Maden sektörü çalıştıracak mühendis bulamıyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı Metin Çekiç, sektörün ruhsat izin süreçleri, yatırım güvencesi, kamuoyundaki olumsuz algı, yüksek maliyetler ve istihdam sorunuyla boğuştuğuna dikkat çekti.

Maden sektörü çalıştıracak mühendis bulamıyor
18 Ekim 2023 Çarşamba 14:58

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı Metin Çekiç, sektörün ruhsat izin süreçleri, yatırım güvencesi, kamuoyundaki olumsuz algı, yüksek maliyetler ve istihdam sorunuyla boğuştuğuna dikkat çekti.

Sektörde çalıştıracak hem mavi hem de beyaz yakalı personel bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Metin Çekiç, “Ocaklarda çalışacak maden mühendisi ya da jeoloji mühendisi bulamıyoruz.  Eskişehir Osmangazi Üniversitemizde talep olmadığı için jeoloji bölümü kapandı. İstanbul Maden İhracatçı Birliği olarak bu konuda bir adım atarak, üniversite de yer bilimleriyle ilgili bölümleri tercih eden öğrencilere dokuz ay boyunca asgari ücret kadar burs veriyoruz. Önceki dönemde 69 olan bursiyer sayımızı yaptığımız çalışmalarla 113 üniversite öğrencisine ulaştırarak sektörün daha çok tercih edilmesini sağladık. İMİB olarak ayrıca mentorlük projesi yürütüyoruz. Tüm Türkiye’de Madencilik sektörünün eleman sorununu nasıl aşacağımız konusunda sektör temsilcileri, üniversite ve liselerdeki paydaşlarımızla görüşeceğiz.”

“Eskişehir stratejik madenlerde önemli paya sahip”

Zengin maden yataklarına sahip Eskişehir’de 330 tane işletme ruhsatlı maden şirketi olduğunu ve bunlardan 231 tanesinin işletme faaliyetinde bulunduğunu aktaran Metin Çekiç, Eskişehir’in stratejik madenlerde önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti.  Eskişehir’de Eti Maden İşletmelerine bağlı Beylikova Maden Sahası’nda 694 milyon ton ile dünyanın en büyük ikinci Nadir Toprak Elementleri rezervinin bulunduğunu hatırlatan Çekiç, “Dünyadaki 19 nadir toprak elementinin 10’u Eskişehir’de. Bu rezervlerin işlemesiyle ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlanacak.  Yine dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Seyitgazi ilçemizin Kırka Mahallesinde bulunuyor. Kırka’da dünyanın en büyük bor üretim kompleksine sahibiz. Türkiye’nin ilk nikel maden ocağı Mihalıççık’ta, ülkemizin en büyük manyezit firması da şehrimizde faaliyet gösteriyor. Eskişehir ayrıca seramik ham maddesi olan kil, kaolen ve zengin maden yataklarına sahip. Sektör olarak hem ekonomiye hem de istihdama ciddi katkılarımız oluyor. Sadece Kırka Boraks İşletmesinin ihracata katkısı 1 milyar 300 milyon dolar. Eskişehir’deki diğer maden işletmelerimizle birlikte yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, ekonomiye katkı veriyoruz. Bunun yanında köylerde istihdam ortamı yaratarak, köyden kentte göçün önüne geçiyoruz” ifadelerini kullandı.  (Kaynak: Dünya Gazetesi)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.