Kesikbaş: Tedbirler etkisini gösterecek

Korana virüs salgının başladığı döneminde alınan zorunlu tedbir kararları ve karantina uygulamaları ekonomide ciddi bir daralmaya neden olduğunu ifade eden Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Yaşanan ekonomik dalgalanmalardan etkilenen sektörler bu süreçte büyük kayıp yaşarken alınan ekonomik tedbirlerin ardından toplanma süreci sektörleri bir miktar canlandırdı.” yorumunda bulundu.

Kesikbaş: Tedbirler etkisini gösterecek
25 Haziran 2020 Perşembe 15:09

Güven endekslerinde değişim
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mayıs ayında 51,1 iken, Haziran ayında %8,5 oranında artarak 55,5 değerini arttığını söyleyen Kesikbaş, “Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi %2,9 artarak 38,2 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi %3,6 artarak 40,5 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise %13,7 artarak 87,8’e ulaştı” diye konuştu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki durum konusunda da bilgi veren Kesikbaş, şunları söyledi;
“Perakende ticaret sektörü güven endeksi haziran ayında %9,3 oranında artarak 86,4 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi  %17 artarak 48,6 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %5,6 azalarak 113,7 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise %28,9 artarak 96,8 civarına geldi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 58,5 iken, Haziran ayında %33,1 oranında artarak 78 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi  %48 artarak 59,1 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %25,5 artarak 96,8 değerini aldı.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.