7 milyon öğrencinin sorunu TBMM gündeminde

Korona salgını nedeniyle öğrenim yılının ikinci yarısını örgün eğitim yerine uzaktan eğitimle tamamlayacak 7 milyon üniversite öğrencisinin sorunu, CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. Yasa teklifi hazırlayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, öğrencilerin tamamına internet üzerinden verilecek uzaktan erişim süresince devlet desteği verilmesini, yurt ücretlerinin ve kredi borçlarının ertelenmesini ve faizlerinin silinmesini istedi.

7 milyon öğrencinin sorunu TBMM gündeminde
30 Mart 2020 Pazartesi 14:19

Koronavirüs ile mücadele çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerin bahar döneminde yüz yüze ders yapmaması yönündeki kararından 7 milyon 740 bin 502 üniversite öğrencisi doğrudan etkilendi. Milyonlarca öğrenci ailelerinin bulunduğu şehirlere geri dönmek zorunda kalırken, on binlerce genç ise üniversitelerinin bulunduğu şehirdeki yurtlarda barınmaya devam etti. “Yurtlarındaki eşyaları bile toplayamadan ailelerinin yanına dönen öğrencilerin Türkiye’nin geleceği olduğunu” belirten CHP’li Utku Çakırözer, gençlerin sorunlarının çözümü için hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Öğrenciler acil çözüm bekliyor

Çakırözer, tek geliri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’dan (KYK) aldıkları öğrenim kredileri olan milyonlarca gencin üniversitelerden uzak oldukları döneme ilişkin sorunlarını çözecek bir düzenleme için TBMM’yi göreve çağırdı. Hazırladığı yasa teklifi ile Türkiye’nin geleceği olan üniversite öğrencilerinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Çakırözer, “Bugün alacağımız her tedbir öncelikle yarınların inşası için gerekli. Milyonlarca üniversiteli gencimizin yaşamlarına devamını sağlaması için temel ihtiyaçlarını karşılamak da devletin görevidir. Devlet yurtlarında kalan 700 bin, öğrenim kredisi alan 1.6 milyon öğrencimizin sorunları ile geçmiş yıllarda aldıkları öğrenim kredileri nedeniyle devlete borçlanan gençlerimizin sorunları acil çözüm bekliyor” dedi.

Uzaktan eğitim için devlet desteği

Öğrencilerin iki açıdan zorluklarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Çakırözer, “Aile yanına dönseler de okudukları şehirlerde kaldıkları evlerin kira, elektrik, su ve internet faturalarını ödemek zorundalar. Ayrıca şimdi bir de uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar, tablet gibi teknik altyapı ile evlerinden internet erişimi için ekstra maddi ihtiyaçları olacak” dedi.

Gençlerin aile bütçelerine ek maliyet oluşturmaması için Çakırözer, tüm öğrencilere uzaktan eğitim sürdüğü müddetçe geri ödemesiz en az 550 lira aylık devlet desteği verilmesini teklif etti.  

Yurtlardan ücret alınmasın

Çeşitli nedenlerle ailelerinin yanına dönemeyen ve devlet yurtlarında kalmaya devam eden öğrencilerin olduğuna da dikkat çeken Çakırözer, yeni eğitim öğretim dönemi başına kadar yurtların ücretsiz hale getirilmesini önerdi.

Kredi borçları faizsiz ertelensin

Yaklaşık 5 milyon gencin devlete olan öğrenim kredisi borçlarını ödeyemediği, yaklaşık 300 bin gencin de öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altında olduğunu vurgulayan Çakırözer, acil çözüm getirilmemesi durumunda sonuçların çok daha ağır olabileceğini söyledi. Bankaların kredi borçlarını ertelerken öğrenim kredisi mağdurlarının unutulduğunu, salgın döneminde binlerce gencin de işsiz kaldığını belirten Çakırözer, öğrenim kredisi borç ödemelerinin salgın riski sonuçlanıncaya kadar bir ertelenmesi ve faizlerinin de silinmesini istedi.

Uzaktan erişemeyenler ne yapacak?

Türkiye’nin dört bir yanında öğrencilerin uzaktan eğitim için internete erişiminin olmadığına dikkat çeken Çakırözer, önerdiği devlet desteği ile milyonlarca üniversiteli için fırsat eşitliğinin sağlanacağını belirtti. Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da Türkiye genelinde öğrencilerin internete erişimin oranlarını sordu. Çakırözer, uzaktan eğitimi takip etmek için bilgisayar ya da tableti olmayıan, ya da internet erişimi bulunmayan  öğrencilere yönelik planların kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Çakırözer’in soru önergesinde şu sorular yer aldı:

-Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi için bakanlığınız bütçesinden herhangi bir destek sağlanmış mıdır? Üniversiteler için altyapı çalışmaları için ayrılan bütçe ne kadardır?

-Türkiye’de üniversite öğrencilerinin internete erişim oranı nedir? Kaç öğrencinin internete erişimi yoktur?

-Derslerinde kullanmak üzere bilgisayar, tablet veya akıllı telefonu olmayan öğrencilere yönelik çözüm planı ve projeleriniz var mı?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.