Kesikbaş: Sürdürülebilir ve öngörülebilir ekonomik ortamın sağlanması gerekiyor

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Mayıs ayında sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2022 yılı Mayıs ayında yıllık %132,7 artış gösterdi. Diğer taraftan sanayi üretimi ise yıllık %9,1 yükseldi. TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları hakkında açıklama yapan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, enerji ve üretim maliyetlerindeki artış, ihracatçılar için Dolar ve Avro’nun eşitlenmesi gibi faktörlerin rekabetçilik ve sürdürülebilirlik açısından çeşitli riskleri beraberinde getirdiğini belirtti.

Kesikbaş: Sürdürülebilir ve öngörülebilir ekonomik ortamın sağlanması gerekiyor
14 Temmuz 2022 Perşembe 15:19

Sanayide Devam Eden Büyüme Karlılıklara Aynı Oranda Yansımıyor
Sanayide devam eden büyümenin umut verici olduğunu söyleyen Kesikbaş, “Ancak büyüme rakamlarının karlıklılara aynı oranda yansımadığını görmekteyiz. Enflasyon, emtia fiyat artışları, tedarik zinciri darboğazları ve enerjideki dalgalanma üreticilerimizi ciddi şekilde etkiliyor. Bunlarla birlikte yabancı para birimlerindeki aşağı ve yukarı yönlü dalgalanmalar, Dolar ve Avro’nun eşitlenmesi, TL’de yaşanan değer kaybı gibi öngörülebilirlik sorunları sanayicimizi zorlayan unsurlar. Ekonominin en önemli kaldıraç gücü olan sanayinin desteklenmesi, taleplere kulak verilmesi gerekiyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, kredilere ve finansmana erişimin düşük faiz ve uzun vade ile sağlanması bekleniyor.
Sürdürülebilir ve Öngörülebilir Ekonomik Ortamın Sağlanması Gerekiyor
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Üretim ve cirolarda yaşanan artışlar her ne kadar umut verici olsa da yine TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi dikkate alındığında aslında sürdürülebilir bir sürecin yaşanmadığı görülmekte. Son iki yıldır ciddi şekilde devam eden enflasyonist ortamı giderici yapısal tedbirlerin acilen devreye sokulması geriyor. Kısa vadeli aksiyonlarla kalıcı çözümlerin üretilmesi mümkün değil. Sürdürülebilir ve öngörülebilir bir ekonomi ve yatırım ortamının sağlanması en büyük beklentimiz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.