126 hareket memuru ve 61 tren teşkil memuru alımı ilanına çıktı. Son başvuru tarihi 7 Temmuz olan ilana, hareket memuru ve tren teşkil görevlisi olabilmek için Raylı Sistemler Teknolojileri İşletme bölümlerinde eğitim alan önlisans mezunlarının dahil edilmemesi tepkilere neden oldu. (AHPADİ ) Adaletin Hukuğu ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu da işe alımlara karşı çıkarak vahim hatadan dönülmesini TCDD’nin nitelikli meslek elemanlarını Raylı Sistem Teknolojileri Programlarının ilgili bölümlerinden alması gerektiğinin altını çizdi.

AHPADİ TCCD'nin işe alımlarını eleştirdi
07 Temmuz 2022 Perşembe 14:06

Raylı Sistem Teknolojileri bölümünün Eskişehir’inde içinde yer aldığı 14 ilde eğitimlerini sürdürdüğünü hatırlatan AHPADİ Platformu Sözcüsü Mehmet Ektaş, bu okullarda eğitim gören öğrencilerin büyük bir hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “TCDD işe alınması gereken binlerce raylı sistem teknolojisi programı mezununu devre dışı bırakmıştır” dedi.

HANİ MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİYDİ

Meslek eğitimin memelket meselesi olduğuna dair sözleri hatırlatan Ektaş, “Ülkemizi yöneten siyasetçilerin mesleki eğitime verdikleri sözlere, TCDD’nin bu okullara verdiği desteğe güvenen onbinlerce aile çocuklarını büyük umutlarla, bir meslek ve iş sahibi olacakjları düşüncesiyle bu okullara yönlendirdi, gençlerimiz büyük bir heyecan ve demiryolcu olma hayaliyle okullarını bitirdiler.

Aldıkları eğitim nedeniyle, bu okullardan mezun olan gençlerimizin çalışabilecekleri tek alan demiryolları. Demiryolu dışında hiçbir kurumun işe alım nitelik tablosunda raylı sistem teknolojilerine yer verilmiyor.

Bugün Ülkemizde Raylı Sistem Teknolojileri Programlarından mezun olmuş ve TCDD ile TCDD Taşımacılık A.Ş.’den işe alım ilanı bekleyen binlerce mezun, halen okuyan 2000 civarında öğrencimiz var.

TCDD, 126 hareket memuru, 61 tren teşkilcisi, 27 sürveyan, 48 elektrifikasyon hat bakım onarım memuru, 73 sinyalizasyon hat bakım onarım memuru, 178 yol hat bakım onarım memuru, 19 puantör alımı, TCDD Taşımacılık A.Ş. ise 3 kondüktör alımı için hazırladığı nitelik tablosunu ÖSYM’ye göndermiş, ÖSYM tarafından 30 Haziran’da ilan edilen kadro pozisyon tablosu ile nitelik tablosunda acı gerçek ortaya çıkmıştır.

Yukarıda yer verdiğimiz bilgiler ışığında TCDD’nin nitelikli meslek elemanlarını Raylı Sistem Teknolojileri Programlarının ilgili bölümlerinden alması gerekmektedir. Ancak TCDD keyfi, hiçbir kamu yararı bulunmayan, Ülkemizin mesleki eğitim politika ve stratejileriyle de çelişen bir tutumla nitelik tablosunda; hareket memuru, tren teşkil memuru ve sürveyanlık için bu mesleklerle ilgili hiçbir örgün mesleki eğitim almamış, mesleklerle ilgisi olmayan “ LİSANS Mezunu Ticaret Ekonomisi, Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği, İşletme Öğretmenliği, İş Yönetimi ve Ticaret Eğitimi Öğretmenliği, İstatistik, Matematik ve İstatistik, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik ve informatik, Matematik bilgisayar programcılığı, uygulamalı matematik ve bilgisayar, Bilgisayar ve kontrol öğretmenliği, Muhasebe ve Finasman Öğretmenliği, İşletme Öğtretmenliği, Uluslar arası Ekonomi, Gümrük İşletmeciliği, Uluslar arası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Lojistik Yönetimi” bölümlerine yer vermiş esas işe alınması gereken binlerce raylı sistem teknolojisi programı mezununu devre dışı bırakmıştır.

TCDD, hat bakım onarım memuru alımlarında, her ne kadar raylı sistem teknolojileri programı mezunlarına yer vermiş ise de, nitelik tablosunda raylı sistem teknolojileri alanıyla ilgili ders ve öğrenme çıktıları içermeyen makine, elektrik elektronik, yapı gibi bir çok ön lisans programına da yer vererek raylı sistem mezunlarını yüzbinlerce ön lisans mezunlarıyla haksız bir rekabete sokmuştur.

Yine TCDD, puantör alımında Raylı Sistem mezunlarına yer vermemiştir.

TCDD Taşımacılık A.Ş. ise kondüktör alımında cinsiyet ayrımcılığı yapmış, sadece erkek mezunları işe alacağını belirlemiştir.

Anayasa'nın kamu hizmetlerine girme hakkının düzenlendiği 70. Maddesinde " her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiç bir ayırım gözetilemez" hükmü yer almaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede, işe alımlarda “işin gereklerine uygun” seçim yapılacağı belirtilmiştir. Bu mevzuat kapsamında, Kamu kurum ve kurumlarının personel istihdamında kariyer ve liyakatı esas almaları gerektiği şüphesizdir. Ancak TCDD, Anayasanın eşitlik başta olmak üzere bir çok ilkesini ihlal ettiği gibi, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa, 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye, resmi gazetede yayımlanan meslek standartlarına, hakkaniyet ve adalete aykırı davranmaktadır.

Yapılan uygulama, mesleki eğitim memleket meselesi olarak vecizeleştirdiğimiz, milli eğitim politikaları ve stratejilerine de aykırıdır.” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.