1895 doğumlu ninesi soy ağacı kayıtlarında ‘Sağ’ çıktı!

Soy ağacını çıkartan bir vatandaş 123 yıl önce yaşamış akrabasının sistemde sağ olduğunu gördü.

1895 doğumlu ninesi soy ağacı kayıtlarında ‘Sağ’ çıktı!
15 Şubat 2018 Perşembe 15:31

Bu sabah saatlerinden beri yapılan soy ağacı sorgulama aramaları 5 milyonu aştı. Google üzerinden sorgulamayı nasıl yapacağını merak edenler ve e devlet şifresini unutanların ayrı ayrı aramaları sürüyor. E-devlet alt üst soy bilgisini sorgulayan vatandaşlar sosyal medyadan da paylaşmayı ihmal etmiyor.

Bazı vatandaşlar sisteme girdiğinde ilginç sonuçlarla karşılaştı.

Soy ağacını çıkartan bir vatandaş 123 yıl önce yaşamış akrabasının sistemde sağ olduğunu gördü.

1895 Erzincan Tercan doğumlu olarak kayıtlara geçen Senem Durgun’un hayatını kaybetmesine rağmen Durum bölümünde 'Sağ' olarak kayıtlarda görüldü.

SOYAĞACI NE DEMEKTİR?

Soy ağacı olarak bilinen, bir başka ismi de aile ağacı olan bu kavram, belirli bir kişinin soyundan olan tüm kişileri, ya da bilgilerine ulaşabildiği tüm akrabalarını gösteren bir çizelge türüdür. Kişiden büyüklerine ve atalarına doğru gidilen bu çizelge türünde, belirlenmiş kişi en altta olacak şekilde, tüm büyükleri ve büyüklerinin eşleri, onların çocukları, ailenin en büyükleri ve ataları yukarılarda olacak şekilde çizilmektedir. Bu görüntü de, dallanarak ilerlediği ve genişlediği için bir ağaca benzemektedir. Bu nedenle de, bu çizelgeye soy ağacı denilmektedir.

Eğer, belli bir kişinin soyundan gelenler araştırılmakta ise, bu sefer de belirlenmiş kişi çizelgenin tepesinde, kendinden sonra gelen nesiller ve tüm akrabaları ise dallanarak genişlemekte ve aşağılara doğru çizilmektedir. Bu ağaç tipinde de, üst bölüm dar, ancak alt bölüm oldukça geniştir.

Soy ağaçlarının genelinde, en eski nesiller yukarı bölümde ve bununla birlikte daha yeni nesiller de aşağılarda çizilerek gösterilmektedir. Yani, yukarıda anlatılan birinci tip soy ağacı, en yaygın olarak kullanılan soy ağacıdır. Ancak, temelde ayrılan bu tiplerin dışında, soy ağaçlarının kendi içinde bazı çeşitleri de vardır. Bu çeşitler, genellikle ihtiyaca ya da meraka göre ortaya çıkmıştır.


Etiketler; #soy ağacı
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.