NADİR KÜPELİ: “ZAMLAR ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMIYLA BAĞDAŞMIYOR"

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışının sanayici için özelikle de KOBİ’ler açısından ciddi bir maliyet oluşturduğuna vurgu yaparak, “Bu zamlar üretim ekonomisini olumsuz etkileyeceği gibi her zaman destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de ne yazık ki bağdaşmadığını düşünüyoruz” dedi.

NADİR KÜPELİ: “ZAMLAR ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMIYLA BAĞDAŞMIYOR"
06 Ocak 2021 Çarşamba 11:24

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışının sanayici için özelikle de KOBİ’ler açısından ciddi bir maliyet oluşturduğuna vurgu yaparak,  “Bu zamlar üretim ekonomisini olumsuz etkileyeceği gibi her zaman destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de ne yazık ki bağdaşmadığını düşünüyoruz” dedi.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin kullandığı elektriğin serbest tüketici statüsünde olduğunu ve piyasada oluşan fiyatlar üzerinden elektrik satın aldıklarını ifade eden Küpeli, doğalgazda ise BOTAŞ’dan gaz alımı yaptıkları için zammın EOSB’yi ve sanayicilerin maliyetlerini doğrudan etkilediğini belirtti. “Geçmiş aylarda yapılmış olan zamları ürünlere yansıtmamız çok uzun bir zaman alırken, bugün tekrar bir zam ile karşılaşmak ve yeni yıla zamla başlamak sanayi kesimini hem üzmüş hem de maliyetlerimizi arttırmıştır” diyen Küpeli, “Sanayicinin üç temel maliyeti vardır. Bunlar hammadde, işçilik ve enerjidir. Ham madde fiyatını zaten bizler belirleyemiyoruz, bunu dünya piyasaları belirliyor. Son yapılan zam ile enerji maliyetleri daha da yükselmiş durumda. Bu zamları ürünlerimize hemen yansıtmamız mümkün değil.Tüm sanayiciler olarak vadeli anlaşmalar yapmış durumdayız. Kontratlı işler yapıyoruz, üretim maliyetlerimizi önceden belirleyip müşterilerimize iletmişiz. Alacağımıza ve satacağımıza fiyat koyup belirlemişiz. Buna göre üretim yaparken, birdenbire enerji maliyetlerine zam yapılması tüm finansal dengeleri alt üst ediyor” dedi.

“Yabancı yatırımcıyı cezbedecek ortam yaratalım”

Yüksek enerji maliyeti olan bazı sektörlerin yapılan bu zamdan çok daha fazla etkileneceğini savunan Küpeli, “Diğer bir maliyet kalemimiz olan bir tek işçilik maliyeti kalıyor elimizde. O da zaten bulunması zor olan yetişmiş iş gücünün kaybına sebep oluyor. İşgücü maliyetleri de belli ve bunun da belirleyicisi sanayi sektörü değil. Üretim ve sanayimizin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Sanayi kesiminin sürekli artan enerji giderlerini düşürmenin yeni yolları bulunmalı, vergi yükleri azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Küpeli, “Türkiye hızla sanayide AB’ye yakın olması nedeniyle birçok sanayi dalında Çin’e alternatif üretim noktası olması yolunda ilerlerken, bu tür ek maliyetler oluşturacak, ülkemize gelmeyi planlayan yabancı yatırımcıların önüne yeni engeller çıkarmayalım. Onları cezbedecek bir ortam yaratmamız gerekiyor” dedi.

“Öngörülebilir bir ekonomik yapı da herkes kazanır”

Sanayicinin zamlara hazırlık yapması için zamlar yapılmadan önce makul bir süre verilmesini ekonomik gerçekler açısından daha doğru bulduklarını belirten Küpeli, “Eğer zamlar planlanıyorsa da bunlar birkaç ay öncesinden planlı olarak açıklansın. Ekonomik dengelerin oluşması açısından, dış konjonktürdeki gelişmelere bağlı olarak zaman zaman fiyat ayarlamaları yapma gereğinin farkındayız. Fakat dediğimiz gibi bu fiyat ayarlamalarına sanayiciler olarak bizlerin uyum sağlayabilmesi için bir hazırlık zamanı tanınmalı ve belli bir zaman öncesinden açıklanmalı. Sanayi dünyası olarak önümüzü görmek istiyoruz. Öngörülebilir bir ekonomik yapı ve maliyet ortamı işlerin daha kolay yürümesine yardımcı olacağını unutmamak gerek. Pandemi de ülkemiz ekonomisini büyük oranda sanayimiz sırtladı ve taşıdı. İnşallah önümüzdeki dönemde pozitif yönlü güzel bir büyüme rakamı açıklanacak, hiç kuşkusuz bunda en büyük pay yine sanayimizin olacaktır. O yüzden sanayinin üzerine yeni yükler yüklemek yerine, yatırım ortamını teşvik eden, üretim maliyetlerini azaltan yeni kararlar bekliyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.