Özbay: Diğer ülkelerin ataklarına nasıl karşılık vereceğimiz çok önemli

Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı ESOHABER’de Deniz Çağlar Fırat’ın hazırlayıp, sunduğu ekonomi sohbetlerinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özbay, “Sanayicilerin bundan sonrası için planlarını revize edeceğini belirterek, “Daha sonraki yıllarda da covid ve benzeri salgınların olabileceğini bizim nesil gördü. Bundan sonraki afet risklerine bu ve benzeri durumları da eklemememiz gerekiyor” dedi.

Özbay: Diğer ülkelerin ataklarına nasıl karşılık vereceğimiz çok önemli
11 Mayıs 2020 Pazartesi 12:44

Özbay, Türkiye’nin Koronavirüs salgınını en çok ciddiye alalan ülke olduğunu belirterek,  “Bundan sonraki planlarımızı revize edeceğiz. Sektörel bazda yeni planlar yapmamız lazım. Daha sonraki yıllarda da böyle durumların yaşanabileceğini bizim nesil gördü. Bundan sonraki afet risklerine bu ve benzeri durumları da eklememiz gerekiyor. Sanayicimiz, iş arkadaşlarımız, çalışanlarımız bu sürece çok bilinçli yaklaştı.  Eskişehir sanayisi olarak bu konuda çok hızlı davrandık inanılmaz önlemler aldık” dedi.

Bundan sonraki süreçte Eskişehir sanayicisinin atılım yapmak zorunda olduğunu belirten Özbay,  “ Sanayicilerin şuna karar vermesi lazım “Ben bu işi yapacak mıyım yapmayacak mıyım? “ Yani dünya standartlarında bu işi yapacağım mı diye kendisine sorması gerekiyor. Dünya ile artık rekabet etmemiz lazım. Bizim hedefimiz ihracat ise şayet beş milyar dolara çıkacaksak sanayicin gerekli olan yatırımları yapması lazım. Biz sanayiciyiz başka bir işimiz yok”

Özbay salgın sonrası için ise başta Çin olmak üzere diğer ülkelerin stratejik ataklarına karşı ülke sanayicisi olarak nasıl bir karşılık verileceğinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bizim esasında şuanda elimizde bir takvim olması lazım. Ertelenmiş vergiler var, çekler var. İş kaybımız ayrı bir şey ama kullanım süreci kesmiş bir sürü ürün var. Biz şubat ayından sonra birikmiş vergi borcunuzu %5 olarak alacağız veya şu oranda alacağız demesi lazım. Sanayici şuanda üretmeye çalışıyor. Ama bizim covid 19’dan sonra şansımızı Çin’in yapacağı ataklar belirleyecek. Bizim ihracat yapmamız lazım. Bu ataklara biz nasıl cevap vereceğiz bu çok önemli.  İş arkadaşlarımızı işte tutmamız lazım. Çalışanlarımızı iş ortaklarımızı işte tutmak gerekiyor. Covid19 sonrası için çok karamsar değilim. İtalya açıldı. Açılır açılmaz telefonlar gelmeye başladı. Bizim diğer ülkelerin yapacağı stratejik ataklar karşısında ne yapacağımız çok önemli. Şu süreçte Exim bankın yetkilerinin kamu bankalarına verilmesi lazım veya özel bankalara paylaştırılması gerekiyor. Bizim vakit kaybetmememiz gerekiyor” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.