SEBZE MEYVE FİYATLARI UCUZLAYACAK DEDİLER AMA...

Ramazan öncesi meyve-sebze fiyatlarında beklenen ucuzluk gerçekleşmedi. Ayın zam şampiyonu ise fiyatı 12,3 TL'ye yükselen nohut oldu.

SEBZE MEYVE FİYATLARI UCUZLAYACAK DEDİLER AMA...
29 Mayıs 2017 Pazartesi 12:20

Kış döneminde görülen don ve seller nedeniyle normalinden fazla yükselen sebze ve meyve fiyatları, Adana, Mersin ve Hatay’da havanın beklenen oranda ısınmaması ve yeterli güneş olmaması nedeniyle bollaşamadı. Ardından merkez Seyhan İlçesi’nde yaklaşık 30 bin dönümde etkili olan dolu, ürünlere büyük zarar verdi. Yaklaşık 2 saat süren yağış ve dolu sonrası tarla ve bahçelerdeki karpuz, kavun, şeftali, mısır, buğday, pamuk, soya, patlıcan, salatalık ve domatesler kullanılamayacak hale geldi. Çamur nedeniyle hasat için tarlalara girilemedi. Kentteki pazarlarda Ramazan ayı öncesi ucuzlaması beklenen domates 2.5, yeşil biber 2, patlıcan 2.5, salatalık 1.5, karpuz ve kavunun kilosu ise 2 liradan semt pazarlarında satılıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte fiyatların kısmen düşmesi beklenirken, beklenen ucuzluk ise tahminlerde kaldı.

Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20’sini yetiştiren, turfanda döneminde  yarısından fazlası üretilen Adana’da üstü açılan seralardaki ürünün üzerinde dolu nedeniyle oluşan yaraların karpuzu çürüteceğini söyleyen üreticiler, borçlarının ertelenmesini istedi. Seyhan Ziraat Odası 2’nci Başkanı Cahit İncefikir, doludan etkilenen ürünlerin ekonomik ömrünü bitirdiğini söyledi. İncefikir, “Bugünden itibaren hava ısınacak ama, son günlerdeki dolu karpuz ve diğer sebzelerde zarara yol açtığı için ucuzluk beklenen değerde olmayacak. Mayıs ve haziranda Türkiye karpuz üretiminin yarıya yakını Adana’da üretiliyordu” dedi.
Brandzone verilerine göre, Ramazan’da fiyatı en çok artan gıda yüzde 28 zam oranıyla nohut oldu. Nohutu sırasıyla sucuk ve siyah zeytin izledi.

RAMAZAN'IN ŞAMPİYONU NOHUT

BrandZone, Ramazan ayında fiyatı en fazla artan gıdaları belirledi. BrandZone kampanya verilerine göre, nisan ayında kilosu 9.6 TL’den satılan nohutun fiyatı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte 12.3 TL’ye çıktı. Nohut fiyatlarında bir ayda yüzde 28.1 zam yaşandı.

Ramazan’la beraber fiyatı en fazla artan ikinci gıda yüzde 16.5’lik artışla sucuk oldu. 225 gram sucuğun fiyatı nisan ayında 10.9 TL iken Ramazan ayıyla birlikte 12.7 TL’ye yükseldi.
Fiyatı en çok artan üçüncü gıda ise yüzde 13’lük artışla siyah zeytin oldu. 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.