“36 ülke onayladı, Türkiye de izin vermeli”

Eskişehir’de SMA Tip2 hastası Toprak Yavaş ve ailesini ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, SMA tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacının Türkiye’de de kullanılabilmesi için devreye girdi. Çakırözer, Sağlık Bakanlığı ve Zolgensma ilacını üreten Novartis firması yetkilileri ile görüşerek, Bakanlık ve firma arasında bir an önce uzlaşı sağlanması çağrısına bulundu.

“36 ülke onayladı, Türkiye de izin vermeli”
16 Haziran 2021 Çarşamba 15:24

Çakırözer, “Eskişehir’de Toprak bebeğimiz, Türkiye’nin dört bir yanında binlerce SMA’lı yavrumuz ve aileleri bu hastalıkla mücadele veriyor. Toprak ve ailesini ziyaret ettikten sonra hem Sağlık Bakanlığı, hem de ilacın üreticisi Novartis firması yetkilileri ile görüştüm. Çocuklarımız için kaybedecek zamanımız yok. Toprak gibi, binlerce SMA’lı çocuğumuz için kalıcı çözüm şart. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firması bir an önce anlaşmalı. Bütün aileler ilacına, tedavisine kavuşmalı” dedi.

Toprak’ın yurtdışında tedavi görebilmesi için başlatılan kampanyaya destek çağrısında da bulunan Çakırözer, “Gönlü yardımlaşma duygularıyla dolu tüm Eskişehirli hemşehrilerimizin bu kampanyaya destek olacağına yürekten inanıyorum” dedi. Çakırözer, SMA hastalarının hem ilaçlara erişimi, hem de fizik tedavi imkanlarına kapsamlı erişiminin de bir an önce sağlanmasını istedi.

BAKANLIK İLE ŞİRKET ANLAŞMALI

Türkiye’nin dört bir yanında binlerce SMA hastası çocuk ve aileleri tedavide kullanılan Zolgensma ilacına erişebilmek için mücadele veriyor. Eskişehir'de yaşayan SMA Tip2 hastası 3,5 yaşındaki Toprak Yavaş’ın yurtdışında tedavi olabilmesi için 20 milyon lira gerekiyor. İlacın Türkiye’de kullanımına Sağlık Bakanlığı izin vermezken, Toprak’ın yurtdışında tedavi olabilmesi için ailesi ve hayırseverler kampanya düzenledi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Toprak ve ailesini evlerinde ziyaret ederek, SMA tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacının Türkiye’ye de de SMA hastalarının kullanabilmesi için çağrıda bulundu. Toprak’ı ziyareti sonrasında Sağlık Bakanlığı ile Zolgensma ilacını üretin Novartis firması yetkilileri ile görüşen Çakırözer, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmasının bir an önce uzlaşmasını ve SMA tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacının Türkiye’ye de getirilmesini istedi.

36 ÜLKE ONAYLADI, TÜRKİYE DE İZİN VERMELİ

Japonya, İngiltere, Avusturya, Kanada’nın da aralarında bulunduğu 36 ülkede SMA tedavisinde Zolgensma ilacının kullanımına izin verildiğini belirten Çakırözer, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de Toprak evladımız gibi SMA Tip2 hastası 221 çocuğumuz bu hastalıkla mücadele veriyor. Japonya, İngiltere, Avusturya, Kanada’nın da aralarında bulunduğu 36 ülkede bu ilacın kullanımına izin verilirken bazı ülkelerde de devlet desteğine alınmış durumda. Ancak Zolgensma adlı ilacın Türkiye’de kullanımına Sağlık Bakanlığı izin vermiyor. Toprak’ı ziyaretim sonrasında hem Sağlık Bakanlığı hem de firma yetkilileri ile görüştüm. Binlerce yavrumuz için zaman daralıyor. Toprak ve onun gibi SMA ile mücadele veren binlerce çocuğun en kısa sürede bu tedaviye erişebilmesi için kalıcı çözüm şart. Bu kalıcı çözüm de Sağlık Bakanlığı ile ilacı üreten şirketin bir an önce gerekli uzlaşmayı sağlaması ve ilacın Türkiye’ye getirilmesidir.”

KAMPANYAYA ÇAĞRI

Toprak’ın yurtdışında tedavi olabilmesi için başlatılan kampanyaya da destek verilmesi çağrısında bulunan Çakırzer, “ Minik Toprak’ın bu tedaviyi yurtdışında alabilmesi için ailesi ve hayırsever yurttaşlarımızın başlattığı kampanyanın destekçisiyim. Yüreği yardımlaşma duygularıyla dolu Eskişehirli hemşehrilerimizin ve hayırsever yurttaşlarımızın da bu kampanyaya gönülden destek olacağına yürekten inanıyorum. Ama Toprak gibi binlerce yavrumuzun için kalıcı çözüm şart. Çoçuklarımızın zamanı daralıyor, Bakanlık ve ilaç firması bir an önce uzlaşmalı” dedi.

Çakırözer, SMA hastalarının hem ilaçlara erişimi, hem de fizik tedavi imkanlarına kapsamlı erişiminin de bir an önce sağlanması gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.