TEKGÖZ, ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNE DERS VERDİ

Eskişehir Ticaret Odası Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz; Osmangazi Üniversitesi’nin daveti üzerine buluştuğu öğrencilere iş hayatı üzerine ders verdi. Öğrenciler tarafından adeta soru yağmuruna tutulan Tekgöz derste, sıfırdan zirveye giden yolculuğu anlattı.

TEKGÖZ, ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNE DERS VERDİ
17 Aralık 2017 Pazar 10:38

Eskişehir Ticaret Odası Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz, Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin İş Hukuku dersine girdi. Öğrenciler ve hocaları Yrd. Doç. Dr. Özgür Oğuz'dan aldığı davet üzerine gittiği üniversitede büyük bir ilgiyle karşılanan Erdoğan Tekgöz, gençlerle Eskişehirli bir işveren olarak iş hayatındaki tecrübelerini paylaştı. İş hayatına çok küçük yaşlarda çekirdek ve gazoz satarak, ayakkabı boyacılığı yaparak başladığını belirten Tekgöz, 1972 yılında Eskişehir’de bakkal dükkanı açtığını ve 1980’li yıllarda Eskişehir’de ilk kez servisçilik yaparak bakkalın ayağına mal götürmeye başladığını anımsattı. Eskişehir’de ilk özel yurdu yapan firma olduklarını da ifade eden ve ilkleri yakalamanın çok önemli olduğunu söyleyen Tekgöz, “Bu sayede bir adım önde olabiliyorsunuz” dedi.

GİDİŞATI BEĞENMEDİĞİM İÇİN ADAY OLDUM

1990’dan sonra dış ticarete başladıklarını, zamanın Doğu Bloku’ndaki 7 ülkede depolar açtıklarını kaydeden Tekgöz, “Dış ticaretimizle şehrimizde en fazla ihracat yapan firmaların başında geldiğini, Kurumlar vergi sıralamasında en çok vergi veren 10 firma arasında olma özelliğimizi yıllarca hiçbir kuruluşa kaptırmadık” diye konuştu. Halen yurt içi ve yurt dışında 14 sektörde faaliyet gösterdiklerini bildiren Tekgöz, aile şirketini bugünlere getirmenin çok da kolay olmadığını aktardı. 50 yıllık iş hayatında sağladığı sayısız başarının ardından artık şehre hizmet etmesi gerektiğine inanarak Ticaret Odası Başkanlığı’na talip olmaya karar verdiğini anlatan Tekgöz, “Şehirdeki ticaretin ve oda yönetiminin gidişatını beğenmediğim ve değişmesi gerektiğine inandığım için bu yola çıktım’’ dedi.

YENİ MEZUNLARA İŞ BULMA TÜYOLARI

Ders sırasında öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan Tekgöz, bir öğrencinin yeni mezunların iş bulma konusundaki yaşadığı sorunlara ilişkin sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Yabancı dil, bilgisayar programlarına hâkimiyet konusunda arkadaşlarından bir adım önde olan gençlerin şansı biraz daha yüksek olabiliyor. Dolayısıyla iş bulmada sıradan olmak değil, sıra dışı ve bir adım önde olmak gerekiyor. Bir de staj dönemlerinde kendinizi çok iyi geliştirmeniz gerekiyor. Stajı yapmış olmak için yapmayın. Şu anda talip olduğum görevde de bu işe el atacağım. Staj için gelen kişilerin nasıl yanlış amaçlarla değerlendirildiğini görüyorum. Bu beni üzüyor, kesinlikle böyle olmamalı. Bir başka öğrencinin “Girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz” sorusuna ise Tekgöz şöyle cevap verdi:

GİRİŞİMCİ ADAYLARINA ALTIN ÖĞÜTLER

“Her şeyden önce yapacağınız işe inanacaksınız. Özgüveninizi ve inancınızı yitirmeyeceksiniz, pozitif olacaksınız. Mutlak surette zengin tecrübeler dediğimiz bu işlerde donanımlı olmuş insanlardan yararlanmak gerekir. Hangi alana gireceksiniz o alanla ilgili çok iyi araştırma yapmalısınız. Hata yapabilirsiniz, yanlış karar verebilirsiniz ama girişimci ruhla bunu tolere edebilirsiniz…” Bir başka öğrencinin aile şirketi olmanın zor ve kolay yanlarına ilişkin sorusuna ise ETO Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz şunu söyledi: “Türkiye’deki şirketlerin yüzde 97’si aile şirketidir. Ama bunların içinde 50 yılını dolduran şirket sayısı yüzde 1.2 civarındadır. Aile şirketleri uzun yıllar yaşayamıyor. Uzun soluklu olması için bir anayasasının olması lazım. Tüm aile fertlerinin alacağı ortak kararlardır. Bunu uyguladığınız, kurumsallaşmayı başardığınız zaman aile şirketleri uzun süre yaşayabiliyor… ”

ÜRETEN KESİM ARA ELEMAN BULAMIYOR

Tekgöz, bir başka soru üzerine ise üreten kesimin en önemli sorunlarından birinin ara eleman bulamamak olduğunu bildirdi. Meslek liseleri doğru yönlendirilerek, doğru kullanılarak bu sorunun aşılacağını ifade eden Tekgöz, teknolojinin yenilenmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesinin şart olduğunu kaydetti. Öğrenciler tarafından adeta soru yağmuruna tutulan Erdoğan Tekgöz, programı bitiminde Osmangazi Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen’i de makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.